2014-07-13 11:25:12
Φωτογραφία για ΜΙΧ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΑ ΜΠΟΣΙΚΑ ΤΩΝ ΔΕΞΙΩΝ ΚΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Για την ανάγκη ξεκάθαρης θέσης του ΠΑΣΟΚ ως προς τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, των πολιτικών που οφείλει να υπερασπιστεί, αλλά και το πραγματικό διακύβευμα του κόμματος στο δρόμο προς το συνέδριο, μίλησε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης στην Κεντρική Πολτική Επιτροπή.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην κυβέρνηση για να κρατάει τα μπόσικα των δεξιών κακών πολιτικών. Είμαστε για να προωθούμε καθημερινά το προοδευτικό μας στίγμα και τις προοδευτικές πολιτικές. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει πρώτα να υπάρξει, για να μπορέσει να μετεξελιχθεί, να ενώσει δηλαδή την παράταξη. Δεν πάμε σε χορό μεταμφιεσμένων, μήπως ξεγελάσουμε κάποιον».

Για το στίγμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τα διλήμματα που τίθενται για την ''Ελιά'', ο κ. Χρυσοχοίδης επισήμανε: «Όλος ο κόσμος της παράταξης θέλει την ενότητα και την ανασυγκρότηση των ιδεών εμείς όμως είμαστε αμήχανοι και αντιφατικοί
. Εδώ και καιρό υπάρχει τεχνητός διαχωρισμός που βασίζεται σε φανταστικά διλήμματα για «Ελιά ή ΠΑΣΟΚ» για ''Ελιά'' ή δημοκρατική παράταξη. Δεν έχω αντιληφθεί εάν έχει καταργηθεί η ''Ελιά''. Αυτά τα διλήμματα και οι διαιρέσεις δεν υπάρχουν στους φίλους και τους ψηφοφόρους μας. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει πρώτα να υπάρξει για να μπορέσει να μετεξελιχτεί, να ενώσει δηλαδή την παράταξη δεν πάμε σε χορό μεταμφιεσμένων μήπως ξεγελάσουμε κανέναν. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει, αν δεν υπερασπίζεται τις πολιτικές του τότε κάθε πρωτοβουλία είναι καταδικασμένη. Αλλαγή σημαίνει συλλογικότητα, αρχές, αξίες, πρόγραμμα, δημοκρατία. Αυτό που κρίνεται σήμερα είναι αν είμαστε κόμμα ιστορικά, θεσμικό, με κληρονομιά και προσφορά, κόμμα αξιών και αρχών, αν λαμβάνει συλλογικές αποφάσεις».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σκεύος εξουσίας που κάνει επιλογές α λα καρτ»Για το διακύβευμα του κόμματος στο άμεσο μέλλον, ο κ. Χρυσοχοίδης επισήμανε: «Αυτό που διακυβεύεται είναι ο ρόλος μας, τι μέλλον θέλουμε για το κόμμα μας, γιατί θέλουμε να αλλάξουμε. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα σταθερότητας, έτσι απλά, ότι είμαστε στην κυβέρνηση για να προωθούμε την κυβερνητική σταθερότητα, είμαστε κόμμα της προόδου και της αλλαγής. Αν ζητάμε από τον κόσμο της παράταξης να συσπειρωθεί γύρω από ένα νέο σχέδιο δεν μπορούμε να του λέμε απλά ότι είμαστε δύναμη σταθερότητα και συμμετέχουμε στην κυβέρνηση. Δεν είμαστε όμως στην κυβέρνηση απλώς για να υπάρχει αυτή. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην κυβέρνηση για να κρατάει τα μπόσικα των δεξιών κακών πολιτικών. Είμαστε για να προωθούμε καθημερινά το προοδευτικό μας στίγμα και πολιτικές. Έτσι, δεν μπορεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να αποτελεί την προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε επιλέξει να είμαστε μια συμπληρωματική πολιτική δύναμη και δεν υπάρχει δική μας αυθύπαρκτη πρόταση εξουσίας και έτσι δεν μας υπολογίζει κανένας. Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση από εδώ και πέρα έχει νόημα μόνο αν δείξουμε τους πολίτες ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε ακραίες αδικίες».

Ειδικότερα για το επί θύραις συνέδριο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «Με το συνέδριο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την πολιτική μας, ότι είμαστε η προοδευτική Αριστερά που εκπροσωπεί τους ανέργους, τη μεσαία τάξη και όχι τα προνόμια. Πρέπει να αποφασιστεί σήμερα η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου και προτείνω το τριήμερο 29-31 Οκτωβρίου».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σκεύος εξουσίας που κάνει επιλογές α λα καρτ»

Το μήνυμα του λαού στις εκλογές ήταν για συνεργασίες και πολιτική σταθερότητα, εκτίμησε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα και τόνισε ότι με την απόφασή του να μπει σε συμμαχία των πολιτικών δυνάμεων, με την ''Ελιά'', το ΠΑΣΟΚ άνοιξε τον διάλογο για το μέλλον του χώρου και απέδειξε έμπρακτα ότι είναι ένα ανοικτό κόμμα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι προσπαθεί να συντηρήσει κλίμα προώρων εκλογών και προσδοκία αλλαγής κλίματος σε περίπτωση επικράτησής του, χωρίς να διαθέτει ατζέντα, ενώ επισήμανε ότι η αποδυνάμωση της Ν.Δ. στις εκλογές, συνιστά ένδειξη ότι ο λαός δεν αντέχει άλλο. «Οι ακραίοι της μιας πλευράς οραματίζονται τη ρεβάνς του εμφυλίου και της άλλης πλευράς να επαναφέρουν την ιδεολογία του ''πατρίς, θρησκεία, οικογένεια''», είπε.

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της ''Ελιάς'', σε αντίθεση με το αποτέλεσμα της ΔΗΜΑΡ, έδωσε τη δυνατότητα για το μέλλον του χώρου, για να υπογραμμίσει ότι είναι αναγκαίο τώρα τα ιδεολογικά ρεύματα που εκφράζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να μπουν σε ενεργή κοινή συζήτηση ιδεών και θέσεων. «Σε αυτή την πορεία δεν διακυβεύεται ούτε στιγμή η αυτονομία του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σκεύος εξουσίας που κάνει επιλογές α λα καρτ» αλλά κάνει εθνικές στρατηγικές επιλογές. 

Ο γραμματέας της ΚΠΕ είπε ότι η προσπάθεια για τη συγκρότηση της τρίτης προοδευτικής λύσης γίνεται γιατί το έχει ανάγκη και ο τόπος και η παράταξη, επισημαίνοντας ότι η πρόσκληση προς άλλες δυνάμεις και πρόσωπα δεν γίνεται για πρώτη φορά. Αφήνοντας δε αιχμές, εμμέσως πλην σαφώς, προς το ''Ποτάμι'' αν και χωρίς να το κατονομάσει, μίλησε για «κάποιους νεοσύστατους παίκτες» που «φάνηκαν να σηκώνουν νέα τείχη μέσα από παιχνίδια που παρουσιάζουν κάθε παλιό ως ξεπερασμένο» για να συμπληρώσει ότι «δεν χρειάζονται νέες διαιρετικές επιλογές».

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η τρίτη επιλογή, αυτόνομη από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να ευοδωθεί από την ισότιμη συνεργασία των δυνάμεων. Είπε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, γίνεται συνέδριο συμπαράταξης των προοδευτικών δυνάμεων «στο οποίο θα οδηγηθούμε μέσα από πλατιά διαδικασία βάσης, με ανοικτό διάλογο όλων των κομμάτων και προσώπων», ότι οποιαδήποτε εκλογή συνέδρων θα υπαγορεύεται από διαδικασίες βάσης, ότι θα συγκροτηθεί οργανωτική επιτροπή που θα αποτελείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ''Ελιάς'' και από τον κοινωνικό χώρο. «Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πολιτική αυτονομία του» τόνισε και είπε ότι στην πορεία προς το συνέδριο θα υπάρξει ειλικρινής ανοικτή συζήτηση θέσεων με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς εταίρους «και τους συντρόφους της ''Ελιάς''». Υπογράμμισε, τέλος, ότι πριν από τις επόμενες εκλογές πρέπει να υπάρχει η προγραμματική προοδευτική και ρεαλιστική πρόταση της τρίτης λύσης.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Με την έγκριση, κατά πλειοψηφία, της εισήγησης του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση και της εισήγησης του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Πολιτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά στην απόφαση αναφέρεται:

«Ψηφίζουμε επί του πολιτικού πλαισίου με την ανάλυση της συγκυρίας, των προτεραιοτήτων και των στοχεύσεων στο πολιτικό επίπεδο, σε σχέση με τη συγκυρία καθώς και τις εξελίξεις όπως προέκυψαν από την εισήγηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ψηφίζουμε επί της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως την περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και την παρουσίασε συνοπτικά σε άξονες ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Νίκος Ανδρουλάκης. Στην απόφαση της ΚΠΕ συμπεριλαμβάνονται όλες οι διευκρινιστικές προτάσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα:

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την απόφαση του Συνεδρίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη συμπαράταξη των δυνάμεων της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Με αυτοοργάνωση από τη βάση σε τοπικό και κοινωνικό επίπεδο και με γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες αντιπροσώπευσης, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου, ανοιχτό και δημοκρατικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Συγκροτείται Εθνική Οργανωτική Επιτροπή από το Πολιτικό Συμβούλιο και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στελέχη των κομμάτων και των κινήσεων της ''Ελιάς'', στελέχη των κομμάτων και κινήσεων της κεντροαριστεράς που θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας και θα θελήσουν να μετάσχουν σε ισότιμη βάση, στελέχη της κοινωνίας των πολιτών, προσωπικότητες του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου και της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να οργανώσει μια ανοικτή διαδικασία βάσης μέσα από την οποία θα οδηγηθούμε στο Συνέδριο.

Στην πορεία αυτή, το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία: 

Συμμετέχει και υποστηρίζει ενεργά με τα στελέχη του και τα μέλη του την πορεία αυτή. Ανασυγκροτεί τα όργανά του σε τοπικό, νομαρχιακό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο όπως και τα κοινωνικά του δίκτυα.Με τις διαδικασίες της Συνδιάσκεψης στις 2 και 3 Σεπτέμβρη και τον κοινωνικό διάλογο με τους φορείς ενόψει της ΔΕΘ, συμβάλλει με επεξεργασμένες θέσεις και με προτεραιότητα τα θέματα της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής στο διάλογο προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.Είναι αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ με τα όργανά του θα εκτιμήσει την εξέλιξη αυτής της πορείας, όπως κάνει μέχρι σήμερα».Η πλειοψηφία των ομιλητών συντάχθηκαν με την αναγκαιότητα διεξαγωγής του, στο πλαίσιο της διεύρυνσης και της συσπείρωσης του χώρου της κεντροαριστεράς, ενώ καταγράφηκε στις τοποθετήσεις και αγωνία για το εάν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει την αυτονομία του ή θα απορροφηθεί στη δημοκρατική παράταξη».Σκανδαλίδης: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος είχε εισηγηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο την πρόταση για ιδρυτικό συνέδριο της Παράταξης που τέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης, σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν χάνει την αυτονομία του, δεν καταργείται και δεν απορροφάται μέσα στην κεντροαριστερά» και επισήμανε ότι η αυτοδιάλυση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των οργάνων και της βάσης του. Μιλώντας για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, είπε πως ό,τι δεν κατέστη δυνατό να γίνει σε επίπεδο κορυφής στην περίπτωση της ''Ελιάς'', θα το επιβάλει η βάση. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα αυτόνομο, η συμπαράταξη είναι σύμπραξη δυνάμεων, είπε και πρόσθεσε ότι η βάση αυτοοργανώνεται και αποφασίζει αυτοβούλως, «αυτό είναι η αυτοοργάνωση», για να υπογραμμίσει ότι «οι μετεκλογικές συνθήκες είναι τώρα ευνοϊκές για τέτοιο εγχείρημα».

Ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε για απόλυτο σεβασμό στα πρόσωπα, τις κινήσεις, τους φορείς, τα κόμματα που θα προσέλθουν το συνέδριο, το οποίο, όπως σημείωσε, θα αποφασίσει ελεύθερα για όλα τα θέματα που αφορούν στην προοδευτική συμπαράταξη. Πρότεινε, όπως είχαν κάνει κι άλλοι ομιλητές νωρίτερα, να προσδιοριστεί το συνέδριο στο τέλος Οκτωβρίου. Έθεσε δε ως βασικό στόχο για να ανταποκριθεί ο κόσμος στο προσκλητήριο, την αλλαγή της μνημονιακής συνταγής και η πρόταση που θα κάνει η παράταξη να περιλαμβάνει βασικές αλλαγές πολιτικής.

Μωραΐτης: Το αποτέλεσμα των εκλογών απόρροια της «παρωδίας» της κυβερνητικής συνεργασίας - Εθεσε θέμα ηγεσίας

Ο Θάνος Μωραΐτης χαρακτήρισε ως ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του χώρου ένα ανοικτό συνέδριο της παράταξης, τονίζοντας ότι πρέπει να πρόκειται για συνέδριο ταυτότητας, στρατηγικής, θέσεων και ηγεσίας. «Πρέπει να τεθεί οδικός χάρτης που θα μας οδηγεί στο συνέδριο», είπε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πολιτική αυτονομία και πως εάν πρόκειται για συνέδριο που θα διαμορφώσει πλατιά συμμαχία δεν μπορεί να υπάρξουν σύνεδροι αριστίνδην. Ο κ. Μωραΐτης ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στο προσκλητήριο προς άλλες δυνάμεις, κινήσεις, πρόσωπα «αυτήν τη φορά δεν πρέπει να υποκριθούμε». Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι «δεν πρέπει να γίνει ξανά το λάθος της ''Ελιάς'', μορφώματα που θα υποδύονται την παράταξη δεν θα υπάρξουν, βαφτίσια με το ζόρι δεν μπορούν να υπάρξουν και σ' αυτή την περίπτωση ο λόγος θα ανήκει πλέον στη βάση του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Μωραΐτης απέδωσε την «εκλογική ήττα» στις ευρωεκλογές, αφενός στην πρώτη προγραμματική συμφωνία- «παρωδία» της κυβερνητικής συνεργασίας και, αφετέρου, στην «αποτυχία» της στρατηγικής σε σχέση με την ''Ελιά''. «Δεν ανασυγκροτείς τον προοδευτικό πόλο αν δεν εκπροσωπείς τις κοινωνικές ομάδες και χωρίς διαδικασίες βάσης», υποστήριξε.

Οδηγός τεσσάρων σημείων για την ανασυγκρότηση της παράταξης από τη Φώφη Γεννηματά

Τέσσερα σημεία- προϋποθέσεις για τα επόμενα βήματα της παράταξης με τα οποία «μπορούμε να φτιάξουμε ένα ισχυρό πόλο που δεν θα είναι συμπλήρωμα ούτε της Ν.Δ. ούτε του ΣΥΡΙΖΑ», παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά. Ειδικότερα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πολιτική και οργανωτική αυτονομία του και όλες τις αποφάσεις για την πορεία του τις λαμβάνουν τα όργανά του. Δεύτερο σημείο, είναι η θέση της ότι «η ''Ελιά'' δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη», ότι απέτυχε το εγχείρημα. Τρίτο σημείο, η αναγκαιότητα για άνοιγμα στην κοινωνία με την πορεία προς το συνέδριο να αποτελεί «μεγάλη ευκαιρία για ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά από κάτω, από την οργανωμένη βάση και τους πολίτες, όχι με κινήσεις κορυφής και συνεννοήσεις στελεχών». Τόνισε δε ότι αυτό το συνέδριο «πρέπει να μιλήσει για το τέλος του ιστορικού συμβιβασμού, των αναγκαστικών επιλογών, του μνημονίου και της παρουσίας της τρόικας στην Ελλάδα». Τέταρτο σημείο, ο διάλογος με τις υπαρκτές δυνάμεις, όπως η ΔΗΜΑΡ, το ''Ποτάμι'' και οι Οικολόγοι. Η κ. Γεννηματά ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της τονίζοντας: «Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης, τη νέα συμπαράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος».

Κακλαμάνης: Η «Ελιά» δεν συνένωσε τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς

«Η ''Ελιά'', ως εκλογικός και μόνο συνασπισμός, δεν ενθουσίασε τόσο την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, ούτε συνένωσε στις εκλογές υπαρκτές και σοβαρές πολιτικές δυνάμεις, πέραν ορισμένων κινήσεων που ανήκουν ή έχουν προέλθει από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ειδικό βάρος στην κοινωνία. Συνεπώς δεν έχει λόγο ύπαρξης», υποστήριξε ο Απόστολος Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης πρότεινε «συνέδριο- συνάντηση (όχι ίδρυση) δημοκρατικής προοδευτικής συμπαράταξης των δυνάμεων που βρίσκονται πολιτικά μεταξύ Δεξιάς και ΣΥΡΙΖΑ, με διατήρηση της αυτονομίας κάθε συμμετέχουσας πλευράς για τον συντονισμό κοινής δράσης με καθαρά προοδευτικούς, δημοκρατικούς και αναπτυξιακούς στόχους εξόδου από την κρίση». Όπως υπογράμμισε, για να είναι αποτελεσματική αυτή η προσπάθεια, πρέπει να προηγηθεί ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ με πολιτικές και οργανωτικές διεργασίες των οργανώσεών του στη βάση της κοινωνίας.

Χριστοφιλοπούλου: Πρέπει να γίνει ένα ιδρυτικό συνέδριο της κεντροαριστεράς

Για τη σημασία να ξανακερδηθεί ο χώρος μεταξύ του Κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς, κάτι που «δεν μπορεί να γίνει με ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ», μίλησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Τόνισε ειδικότερα ότι δεν έχει νόημα να γίνει ένα συνέδριο μηχανισμών και συσχετισμών, αλλά ότι είναι η ώρα για ένα ιδρυτικό συνέδριο της κεντροαριστεράς, όπου το ΠΑΣΟΚ θα πάει με τις θέσεις του και μαζί με τα άλλα κόμματα και τις κινήσεις του χώρου της κεντροαριστεράς «μπορούμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο». Αναφερόμενη στην ιστορία του Κινήματος που επισήμανε ότι ξεκινά πριν από το 1974, υποστήριξε ότι η ουσία δεν είναι τα σύμβολα και τα πρόσωπα, αλλά να φτιαχτεί από την αρχή η «μεγάλη δημοκρατική παράταξη». Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει κόκκινη γραμμή με τη Δεξιά αλλά και κόκκινη γραμμή με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ».

Πρωτόπαππας: Δύσκολο να βρεθούν 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας μίλησε για ένα συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την αυτονομία του, έχει τα όργανά του και απλώνει το χέρι σε κόμματα και πρόσωπα που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επιδίωξε τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει θετική εξέλιξη. Επιπλέον, αφού εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να βρεθούν οι 180 ψήφοι για την προεδρική εκλογή, ανέφερε ότι πρακτικά αυτό σημαίνει πως η παράταξη πρέπει να δει το περιεχόμενο με το οποίο απευθύνεται στους πολίτες για το μέλλον, να περιγράψει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, στην κατεύθυνση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί το αύριο, όχι που αναπολεί το χτες. Ο ίδιος είπε ότι του είναι αδιάφορο αν το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάντα στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι όμως είναι ανάγκη να συσπειρώνει δυνάμεις.

Σαχινίδης: Μόνο η αυτοοργάνωση θα έχει πραγματικό αντίκρισμα

«Στο συνέδριο αποφασίζουμε για τα πάντα, θέσεις, όνομα, σύμβολα, όλα τα όργανα με τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση από τη βάση», είπε ο Φίλιππος Σαχινίδης, προσθέτοντας ότι «θα συμφωνήσουμε και για τους κανόνες που θα αφορούν τα δικαιώματα της μειοψηφίας» και πως «τότε μόνο η πρόταση για ιδρυτικό συνέδριο και αυτοοργάνωση θα έχει πραγματικό αντίκρισμα». «Αναγέννηση ή τέλος, δεν υπάρχει μέση λύση, αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να μας ξανακούσει ο κόσμος, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την ακυρώσει», είπε και τόνισε ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα αυτό από σεβασμό σε όσους αγωνίστηκαν για τη δημιουργία μιας μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης, αλλά και από υποχρέωση προς τις επόμενες γενεές να τους παραδώσουμε μια σύγχρονη ελληνική, σοσιαλδημοκρατική παράταξη...».

Κουκουλόπουλος: Μηδενίζουμε το κοντέρ

Σχετικά με τη συμφωνία για το συνέδριο, ο Πάρις Κουκουλόπουλος είπε ότι «σημείο εκκίνησης πρέπει να είναι η απλή αλήθεια ότι ζούμε σε άλλη κοινωνία και άλλη χώρα μετά την κρίση». «Μηδενίζουμε το κοντέρ και ξεκινάμε όλοι από τη βάση, από εκεί που ξεκινήσαμε, για να ξαναβρούμε το μεγάλο αποτύπωμα της παράταξης», τόνισε και σημείωσε ότι με πιστοποιημένη διαδικασία πρέπει να είναι συνέλευση αντιπροσώπων με εξαίρεση των πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους πρώην προέδρους, Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.

Για συνέδριο με όλους και την ''Ελιά'', μίλησε η Τόνια Αντωνίου και, μεταξύ άλλων, πρότεινε, να μην υπάρχουν αριστίνδην μέλη του συνεδρίου.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου τάχθηκε υπέρ του συνεδρίου με τις προϋποθέσεις που θα εγγυώνται ότι θα έχει μεγάλο και θετικό αποτέλεσμα, ενώ πρότεινε τον Σεπτέμβριο πέρα από τον επετειακό χαρακτήρα της, να γίνει ουσιαστική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ που θα κατατεθεί και το κομμάτι των πολιτικών από τους Τομείς του κόμματος.

Καρχιμάκης: Το συνέδριο πριν και πάνω από όλα

Για συνέδριο ΠΑΣΟΚ πριν από κάθε άλλη διαδικασία, επέμεινε και ο Μιχ. Καρχιμάκης, αναφέροντας ότι αυτό είχε στηρίξει και στο Πολιτικό Συμβούλιο και πως ο πρόεδρος ήθελε να υπάρχει ομοφωνία προς τα έξω, ωστόσο η άποψή του καταγράφηκε. Είπε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί τι σημαίνει οργανωτική και πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ και πρότεινε νέα συνεδρίαση της ΚΠΕ στο τέλος Σεπτεμβρίου «για να δούμε ποια είναι η αποτίμηση του διαλόγου». «Δεν μπορούμε να ξεφορτώσουμε το ΠΑΣΟΚ στη μαύρη τρύπα της ιστορίας», σημείωσε.

Θέμα ηγεσίας από τον Πεταλωτή

Για συνέδριο βάσης που θα τεθούν θέματα ηγεσίας, ταυτότητας και φυσιογνωμίας, μίλησε ο Γιώργος Πεταλωτής. Ο κ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να παρουσιάζει τις απόψεις και τις θέσεις του και να αφήσει την κυβέρνηση Σαμαρά «να την υπερασπίζονται αυτοί που πρέπει». Εκτίμησε επίσης ότι οι συνεχείς επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενισχύουν.

Μπατζελή: Ιστορική στιγμή επανίδρυσης του σοσιαλιστικού χώρου

«Την ιστορική στιγμή της επανίδρυσης του κεντροαριστερού, σοσιαλιστικού χώρου δεν πρέπει να τη χάσει το ΠΑΣΟΚ με το να αναλώνεται σε μια απέραντη εσωστρέφεια ή σε αγωνιώδεις κινήσεις εύρεσης συμμαχιών κορυφής», τόνισε η Κατερίνα Μπατζελή, εξηγώντας ότι διαφορετικά το «μόνο που θα πετύχει είναι μια εκ νέου "εργαστηριακή" συγκρότηση της κεντροαριστεράς η οποία από την αρχή θα σχοινοβατεί σε αντιθέσεις και σε τακτικισμούς συμμαχιών επιβίωσης». Η κ. Μπατζελή υποστήριξε ότι αντί να ψηφιστεί ως θέσεις του κόμματος μια πολιτική ομιλία του προέδρου του κόμματος, πρέπει να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας για τις πολιτικές και τις κοινωνικές συνεργασίες, προτάσεις για τις οποίες θα υπάρχει η δυνατότητα να τροποποιηθούν από τους αντιπροσώπους και το τελικό κείμενο να τεθεί σε διαβούλευση και εν συνεχεία αυτά τα κείμενα να ψηφιστούν από το συνέδριο.

Γερουλάνος: «Καταλαβαίνω κάποιους που προσπαθούν να απαλλαγούν από έναν Παπανδρέου, αλλά με αυτό τον τρόπο ακυρώνονται δύο Παπανδρέου»

Να προηγηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όχι βιαστικό και ανούσιο, ζήτησε ο Παύλος Γερουλάνος, υποστηρίζοντας ότι πρώτα προσδιορίζονται οι θέσεις, μετά τα πρόσωπα που θα τις υπηρετήσουν και εν συνεχεία, «αν αυτά γίνουν σωστά», γίνεται συζήτηση περί συμβόλων και όχι αντίστροφα. Είπε ότι «ένα νέο σύμβολο δεν πρέπει να σηματοδοτεί μια επικοινωνιακή στάση», προσθέτοντας σε αυτό το πλαίσιο: «Δεν μας φταίνε τα σύμβολα, πιστεύετε ότι εμείς βαδίζουμε καλά και μας φταίει ο "Ήλιος"; Αν είναι να διώξουμε τον "Ήλιο" καλύτερα να φύγουμε κι εμείς μαζί του». Ασκώντας κριτική στην ''Ελιά'', υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετήσει τον λαό και την πατρίδα, ενώ η ''Ελιά'' για να υπηρετήσει την ηγεσία και την κυβέρνηση. «Καταλαβαίνω κάποιους που προσπαθούν να απαλλαγούν από έναν Παπανδρέου, αλλά με αυτό τον τρόπο ακυρώνονται δύο Παπανδρέου».

ΑΜΠΕ

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ