2014-07-08 13:44:05
Φωτογραφία για Μονάδα απεξάρτησης στην Ηλεία προανήγγειλε ο Μιχάλης Κατρίνης
Τη δημιουργία και λειτουργία θεραπευτικής μονάδας αποκατάστασης εξαρτημένων ατόμων στην Ηλεία, προανήγγειλε... τη Δευτέρα από την Αμαλιάδα ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μιχάλης Κατρίνης κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Πρόληψης «Παρεμβάσεις».

Ο κ. Κατρίνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας «Πατρίς» επαναβεβαίωσε την ομόφωνη απόφαση που έχει ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Πύργου, για τη χωροθέτηση και τη δημιουργία μονάδας απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ. Ωστόσο, επειδή αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός του Οργανισμού δεν επιτρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, έχει ήδη κατατεθεί επίσημη πρόταση προκειμένου μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει η Μονάδα.

Θα καλύψει 150 άτομα

Σε πρώτη φάση η Μονάδα θα απορροφήσει περίπου 150 άτομα, όχι μόνο από το Νομό Ηλείας όπου τα εξαρτημένα άτομα είναι αναγκασμένα αυτή τη στιγμή να μεταβαίνουν σε Μονάδες της Πάτρας και της Καλαμάτας, αλλά και από τους Νομούς Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.


«Πρόκειται για μια Μονάδα που αποτελεί κοινωνικό κεφάλαιο για το Νομό Ηλείας και χαίρομαι γιατί οι τοπικοί φορείς και η Αυτοδιοίκηση στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Έχουμε κάνει πολλά βήματα σαν κοινωνία και έχουμε ξεπεράσει στερεότυπα του παρελθόντος. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι γι’ αυτό το εγχείρημα, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά σε λίγες ημέρες θα έχουμε ευχάριστα νέα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

Δράσεις σε όλο το Νομό

Στη συνάντηση που είχε στο Κέντρο «Παρεμβάσεις» παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Καφύρας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου κα Γιώτα Τσαμπαρδώνη και οι εργαζόμενοι του Κέντρου.

Ο κ. Κατσίνης εξήρε την προσφορά του Κέντρου στην κοινωνία του Νομού Ηλείας, καθώς έκανε λόγο για ένα Κέντρο που παρουσιάζει από τις μεγαλύτερες δραστηριότητες σε Πανελλαδικό επίπεδο και έχει δυναμική παρουσία και είχε την ευκαιρία να συζητήσει χθες εκτενώς τις δράσεις των «Παρεμβάσεων». Όπως είπε, ο ΟΚΑΝΑ εκτός από την εποπτεία των Κέντρων έχει και στενή συνεργασία μαζί τους σε ότι αφορά τις δράσεις τους, που δεν περιορίζονται μόνο στην πρόληψη των ναρκωτικών, αλλά γενικά στην πρόληψη των εξαρτήσεων είτε πρόκειται για το τζόγο, το διαδίκτυο, το αλκοόλ, το κάπνισμα, που αποτελούν τις πιο σημαντικές και επικίνδυνες εξαρτήσεις.

«Τα Κέντρα Πρόληψης έχουν τεχνογνωσία, διάθεση, κάνουν παρεμβάσεις στην κοινότητα και στα σχολεία και θέλουμε οι παρεμβάσεις αυτές να διαχυθούν σε όλο το νομό, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

Στόχος του ΟΚΑΝΑ είναι, με προπομπό τα Κέντρα Πρόληψης, να ξεκινήσουν δράσεις σε πολλούς θεματικούς άξονες και μάλιστα ο κ. Κατρίνης έκανα γνωστό ότι από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει μία θεματική δράση στα σχολεία για το κάπνισμα, ενώ θα γίνει πρόταση και στον ΟΠΑΠ προκειμένου να υλοποιηθεί δράση που θα αφορά στον εθισμό στο τζόγο.

Λύνεται το θέμα της χρηματοδότησης

Ερωτηθείς δε για το θέμα της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης, που ταλανίζει επί σειρά ετών τα Κέντρα, ο κ. Κατρίνης επεσήμανε ότι έγιναν συντονισμένες παρεμβάσεις και υπήρξε και νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, έστω και περιορισμένης αλλά σύμφωνη με τις δυνατότητες της εποχής, τόνισε ότι υπάρχει μία μικρή εκκρεμότητα με την ΕΕΤΑΑ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα υπάρχουν και είναι θέμα ολίγων ημερών η διευθέτηση του ζητήματος, προκειμένου τα Κέντρα να συνεχίσουν να κάνουν τις δράσεις τους.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα Κέντρα Πρόληψης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

Από την πλευρά του ο κ. Καφύρας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την παρουσία του κ. Κατρίνη και τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του και τις υποσχέσεις που έδωσε και για το γεγονός ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθούν για την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του Κέντρου. Τόνισε και αυτός από την πλευρά του ότι το οικονομικό θέμα είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί άμεσα και έδωσε τα εύσημα στους εργαζόμενους και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που στηρίζουν το Κέντρο. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι εφαρμόζουν άοκνα το πρόγραμμα του Κέντρου και απευθυνόμενος στον κ. Κατρίνη τον κάλεσε να έχει εμπιστοσύνη στις «Παρεμβάσεις».

Μαρία Καραμπάτση

patrisnews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ