2014-07-02 08:18:29
Φωτογραφία για ΑΟΖ Κύπρου – Αιγύπτου: κατηγορίες κατά Τουρκίας!
Η αιγυπτιακή ανεξάρτητη εφημερίδα Al Masry Al Youm  δημοσίευσε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο της εφημερίδας Rania Badawi, ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Γεωλογικής Επισκόπησης της Αιγύπτου, γεωλόγος Ahmed Abdel Halim, με θέμα την ενεργειακή κρίση που περνά σήμερα η Αίγυπτος.Ο Αιγύπτιος γεωλόγος αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ενεργειακός τομέας της χώρας και παράθεσε τις δίκες του προτάσεις για επίλυση τους. Αναφορά στη συνέντευξη γίνεται και στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Αιγύπτου με την Κύπρο και την ορθότητά της, όπου ο Αιγύπτιος εμπειρογνώμονας κατηγόρησε εκείνους που ζητούν επαναχάραξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας στη Μεσόγειο ότι παίζουν το παιχνίδι της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, κληθείς από τη δημοσιογράφο να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται για δικαιώματα της Αιγύπτου στα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν του Ισραήλ και Αφροδίτη της Κύπρου, ο κ. Abdel Halim απάντησε πως «οι χάρτες γίνονται με κάθε λεπτομέρεια και πως όσα αναφέρονται για οικειοποίηση από το Ισραήλ αιγυπτιακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι παντελώς αναληθή».


Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι κάποιοι κατέχουν χάρτες και έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η οριοθέτηση είναι λανθασμένη, ο Αιγύπτιος γεωλόγος απάντησε πως «όσα διαδίδουν ο Ramadan Abu el-Ela, ο Nayel Al Shafei, Αιγύπτιος που ζει στη Νέα Υερσέη των ΗΠΑ, και ο Khaled Abdel Kader Ouda,ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, είναι αβάσιμα».

Εξήγησε πως «υπάρχουν κάποιες σταθερές στη διαδικασία οριοθέτησης των ΑΟΖ, που διέπεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία καθορίζει τα οικονομικά ύδατα στα 200 ναυτικά μίλια, ένα δεν υπάρχει απέναντι άλλο κράτος». Στην περίπτωση με την Κύπρο, συνέχισε, επειδή η απόσταση είναι μικρότερη των 400 ναυτικών μιλιών η οριοθέτησε έγινε με βάση τη μέση γραμμή.

Σύμφωνα με τον κ. Abdel Halim στις 9 Ιανουαρίου 1990 η Αίγυπτος όρισε με το προεδρικό διάταγμα αριθμός 27, το οποίο κατατέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, το σημείο 53 ως το χερσαίο σύνορο με τη Γάζα, στα παράλια της Μεσογείου.

Η οριοθέτηση με την Κύπρο ξεκίνησε από το ίδιο σημείο (53) και επεκτάθηκε κάθετα μέχρι τη μέση γραμμή με την Κύπρο, όπου σχηματίστηκε το σημείο 8, το οποίο αποτελεί το σημείο που συναντώνται οι ΑΟΖ της Αιγύπτου, της Κύπρου και του Ισραήλ. Όλοι οι διαγωνισμοί που προκηρύχτηκαν και από τις τρείς χώρες για έρευνες και γεωτρήσεις έχουν σεβαστεί τις γραμμές αυτές. Παρόλο που δεν υπάρχει συμφωνία Αιγύπτου – Ισραήλ, εντούτοις όταν το Ισραήλ οριοθέτησε την ΑΟΖ του με την Κύπρο κατέληξαν στο ίδιο σημείο 8, το οποίο καταγράφηκε ως σημείο 12, με τις ίδιες ακριβώς συντεταγμένες. Ως εκ τούτου, όσα διαδίδουν όλοι αυτοί στοχεύουν στην παραποίηση της αλήθειας και την πρόκληση των αισθημάτων, κατέληξε ο Αιγύπτιος γεωλόγος.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου ποια τα κίνητρά τους, αφού στο τέλος είναι τα συμφέροντα της Αιγύπτου που προσπαθούν να κατοχυρώσουν, ο κ. Abdel Halim απάντησε:

«Φαινομενικά, στην ουσία όμως πρόκειται για συστηματική κακόβουλη προσπάθεια επαναχάραξης των συνόρων, όχι προς όφελος της Αιγύπτου, αλλά της Τουρκίας».

Κληθείς από τη δημοσιογράφο να εξηγήσει πως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Τουρκίας, ο Αιγύπτιος γεωλόγος είπε ότι η Τουρκία έχει συμφέρον από την επαναχάραξη των συνόρων, γιατί θα θέσει υπό τον έλεγχο της οικονομικά ύδατα και κοιτάσματα που ανήκουν σε νησιά με τα οποία γειτνιάζει και των οποίων η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Η Τουρκία, συνέχισε, δεν έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και θα είναι ο πρώτος που θα επωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη.

Ακολούθως ο κ. Abdel Halim εξηγεί στη δημοσιογράφο τον τρόπο με τον οποίο η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας περιορίζει τα οικονομικά ύδατα της Τουρκίας στη Μεσόγειο, λόγω της γειτνίασης της με νησιά όπως η Κύπρος και το Καστελλόριζο και σημειώνει:

«Για το σκοπό αυτό προσπαθεί (Τουρκία) μέσω των ανθρώπων της στην Αίγυπτο να προκαλέσει συζήτηση γύρω από το θέμα έτσι ώστε να αναγκαστούν οι αρμόδιοι να ζητήσουν επαναχάραξη των συνόρων, με την ελπίδα ότι η Αίγυπτος θα αποκτήσει τον έλεγχο κάποιων κοιτασμάτων. Στην πραγματικότητα, όμως, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, καθότι αίτημα της Αιγύπτου για επαναχάραξη της ΑΟΖ σημαίνει απόσυρση της αναγνώρισής της στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Τέλος, σημειώνεται ότι σε σχέση με το ενδεχόμενο εισαγωγής ισραηλινού φυσικού αερίου για κάλυψη των άμεσων αναγκών της Αιγύπτου, ο  Abdel Halim τάχθηκε υπέρ, σημειώνοντας πως είναι η οικονομικότερη λύση για την Αίγυπτο και υποστήριξε ότι κατέχει έγγραφα που αποδεικνύουν την έναρξη συνομιλιών γύρω από το θέμα αυτό. Όσον αφορά την τιμή αγοράς είπε πως δεν θα ξεπερνά τα 9 δολάρια/εκατομμύριο μονάδες BTU.

Πηγή: Δραγουμάνος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ