2014-07-03 17:18:09
Φωτογραφία για Το Ρέθυμνο υποδέχθηκε το ηλιακό όχημα «Sunnyclist»
Τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τον τρόπο λειτουργίας αλλά και τα οφέλη του... ηλιακού οχήματος «SUNNYCLIST» είχαν την Τρίτη Ρεθεμνιώτες και τουρίστες που επισκέφτηκαν την Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη «2η Ενεργειακή Εβδομάδα Περιφέρεια Κρήτης 27 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2014».

Το όχημα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε διάφορους νομούς της Κρήτης ενώ χθες έκανε την τελευταία του στάση στο Ρέθυμνο.

Οι δημιουργοί της ομάδας Κρητικών που κατασκεύασε το όχημα, βρέθηκαν στο σημείο ενημερώνοντας τους επισκέπτες για τον τρόπο λειτουργίας του, τους στόχους αλλά και τα πολλαπλά οφέλη που έχει ένα τέτοιο όχημα για τις σύγχρονες αστικές πόλεις. Μάλιστα, το εν λόγω όχημα προτείνεται ως μια οικονομική και οικολογική λύση που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος και θα μειώσει το κόστος μετακίνησης για τους χρήστες του.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «SUNNYCLIST»

Πρόκειται για ένα καινοτόμο όχημα, μοτοποδήλατο, το οποίο κινείται με την ηλιακή ενέργεια η οποία τροφοδοτεί το όχημα μέσω ενός συλλέκτη που βρίσκεται στην οροφή του. Το όχημα έχει τη δυνατότητα να συλλέγει την ηλιακή ενέργεια και να φορτίζει την μπαταρία του από τον ήλιο χωρίς να χρειάζεται ταχυφορτιστή ή ειδικές πρίζες. Συγκεκριμένα, η τροφοδοσία του μπορεί να γίνει και από μια απλή οικιακή πρίζα μέσα σε μόλις δύο ώρες.

Μάλιστα, το κλίμα της Κρήτης σύμφωνα με τους κατασκευαστές, ευνοεί την τροφοδοσία του οχήματος και είναι ειδικά κατασκευασμένο ώστε να ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα κλιματικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά του τόπου. Το ηλιακό όχημα προσφέρει τη δυνατότητα αστικής και περιαστικής μετακίνησης έως 70 χιλιόμετρα ημερησίως ενώ μπορεί να δεχθεί τρεις επιβάτες μαζί με τις αποσκευές τους.

Σε δηλώσεις του ο Μανώλης Τσικανδυλάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός / Μέλος της ομάδας δημιουργών του Sunnyclist, ανέφερε:

«Το «Sunnyclist» είναι ένα ηλεκτρικό όχημα, ταξινομείται σαν μοτοποδήλατο, αυτή είναι η κατηγορία του και αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι μπορούμε να κάνουμε το γύρω της Κρήτης, χωρίς δίκτυο φορτιστών, χωρίς να περιμένουμε να έλθει η ηλεκτροκίνηση στις πόλεις. Αυτό που σκεφτήκαμε και θέλαμε να αποδείξουμε είναι ότι έχουμε πολλές δυνατότητες σαν νησί και το κλίμα μας είναι ιδανικό για την κατασκευή ηλιακών οχημάτων. Έχουμε φτιάξει ένα όχημα που είναι ελαφρύ, οικονομικό στην κίνησή του και έχει τη δυνατότητα να φορτίζει την μπαταρία του από τον ήλιο. Για τα κλιματικά δεδομένα της Κρήτης και της Μεσογείου ο ήλιος μπορεί να προφέρει στο όχημα 70 χιλιόμετρα ημερησίως. Επομένως εμείς μπορούμε να κινηθούμε αστικά και περιαστικά, να κάνουμε τις περιηγήσεις μας και τις δουλειές μας καθημερινά με τον ήλιο. Είναι τριθέσιο όχημα, μπορεί να μεταφέρει τρεις επιβάτες με τις αποσκευές τους. Το ταξίδι μας τελειώνει, σήμερα (σ.σ. χθες) το απόγευμα φτάνουμε στο Ηράκλειο, διανύοντας συνολικά 850 χιλιόμετρα σε πέντε ημέρες».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνου κ. Τάσος Παπαδουράκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από το ηλιακό όχημα και τις δυνατότητές του. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το εντυπωσιακό για εμένα είναι ότι είναι ένα όχημα φτιαγμένο για εμάς δεν είναι κατασκευασμένο για χώρες όπως η Γερμανία. Αυτό το όχημα είναι φτιαγμένο για τα Ελληνικά νησιά και την καθημερινότητά μας. Μήπως τελικά θα πρέπει να μπούμε σε αυτές τις λογικές και αυτές τις σκέψεις».

ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΑΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΛΗΣ ΤΟ «SUNNYCLIST»

Ωστόσο, ο κ. Τσικανδυλάκης, δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως το εν λόγω όχημα ανήκει στην κατηγορία του μοτοποδηλάτου ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία μπορεί να εξυπηρετήσει τους χρήστες του σαν ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης ακόμη και αν η μέρα δεν είναι ηλιόλουστη. Συγκεκριμένα υπογράμμισε:

«Δεν είναι αυτοκίνητο, είναι μοτοποδήλατο, έχει τα χαρακτηριστικά της κατηγορίας του που δεν συγκρίνονται με τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου σε τελική ταχύτητα και άλλα. Μπορεί όμως κάλλιστα να αντικαταστήσει ένα μικρό όχημα πόλης για αστικές και περιαστικές μετακινήσεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα το 80% των καθημερινών μετακινήσεων είναι 10 με 15 χιλιόμετρα την ημέρα. Είναι μια απόσταση που καλύπτεται άνετα με το εν λόγω όχημα. Πάνω από το 80% των μετακινήσεων μπορεί να γίνει με αυτό το όχημα και όταν έχει ήλιο και όταν δεν έχει ήλιο. Όταν δεν έχει ήλιο τροφοδοτείται από την μπαταρία που έχει 70 χιλιόμετρα. Το μεγάλο τεχνολογικό πλεονέκτημα που έχει αυτό το όχημα είναι ότι είναι μια ελαφριά κατασκευή η οποία έχει μικρή μπαταρία, επειδή υπάρχει συμμετρία των ενεργειών έχουμε τη βοήθεια και του ήλιου και στην ειδική έκδοση με το πετάλι και των επιβατών και μπορείς να φορτίζεις από μια απλή οικιακή πρίζα των 10 αμπέρ μέσα σε δύο ώρες ενώ τα άλλα της κατηγορίας του θα χρειάζονταν 7 ώρες και ειδικές πρίζες, ταχυφορτιστές».

Πάντως, οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια βόλτα με το ηλιακό όχημα ενώ οι κατασκευαστές τους περιηγήθηκαν στην πόλη με το «sunnyclist» λίγο πριν αναχωρήσουν.

Τώρα ο Δήμος Ρεθύμνου που συμμετείχε σε αυτήν την πρωτοβουλία προώθησης της καινοτομίας δεν έχει παρά να εξετάσεις τις βάσεις που τίθενται για τη βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και να το εντάξει στην τοπική επιχειρηματικότητα και τον βιώσιμο και οικολογικό τουρισμό.

Το όχημα αναμένεται να βγει στην παραγωγή και να κυκλοφορήσει από το καλοκαίρι του 2015.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
goodnet.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ