2014-07-01 18:17:22
Φωτογραφία για ΣΟΪΜΠΛΕ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΕΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Δεν είναι ο καιρός να συζητήσουμε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι θα αξιοποιηθεί η ευελιξία που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή την Προεδρία της G7 την οποία αναλαμβάνει σήμερα η Γερμανία, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την ανησυχία του για την «υπερβολική ρευστότητα» που υπάρχει στις αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τόνισε ότι η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων αποτελεί ευθύνη των πολιτικών της Ε.Ε. και όχι της ΕΚΤ.

Τάχθηκε δε και πάλι υπέρ της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κάνοντας λόγο για τον μοναδικό τρόπο να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι θα επρόκειτο για καταστροφή και για τις δύο πλευρές και πρόσθεσε ότι, τόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να πείσουν τους Βρετανούς ότι η Ευρώπη είναι και προς το δικό τους συμφέρον. Χαρακτήρισε, μάλιστα, υπερβολική την καμπάνια εναντίον του κ. Γιούνκερ.


Επίσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερασπίσθηκε σθεναρά τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναμένεται ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εναντίον ισχυρισμών στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και δηλώσεων εξέχοντος συναδέλφου του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πόσο πίνει. Βρετανική εφημερίδα αναφέρει, επικαλούμενη πηγή την οποία δεν κατονομάζει, πως ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος ήταν για καιρό επικεφαλής του Eurogroup, συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, έπινε κονιάκ για πρωινό.

«Είμαι μέλος του Eurogroup από τα τέλη του 2009 και ουδέποτε αντελήφθην, ούτε το απόγευμα ούτε το βράδυ ούτε νωρίς το πρωί ούτε έπειτα από μακροχρόνιες νυκτερινές συνεδριάσεις, να είναι μεθυσμένος οποιοσδήποτε, όχι μόνον ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. «Ουδέποτε είπα πως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέχει των οινοπνευματωδών. Κι εγώ πίνω μερικές φορές, περιλαμβανομένων των συνεδριάσεων του Eurogroup, όπου μπορεί να πιω ένα ποτήρι κρασί με το δείπνο. Τότε εκείνος πίνει μπύρα. Αλλά ουδέποτε τον έχω δει μεθυσμένο», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Ο διάδοχος του κ. Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup, Ολλανδός Γερούν Ντέισελμπλουμ, είπε τον Ιανουάριο σε εκπομπή της ολλανδικής τηλεόρασης πως ο κ. Γιούνκερ κάπνιζε και έπινε πολύ στις συναντήσεις. Ο κ. Γιούνκερ έχει αρνηθεί πως έχει πρόβλημα με το αλκοόλ. «Απ' όσα γνωρίζω, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι ένας καλός πρόεδρος του Eurogroup, εξέφρασε τη λύπη του για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν κατανοητές οι δηλώσεις του», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία ακόμη κι αν πληγεί η γερμανική οικονομία

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης, ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν θα διστάσει να ταχθεί υπέρ της επιβολής περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρά τις συνέπειες που θα είχαν αυτές για τη γερμανική οικονομία, σε περίπτωση που η Μόσχα συνεχίσει να παραβιάζει, όπως έκρινε, το διεθνές δίκαιο στην Ουκρανία. Ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε πως οι κυρώσεις πιθανόν θα πλήξουν τα συμφέροντα γερμανικών επιχειρήσεων, αλλά πρόσθεσε ότι «αυτό δεν θα μας εμποδίσει να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Πάντως, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν την Τρίτη στην απόφαση να μην επιβάλουν, τουλάχιστον άμεσα, νέες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, εξαιτίας της έλλειψης σαφήνειας για τα γεγονότα επί του πεδίου, εν μέσω των νέων συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες.

Ανώτατοι διπλωμάτες της Ε.Ε. συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν το εάν και κατά πόσον απαιτείται η λήψη νέων μέτρων. Στη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ήδη προειδοποιήσει τη Μόσχα πως δεν αποκλείεται η επιβολή νέων κυρώσεων, εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ