2014-07-10 08:29:04
Φωτογραφία για Θεσσαλία: Πάλι οριακά η ανασύσταση της Λίμνης Κάρλας
Καμπανάκι κινδύνου ότι εάν δεν επανεγκατασταθεί ο εργολάβος μέσα στον Ιούλιο στα έργα ύδρευσης - άρδευσης στη λίμνη Κάρλα και παραβιαστεί ως εκ τούτου το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει υλοποίηση της παρέμβασης μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, δε θα είναι δυνατό τα έργα ολοκλήρωσης της ανασύστασης να χρηματοδοτηθούν από κάποιο πρόγραμμα, και η συνολική παρέμβαση θα μείνει «στον αέρα», χτυπά η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται το έργο της λίμνης Κάρλας. Οπως συζητήθηκε χθες στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας, δύο χρόνια μετά το σταμάτημα των εργασιών λόγω διάλυσης της εργολαβίας, και η εργοληπτική εταιρεία δεν έχει αποζημιωθεί ακόμη για τις θετικές ζημίες, που ανέρχονται στο 1,4 εκατ. ευρώ, ώστε να επανεγκατασταθεί στο έργο και να ολοκληρώσει την παρέμβαση.

Η στάθμη του νερού της λίμνης στο διάστημα αυτό κατέβηκε στο ένα μέτρο από 2,40 μέτρα που ήταν, με αποτέλεσμα τα νερά να βαλτώνουν και ανά τακτά διαστήματα να παρατηρείται το φαινόμενο νεκρών ψαριών λόγω έλλειψης οξυγόνου
. Η ανατροφοδότηση των νερών γίνεται με μικρότερες ποσότητες από τις προβλεπόμενες, καθώς το ένα αντλιοστάσιο πριν ενάμιση χρόνο κάηκε, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι συλλεκτήρες Σ3 και Σ6 στη δεξιά πλευρά του έργου για να προμηθεύουν στη λίμνη νερό από τα Κανάλια. Επιπλέον, τα νερά μίας τάφρου, της Τ2, διοχετεύονται στον Παγασητικό, επειδή δεν λειτουργεί το αντλιοστάσιο.

Η πορεία των έργων στη λίμνη Κάρλα συζητήθηκε προχθές εκτενώς στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας, παρουσία του μηχανικού του φορέα Διαχείρισης Κάρλας, Παντελή Σιδηρόπουλου, που ενημέρωσε τη συνεδρίαση.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα είπε ότι «το θέμα πρέπει να αποκατασταθεί μέσα στον Ιούλιο διαφορετικά δεν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του έργου. «Καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης έχει οριστεί ο Δεκέμβριος του 2015.

Το ΤΕΕ θα παρακολουθεί το έργο. Τα διοικητικά θέματα, της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια, έχουν επιλυθεί. Η Περιφέρεια είναι έτοιμη να κάνει την παρακολούθηση. Το επόμενο διάστημα θα επισκεφτούμε το δήμο Ρήγα Φεραίου και θα δούμε από κοντά το έργο. Εάν δεν γίνει η επανεγκατάσταση σ' ένα μήνα θα ξεκινήσουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη διεκδίκηση της αποζημίωσης από τον υπουργό».

Υπενθυμίζεται ότι οι επίμαχες εργολαβίες ξεκίνησαν το 2008 και σήμερα χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα «Μπαλτατζής» και «ΕΠΠΕΡΡΑ». Το έργο έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό άνω του 60%.

Στη χθεσινή Διοικούσα Επιτροπή μεταξύ άλλων έγινε συζήτηση και για το χωροτακτικό και πολεοδομικό χαρακτηρισμό με τις αλλαγές του νέου Νόμου, που θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Αδεια για νέες γεωτρήσεις

Στο μεταξύ άναψε πράσινο φως για την ανόρυξη 33 νέων ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρευτική χρήση στα πλαίσια του έργου ενίσχυσης της ύδρευσης μείζονος περιοχής Βόλου.

Ειδικότερα υπογράφηκε χθες από τη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη, απόφαση αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας, για την ανόρυξη 33 νέων ερευνητικών γεωτρήσεων στο Στεφανοβίκειο και στο Ριζόμυλο, για υδρευτική χρήση, στα πλαίσια του έργου ενίσχυσης της ύδρευσης μείζονος περιοχής Βόλου.

Επίσης υπογράφηκαν άδειες χρήσης νερού μεμονωμένων γεωτρήσεων στις Ν. Παγασές Βόλου, στο Κρόκιο Αλμυρού, στο Στεφανοβίκειο και στη Σκόπελο.
ypodomes.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ