2014-07-12 12:00:15
Φωτογραφία για Ιράκ: Αποχώρησαν οι Κούρδοι από την κεντρική κυβέρνηση
 

Το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου καταγγέλλει την κατάληψη δύο πετρελαιοφόρων περιοχών από τους Πεσμεργκά

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Βαθαίνει επικίνδυνα το «ρήγμα» ανάμεσα στην αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και την κεντρική κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι στη Βαγδάτη.

Χτες, ο Κούρδος υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπάρι ανακοίνωσε την αποχώρηση των Κούρδων αξιωματούχων από την ιρακινή κυβέρνηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με τις οποίες οι Κούρδοι παρέχουν "άσυλο" στους σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην πρωτεύουσά τους Αρμπίλ.

Ο Ζεμπάρι σημείωσε ότι πλέον οι Κούρδοι υπουργοί σταματούν από τις 11/7 και τη διαχείριση των υποθέσεων στα υπουργεία Εξωτερικών, Μετανάστευσης, Υγείας και στην αντιπροεδρία της ιρακινής κυβέρνησης.


Το ίδιο 24ωρο, ακολούθησε οργισμένη ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία κατηγορούν τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας των Πεσμεργκά ότι κατέλαβαν πετρελαιοπηγές, διυλιστήρια και λοιπές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στις περιοχές Μπάι Χασάν και Κιρκούκ στο βόρειο τμήμα της χώρας. «Θα περιμέναμε οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας να συνεργαστούν, στην παρούσα συγκυρία, με τον ιρακινό στρατό κατά των εξτρεμιστών του "Ισλαμικού Κράτους" αντί να αξιοποιούν την αφορμή για να κάνουν επιδρομές και κατάληψη πετρελαϊκών εγκαταστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, που μέσα στις πρώτες ώρες, ούτε διαψεύστηκε αλλά ούτε και επιβεβαιώθηκε από την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κουρδική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Rudaw.net μετέδωσε πως ιρανική κυβερνητική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Πέμπτη το Ερμπίλ, ζητώντας από στελέχη του «Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος» (KDP) και της «Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν» (PUK) να άρουν τις επιφυλάξεις τους και να έρθουν σε ανοιχτή σύγκρουση με τους ισλαμιστές του «Ισλαμικού Κράτους», ενώνοντας έτσι τις δυνάμεις τους με τον ιρακινό στρατό.

ΡΙΖΟΣΠΑΤΗΣ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ