2014-07-01 13:12:36
Φωτογραφία για Σάλος στη Γαλλία: Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί
Ενώπιον του ανακριτή οδηγήθηκε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. Ο Σαρκοζί που βρίσκεται υπό αστυνομική κράτηση καλείται να δώσει εξηγήσεις στον αρμόδιο για θέματα διαφθοράς ανακριτή, για υπόθεση που αφορά σε αθέμιτη «άσκηση επιρροής» από την εποχή που ήταν πρόεδρος.

O Σαρκοζί κατηγορείται πως βοηθήθηκε με 60 εκατ. από τον πρώην πρόεδρο της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι για τη νίκη του το 2007 αλλα και με φακέλους γεμάτους με χρήματα από την πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας, κληρονόμο της L΄ Oreal, Λικιάν Μπετανκούρ. O ίδιος αρνείται τις κατηγορίες για την περίπτωση Καντάφι και τις χαρακτηρίζει «γελοίες».

Η έρευνα επικεντρώνεται στην παρούσα φάση στο εάν ο πρώην Γάλλος πρόεδρος επιχείρησε μέσω δικηγόρων να αποκτήσει πληροφορίες γύρω από εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την ανωτέρω υπόθεση. Μάλιστα ο Σαρκοζί φέρεται να υποσχέθηκε σε δικαστή μία θέση περιωπής στο Μονακό, με αντάλλαγμα τις συγκεκριμένες πληροφορίες.


Υπό κράτηση

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος έφτασε στο γραφείο της ανακριτικής αρχής στη Ναντέρ στο δυτικό Παρίσι την Τρίτη, ενώ τη Δευτέρα είχε περάσει από ανάκριση και ο δικηγόρος του.

Πρόκειται για τον πρώτο πρώην Γάλλο πρόεδρο ο οποίος τίθεται υπό κράτηση και μπορεί να παραμείνει κρατούμενος έως και 48 ώρες, έως ότου του απαγγελθούν οι κατηγορίες.

Μόνο ο προκάτοχός του, Ζακ Σιράκ είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης με αναστολή το 2011, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, κατάχρηση εμπιστοσύνης και παράνομη οικοιοποίηση συμφερόντων.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ότι δυναμιτίζει όλες τις προσπάθειες του Σαρκοζί να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο ως υποψήφιος στις προεδρικές του 2017.

Τις απόπειρες αυτές τις επισκιάζει και ένα άλλο σκάνδαλο που αφορά στη χρηματοδότηση του κόμματός του: Ειδικότερα, ο επικεφαλής του UMP αναγκάστηκε να παραιτηθεί πριν από λίγο καιρό όταν διαπιστώθηκε πως 10 εκατομμύρια ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν από την καμπάνια του Σαρκοζί είχαν χρεωθεί σαν έξοδα του κόμματος.

Πηγή: Zougla
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ