2014-07-14 09:44:31
Φωτογραφία για Πονοκέφαλοι από το νερό της Τουρκίας στην Κύπρο
  ΤΑΚΗΣ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ

Οικονομικό και πολιτικό πονοκέφαλο προκαλεί στην Κυπριακή Δημοκρατία η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου έργου της μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα από την Τουρκία. Και επειδή προμηνύονται αρνητικές εξελίξεις, η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε τριμελή υπουργική επιτροπή να μελετήσει το όλο θέμα και να υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο εισηγήσεις για αντιμετώπισή του. Πέραν της τριμελούς υπουργικής επιτροπής, το ίδιο έργο (έρευνα – εισηγήσεις) έχει ανατεθεί και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΔΥΟ ΣΚΕΛΗ

Άνκαι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτε το επίσημο, πληροφορίες μας αναφέρουν πως ο προβληματισμός που επικρατεί στην κυβέρνηση από τη μέχρι τώρα μελέτη του θέματος στηρίζεται σε δύο σκέλη, το πολιτικό και το οικονομικό. Εξού και ο λόγος για τον οποίο στην υπουργική επιτροπή συμμετέχει τόσο ο υπουργός Εξωτερικών (για το πολιτικό σκέλος) όσο και ο υπουργός Γεωργίας (για το οικονομικό / γεωργικό σκέλος).


ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ

Στο πολιτικό σκέλος υπάρχει η εκτίμηση πως με τη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα η αξία της γης θα πολλαπλασιαστεί και σε τυχόν λύση του κυπριακού προβλήματος οι Τούρκοι θα διεκδικήσουν περισσότερες αποζημιώσεις για επιστροφή εδαφών. Προς τούτο υπάρχει και έκθεση της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών η οποία κατατέθηκε στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν συζητήθηκε το υπό αναφορά θέμα. Σ' αυτήν η ΚΥΠ βλέπει πως με την αύξηση της αξίας της γης στα κατεχόμενα αναμένονται επιπτώσεις και στα θέματα που αφορούν την «επιτροπή αποζημιώσεων» των κατεχομένων.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση της «Α»

Πηγή: Αλήθεια
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ