2014-06-30 06:59:41
Φωτογραφία για Εξορθολογισμός στις Ε.Δ. με λιγότερους Στρατηγούς... (ΠΙΝΑΚΕΣ)
Τη μείωση του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών κατά 20% από το 2015 ζητεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος

Εκσυγχρονισμός με την κατάργηση 58 θέσεων ανώτατων αξιωματικών, στο πλαίσιο των περικοπών και του εξορθολογισμού, έρχεται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Με έγγραφό του προς τα Γενικά Επιτελεία, ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Μιχαήλ Κωσταράκος ζητεί τη μείωση των ανώτατων αξιωματικών κατά 20%. Στο έγγραφο ο Α/ΓΕΕΘΑ ζητεί να διαμορφωθεί ο αριθμός των ανώτατων αξιωματικών με την ολοκλήρωση των κρίσεων του έτους 2015, σύμφωνα με τη Δομή Δυνάμεων των Ε.Δ. 2013-2027, ανεξάρτητα από ό,τι έγινε το 2014, ως ακολούθως:

Πόσοι στρατηγοί, πτέραρχοι, ναύαρχοι και άλλοι κόβονται; Συνολικά 58. Ο Στρατός Ξηράς έχει αυτή τη στιγμή 198 ανώτατους αξιωματικούς, η Πολεμική Αεροπορία 66 και το Πολεμικό Ναυτικό 51. Ο Στρατός «χάνει» 40, η Π.Α. 8 και το Π.Ν. 10! Έτσι, από τους 315 θα φτάσουμε στους 261. Και μάλλον το «κούρεμα» θα συνεχιστεί, αφού ο αριθμός των ανώτατων αξιωματικών είχε κριθεί ότι ήταν μεγάλος σε σχέση με το μέγεθος των Ενόπλων Δυνάμεων και πριν από την οικονομική κρίση.


Το έγγραφο-διαταγή του Α/ΓΕΕΘΑ δεν ήταν «καλοδεχούμενο» - ειδικά στο Γενικό Επιτελείου Στρατού και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας δεν έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις. Οι αρχηγοί των επιτελείων, αν και δεν μπορούν να διαφωνήσουν ανοιχτά με την ουσία της διαταγής εκτιμούν ότι ίσως δεν είναι τώρα η κατάλληλη χρονική στιγμή για να γίνει η μείωση των θέσεων των ανώτατων αξιωματικών, οι οποίοι όντως είναι πολλοί. Πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερο να προηγηθούν ή να συνοδευτούν οι περικοπές από μια δέσμη άλλων περικοπών, που θα αποφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος.

Παρ' όλα αυτά, ο Α/ΓΕΕΘΑ φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει, υλοποιώντας μια απόφαση που υπήρχε από την εποχή που υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Πάνος Μπεγλίτης. Τώρα, όμως φαίνεται ότι ήρθε η ώρα υλοποίησής της. Κι όταν λέμε τώρα, το εννοούμε. Ο Α/ΓΕΕΘΑ εμφανίζεται εξαιρετικά βιαστικός και ζητεί «να υποβληθούν υπό μορφή πίνακα οι τρέχουσες νομοθετημένες θέσεις των ανώτατων αξιωματικών ανά Γενικό Επιτελείο, προσδιορισμένες μία προς μία, μέχρι 10 Ιουλίου 2014».

Μέχρι τις 20 Ιουλίου το ΓΕΕΘΑ θα έχει προσδιορίσει τον αριθμό των αξιωματικών που «απαιτούνται για τη στελέχωσή του κατά βαθμό» και θα ενημερώσει τα Γενικά Επιτελεία, που πρέπει να κάνουν τον δικό τους σχεδιασμό.

Μέχρι τις 10 Αυγούστου, τα επιτελεία θα πρέπει να έχουν υποβάλει στο ΓΕΕΘΑ πίνακες με τις νέες οργανικές θέσεις ανώτατων αξιωματικών «προσδιορισμένες μία προς μία». Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 30 Αυγούστου για να λάβει την τελική απόφαση και το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί και η σχετική υπουργική απόφαση που θα επικυρώνει το... φευγιό 58 «γαλονάτων». Η αρχική πρόταση προέβλεπε μείωση των θέσεων ανωτάτων κατά 30%, όμως αυτό το ποσοστό θα προκαλούσε πρόβλημα στο Π.Ν. που έχει τον μικρότερο αριθμό (μόλις 51).

Οι υποστηρικτές της μείωσης του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών λένε ότι με την εφαρμογή της απόφασης η αναλογία των ανωτάτων προς το στρατιωτικό προσωπικό θα προσεγγίσει πολύ τους διεθνείς όρους που ισχύουν ανά τον κόσμο. Οι αναλογίες σε χώρες με πολύ μεγαλύτερους στρατούς διαμορφώνονται ως εξής:

Η Τουρκία έχει συνολικά 348 ανώτατους αξιωματικούς δηλαδή σε απόλυτο αριθμό σχεδόν ίσο με αυτόν των Eλληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που όμως είναι σημαντικά μικρότερες ως αριθμητικό μέγεθος. Εξ αυτών 314 υπηρετούν στις χερσαίες ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις 33 στη Στρατοχωροφυλακή και ένας στην Ακτοφυλακή. Να σημειώσουμε, πάντως ότι από πέρυσι έχει αρχίσει η σταδιακή περικοπή του αριθμού των εισακτέων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές και στις Σχολές Υπαξιωματικών, όπου η εισαγωγή γίνεται επίσης μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.

(REAL NEWS 29/06/2014 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ - [email protected])

ΠΗΓΗ: http://staratalogia.blogspot.gr/2014/06/blog-post_8037.html
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ