2014-07-09 11:40:44
Φωτογραφία για Ο απολογισμός του σεισμού: Κατεδαφιστέα 200 κτίρια στη Κεφαλονιά!
Εξι μήνες μετά από τον ισχυρό σεισμό της 26ης Ιανουαρίου, που έβγαλε τους κατοίκους της Κεφαλονιάς στο δρόμο και προκάλεσε προβλήματα στο νησί, έγινε ο απολογισμός για την αποκατάσταση των ζημιών.

Από τους πάνω από 3.000 ελέγχους που έγιναν, 200 κτίρια κρίθηκαν κατεδαφιστέα, 1.500 χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» και άλλα τόσα ήταν κατάλληλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, περίπου 600 οικογένειες έχουν πάρει έως τώρα επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης- συνολικά φτάνει στα 400.000 ευρώ- ενώ άλλες 370 είναι στην αναμονή.

Στο λιμάνι του Ληξουρίου, όπου το «χτύπημα» του Εγκέλαδου είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανακατασκευής και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία που θα αναλάβει τη δεύτερη φάση. Το έργο θα ξεκινήσει βέβαια μετά από το καλοκαίρι.

Από τα 17 ξενοδοχεία που κατέθεσαν άδεια επισκευής, οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει σε εννιά περιπτώσεις, ενώ ο σχετικός προϋπολογισμός είναι 1,1 εκατ
. ευρώ. Παράλληλα, από 190 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής κτιρίων έχει γίνει αυτοψία σε 53 περιπτώσεις, τελούν υπό έκδοση 27 άδειες, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί 10. Ακόμη, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την αποκατάσταση του δρόμου στην περιοχή του Μύρτου, ώστε να ανοίξει ξανά η παραλία.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει νομικό ζήτημα για τη δημιουργία νέων εργατικών κατοικιών. «Είμαστε σε καλό δρόμο να αναλάβουμε, μετά από προσφυγή και κατάθεση ενός νομοσχεδίου στη Βουλή, να χτίσουμε εμείς τις εργατικές κατοικίες, γιατί είναι φτωχοί άνθρωποι. Αυτά κατέρρευσαν με έναν τρόπο που έδειχνε ότι η κατασκευή τους ήταν εξαιρετικά κακή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περί τις 50 οικογένειες αυτή τη στιγμή άστεγες», σημείωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε στο Κερατσίνι μετά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, το Δημόσιο θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των πληγέντων ιδιοκτητών προκειμένου να ανοικοδομήσει στις ιδιοκτησίες τους νέο συγκρότημα κατοικιών. Θα χρειαστεί ωστόσο νομική ρύθμιση.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ