2014-07-01 22:20:16
Φωτογραφία για Πάτρα: Δείτε φωτο από την πρεμιέρα του Φιλοκτήτη στο Αρχαίο Ωδείο
Περισσότεροι από επτακόσιοι θεατές παρακολούθησαν στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 το βράδυ την πρώτη παράσταση του «Φιλοκτήτη» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και της εταιρείας αρτivities και χειροκρότησαν θερμά τους ηθοποιούς και λοιπούς συντελεστές της ιδιαίτερης αυτής θεατρικής δουλειάς που θα ταξιδέψει και στην Επίδαυρο στις 18 και 19 Ιουλίου 2014.

Ο «Φιλοκτήτης» με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στον κεντρικό ρόλο και μαζί του τον Αιμίλιο Χειλάκη ως Νεοπτόλεμο, σε μία καλοδουλεμένη ερμηνεία και με ωραία απόδοση του τραγικού λόγου του Σοφοκλή και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη ως Οδυσσέα, άφησε γενικά καλές εντυπώσεις. Πρόκειται για μία παράσταση με συγκεκριμένη άποψη πάνω στον μύθο του Φιλοκτήτη και το αρχαίο δράμα που υπηρετήθηκε με συνέπεια και προσήλωση από όλους τους ηθοποιούς και ιδίως τους επτά εξαιρετικούς ηθοποιούς του χορού, οι οποίοι και ξεχώρισαν χάρη και στην δουλειά που είχε γίνει στην όλη κινησιολογία από την Φρόσω Κορρού.


Από τα πρωτότυπα στοιχεία της παράστασης που επαναλαμβάνεται απόψε και την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 στις 21.15, στο Αρχαίο Ωδείο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου Πατρέων, ήταν αναμφίβολα η εμφάνιση στο ξεκίνημα του Αιμίλιου Χειλάκη και του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη πάνω στην ξύλινη τάβλα ισορροπίας που στηριζόταν σε μία μεταλλική βάση. Στην σκηνή υπήρχαν τρεις ακόμη αντίστοιχες κατασκευές όπου ισορρόπησαν έξι ηθοποιοί από τον χορό.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ήταν ο μόνος που ερμηνευτικά έδειξε διαφορετικός από τον υπόλοιπο θίασο ίσως γιατί ερμήνευσε τον Οδυσσέα πιο επιθετικά και δυναμικά και με μία εκφορά του λόγου που σε σημεία άγγιζε το κωμικό (δεν έλειψαν και κάποια στιγμιαία γέλια από θεατές στην σκηνή που έρχονται αντιμέτωποι ο παμπόνηρος Οδυσσέας με τον σακάτη Φιλοκτήτη).

Ωραία και ταιριαστή είναι η μουσική του ταλαντούχου μουσικού διδύμου των Lost Bodies, ωστόσο η παράσταση συνολικά ίσως και λόγω της αμηχανίας και της μη κάθαρσης που περικλείει το ίδιο το έργο, δεν απέφυγε κάποια σημεία όπου έμοιαζε μάλλον μονότονη. Έχει πάντως άποψη, καλές ερμηνείες (ο Αιμίλιος Χειλάκης στον ρόλο του «μεσάζοντα» της ιστορίας Νεοπτόλεμου, γιου του Αχιλλέα έβγαλε το ανθρώπινο στοιχείο του χαρακτήρα του και τόνισε το αδιέξοδο και την έντονη προσπάθεια του να πείσει τον Φιλοκτήτη) ενώ ο Μιχαήλ Μαρμαρινός που σε ένα σημείο μπήκε στη σκηνή, σέρνοντας το σώμα του στο δάπεδο του Ωδείου, είχε μία ζεστή, ένρινη εκφορά του λόγου, ιδιαίτερα γοητευτική.

Κρίμα μόνο που λόγω κάποιων μικροατελειών στον ήχο, η φωνή του δεν ακουγόταν καθαρά ιδιαίτερα στους θεατές των πλαινών διαζωμάτων και χανόταν. Η σκηνοθεσία της παράστασης «Φιλοκτήτης» είναι του Κώστα Φιλίππογλου.

Από τα στοιχεία της παράστασης που επίσης συζητήθηκαν ήταν η χρήση μικροφώνου τόσο από τον Φιλοκτήτη - Μαρμαρινό όσο και από τους ηθοποιούς του Χορού. Η σκηνή με τα λευκά χαρτιά που φυλλοροούσαν και οι ηθοποιοί του Χορού περιέγραφαν την τελική έκβαση και ανατροπή της ιστορίας, ήταν από τις ωραιότερες της παράστασης.

Στον Χορό παίρνουν μέρος οι Γιάννης Γιαννούλης,Τάσος Δημητρόπουλος, Κώστας Κορωναίος, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Γιώργος Παπανδρέου, Κρις Ραντάνοφ και ο Γιώργος Ρουστέμης.

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνικά-κοστούμια: Κenny MacLellan (Κέννυ Μακλέλλαν)

Πρωτότυπη μουσική: Lost Bodies

Σχεδιασμός φωτισμών: Nίκος Βλασόπουλος.

Τα εισιτήρια για τον Φιλοκτήτη κοστίζουν 17 και 13 ευρώ και διατίθενται στο Discover, στα Οπτικά Καραμούζη, στο βιβλιοπωλείο 38ο 14 και στο ταμείο του Αρχαίου Ωδείου.

*Ανάμεσα στο κοινό της πρεμιέρας ήταν και η εκλεκτή πρωταγωνίστρια Καριοφυλλιά Καραμπέτη καθώς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θοδωρής Αμπαζής, ο Βαγγέλης Πολίτης από το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νίκος Κωστόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξης Σκαρμέας, η δημοτική σύμβουλος Μαριάννα Σταματιάδου, η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Νανά Πατρώνη, ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος του Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ, κ.α.

Οι φωτό είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ