2014-07-07 13:30:16
Φωτογραφία για Τι αλλάζει στις διαφημίσεις εταιρειών στοιχημάτων από 1/9/2014
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ/Β/1727/27-6-2014) η υπ' αριθ. 108/6-6-2014 απόφαση της ΕΕΕΠ για τη Ρύθμιση Θεμάτων Εμπορικής Επικοινωνίας Τυχερών Παιγνίων με την οποία τροποποιείται και κωδικοποιείται σε ένα ενιαίο κείμενο προηγούμενη όμοια απόφαση της.

Η απόφαση αυτή αποτελεί και τον Κανονισμό Εμπορικής Επικοινωνίας για τα τυχερά παίγνια στη χώρα μας.

Με την παρούσα μελέτη επιχειρείται όχι μόνο η παράθεση των απαγορεύσεων αλλά και μία αρχική προσπάθεια ερμηνείας διαφόρων διατάξεων και η διαπίστωση συγκεκριμένων αλλαγών που θα έλθουν μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, μετά δηλαδή την 1/9/2014.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ – ΠΟΙΟΥΣ ΔΕΣΜΕΥΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΕΕΠ

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της απόφασης η εμπορική επικοινωνία ορίζεται ως

“κάθε μορφή επικοινωνίας για την έμμεση ή άμεση προώθηση προϊόντων, υπηρεσιών ή της εικόνας επιχειρήσεων, οργανισμών ή προσώπων που ασκούν δραστηριότητα σχετική με Παίγνια, οι πληροφορίες που επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση σε δραστηριότητα σχετικά με τα Παίγνια αυτά, οι επικοινωνίες σχετικά με προϊόντα ή με υπηρεσίες της επιχείρησης, που δραστηριοποιείται στον τομέα των Παιγνίων.”


Από την πρώτη ανάγνωση του ορισμού προκύπτει ότι η απόφαση αφορά και εφαρμόζεται στους ίδιους τους Παρόχους τυχερών παιγνίων και όχι στα μέσα που προβάλλουν τις διαφημίσεις αυτές, ήτοι σε τηλεοπτικούς σταθμούς, portals, affiliate sites κτλ. Ο ορισμός καλύπτει τις επικοινωνίες όσων ΑΣΚΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΓΝΙΑ και τις επικοινωνίες σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες επιχείρησης που ΔΡΑΣΡΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ.

Ένα αθλητικό σάιτ που προβάλλει διαφήμιση της stoiximan ή του pamestoixima.gr ΔΕΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΟΥΤΕ ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ, απλά αποτελεί το μέσο το οποίο μεταφέρει την επικοινωνία στο κοινό.

O ορισμός αυτός είναι ευρύς και αφήνει χώρο για ερμηνεία διότι αν η Επιτροπή ήθελε να το ξεκαθαρίσει, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει απλά τον ορισμό του Παρόχου τον οποίο δίνει στο ίδιο άρθρο, ως “το πρόσωπο που διοργανώνει και εκμεταλλεύεται νόμιμα ένα Παίγνιο”.

Παρακάτω, όμως στο άρθρο 5 οι υποχρεώσεις γνωστοποίησης των σχεδίων επικοινωνίας επιβάλλονται μόνο στους ΠΑΡΟΧΟΥΣ, με αποτέλεσμα να μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι μόνο οι Πάροχοι δεσμεύονται να τηρούν και να επιδιώκουν την διαρ

κή συμμόρφωση των επικοινωνιών τους με το γράμμα και το πνεύμα του Κανονισμού.

Αν και αυτό είναι μία πρώτη ερμηνεία του ορισμού, είναι εύλογο ότι τέτοια portals, affiliate sites κτλ θα πρέπει να λαμβάνουν μέριμνα, στο μέτρο το δυνατόν, να μην διευκολύνουν την επικοινωνία η οποία ΚΑΤΑΦΑΝΩΣ παραβιάζει τους όρους της απόφασης, σκόπιμο μάλιστα θα είναι να ζητούν και να λαμβάνουν κάθε έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ότι έχει τηρηθεί η διαδικασία γνωστοποίησης στην ΕΕΕΠ, την οποία θα δούμε παρακάτω.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου για τις αλλαγές στην διαφήμιση στοιχηματικών εταιρειών. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ