2014-07-04 22:23:18
Φωτογραφία για Ανασφάλιστα ΙΧ :Τσουχτερά πρόστιμα και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας
Τσουχτερά πρόστιμα και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας των πινακίδων και του διπλώματος περιμένουν τους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων σύμφωνα με τον νέο νόμο 4261/14.

Ο νόμος που αλλάζει ριζικά το πλαίσιο της υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτου, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την 5η Μαΐου 2014 σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.

Με σκοπό τη διόρθωση ανακριβειών σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο στην ασφάλιση αυτοκινήτων οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας συνοψίζει τις βασικές αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος και τις οποίες πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ασφαλισμένοι του κλάδου:

• Η ασφάλιση έχει ορισμένη διάρκεια, ισχύει δηλαδή ακριβώς για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο (ημερομηνία και ώρα).


• Ανανέωση της ασφάλισης ή σύναψη νέας σύμβασης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή του σχετικού ασφαλίστρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο νόμος δεν επιτρέπει στην ασφαλιστική επιχείρηση να παραδώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο εάν δεν έχει προηγουμένως εισπράξει το αντίστοιχο ασφαλιστήριο.

• Το αυτοκόλλητο ασφάλισης καταργείται. Αποδεικτικό της ασφάλισης για τους ελέγχους των αστυνομικών οργάνων είναι πλέον το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το οποίο όλοι οι ασφαλισμένοι οφείλουν να διατηρούν στο όχημά τους.

• Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλλει το ασφάλιστρο αλλά για διαδικαστικούς ρόλους δεν έχουν ακόμη παραλάβει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ο νόμος ορίζει ότι για 5 ημέρες η ασφάλιση θα αποδεικνύεται από την απόδειξη καταβολής του ασφαλίστρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο νόμος δεν επιτρέπει στην ασφαλιστική επιχείρηση να παραδώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο εάν δεν έχει προηγουμένως εισπράξει το αντίστοιχο ασφάλιστρο.

• Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες που εντοπίζονται από τις αστυνομικές Αρχές να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα ανέρχονται σύμφωνα με τον νόμο όπως ισχύει τροποποιημένος, σε: 1000 € για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 € για τα επιβατικά και άλλα οχήματα και 250 € για τα δίκυκλα. Επιπλέον, στους εν λόγω παραβάτες αφαιρούνται το δίπλωμα, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες για 6 μήνες.

Ειδικά στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων που εμπλέκονται σε ατύχημα, οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια. Εκτός όλων αυτών, συνεχίζει να υφίσταται πάντα και ποινική ευθύνη των παραβατών.

ΠΗΓΗ: Δημοκρατία
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ευρασία
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ευρασία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ