2014-07-02 08:59:05
Φωτογραφία για Barclays: Γιατί προβλέπει ισχυρό οικονομικό ριμπάουντ της Ελλάδας από το 2015
Βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης στο υπόλοιπο της χρονιάς και κυρίως μέσα στο 2015 λόγω των καλύτερων συνθηκών στην αγορά εργασίας αλλά και της πιστωτικής επέκτασης περιμένει η Barclays για το σύνολο της ευρω-περιφέρειας, όπου ήδη παρατηρεί βελτίωση της ανάπτυξης στο β' τρίμηνο, που ολοκληρώθηκε χθες.

Με δεδομένα τα νέα μέτρα και την επιθετική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και τη μείωση των spreads των κρατικών ομολόγων, η επενδυτική περιμένει βελτίωση των δανειακών συνθηκών το 2015, κάτι που εκτιμά ότι θα τονώσει την ανάπτυξη.

Η Barclays θεωρεί ότι η Ιρλανδία θα ηγηθεί της ανάκαμψης της Ευρωπεριφέρειας και δεύτερη θα ακολουθήσει η Ελλάδα, για την οποία περιμένει ένα σχετικά ισχυρό ριμπάουντ του οικονομικού κύκλου. Μάλιστα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 0,8% σε ετήσια βάση στο γ' τρίμηνο φέτος, 2,7% στο δ' τρίμηνο και 3,3% στο α' τρίμηνο του 2015.


Και αυτό καθώς εκτιμά ότι ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής (μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος) θα επιβραδύνει και παράλληλα ο τουριστικός κλάδος θα έχει μία ισχυρή επίδοση.

Επιπρόσθετα εκτιμά ότι με την απόφαση για τη νέα ελάφρυνση του χρέους (μέσω μείωσης των επιτοκίων, επέκτασης των ωριμάνσεων κοκ) θα επιταχυνθεί και η ομαλοποίηση της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την Barclays το μίνιμουμ της επέκτασης των ωριμάνσεων ομολόγων θα είναι τα 25 χρόνια.

Την ίδια ώρα όμως περιμένει ότι ο αποπληθωρισμός θα συνεχιστεί και το 2015 με το δείκτη τιμών καταναλωτή στο -1,9%.

Η Barclays εκτιμά επίσης ότι η ανεργία κορυφώθηκε και θα μειωθεί στο 23,2% ως το τέλος του 2015.

Θεωρεί μάλιστα ότι όλες οι χώρες της Ευρωπεριφέρειας θα επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους τους φέτος παρά τη συζήτηση περί δομικών μεταρρυθμίσεων και λιτότητας που φουντώνει στις νότιες χώρες.

Σε μία λιγότερο θετική παρατήρηση, ο χαμηλός πληθωρισμός, το δημόσιο χρέος πάνω απ' το 120% του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες και τα πρωτογενή ισοζύγια  εξακολουθούν να είναι πάνω απ' τα επίπεδα απομείωσης του χρέους και όλα δείχνουν ότι τα spreads των κρατικω΄ν ομολόγων υποχώρησαν μόνο απ' τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία. Ωστόσο η πολύ ευνοϊκή νομισματική πολιτική αλλά και η πιθανότητα QE το 2015 πιθανόν να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα spreads και σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις για αρκετούς ακόμα μήνες.

Σύμφωνα με την Barclays δύο κίνδυνοι θα μπορούσαν να αντιστρέψουν το θετικό κλίμα και προοπτική στις αγορές και τα ομόλογα είναι οποιοδήποτε σοκ αναφορικά με την οικονομική ανάκαμψη ή απρόσμενα πολιτικά σοκ. Όπως προειδοποιεί, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για αυξημένη μεταβλητότητα απ' το Σεπτέμβριο, πολύ κοντά στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και λίγο πριν ενός άλλου για την Καταλονία.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες η Barclays σημειώνει ότι με βάση τα προγράμματα της τρόικα και την υποστήριξη δημοσίων κεφαλαίων υπήρξε αποκατάσταση των τραπεζικών συστημάτων.

Υπάρχει αυξανόμενη πεποίθηση ότι ο κύκλος της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων αλλάζει, κυρίως στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει να μειώνονται σημαντικά τα "κόκκινα" δάνεια.

Μέχρι σήμερα μόνο στην Ελλάδα και την Πορτογαλία εκδόθηκαν νέες μετοχές τραπεζών ως το ύψος των 10 δισ ευρώ για ιδιώτες επενδυτές. Και το ποσό, σύμφωνα με την Barclays πολύ σύντομα θα φθάσει τα 12 δισ καθώς πορτογαλικές τράπεζες ανακοίνωσαν την πρόθεση τους για νέες αυξήσεις κεφαλαίων.

Ως αποτέλεσμα οι δομικοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών της Ευρωπεριφέρειας βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας κατά 10% τον "πήχη" της "Βασιλείας 3". Επίσης έχει αυξηθεί η ζήτηση για νέες ομολογιακές εκδόσεις με χαρακτηριστική την κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες που εξέδωσαν ομόλογα φέτος ύψους 2,25 δισ ευρώ για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης.  Ωστόσο η Barclays προειδοποιεί ότι οι προκλήσεις για τις εγχώριες τράπεζες παραμένουν, και ίσως περιορίσουν τις αποτιμήσεις.
e-saloniki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι «καλοί» φασίστες
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι «καλοί» φασίστες
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ