2014-07-14 14:39:01
Φωτογραφία για Άφαντος ο αγροτικός γιατρός σε πολλά χωριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας
Εδώ γιατρός, εκεί γιατρός….άφαντος είναι ο αγροτικός γιατρός σε πολλά χωριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, τους τελευταίους μήνες. Οι κάτοικοι, μπορούν δε μπορούν, αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Ολυμπία και να περιμένουν με τις ώρες για να… γράψουν δυο φάρμακα. Όσοι δεν έχουν τρόπο μετακίνησης, απλά…δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους.

Η Αρχαία Πίσα και η Κάμενα, δυο χωριά που βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Ολυμπία, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην Ηλεία, στον τομέα της υγείας, με τους κατοίκους να «τρέμουν» να αρρωστήσουν.

Τρεις και τέσσερις μήνες χωρίς γιατρό

Μέχρι πριν τέσσερις μήνες, η Κάμενα είχε αγροτικό γιατρό κάθε 15 ημέρες. Ακόμα και έτσι, οι κάτοικοι εξυπηρετούνταν. Φρόντιζαν και προγραμμάτιζαν τον ιατρικό τους έλεγχο και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων που λαμβάνουν, ειδικά οι γηραιότεροι που ακολουθούν χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές, τις ημέρες που επισκεπτόταν το χωριό ο γιατρός. Σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να κάνουν ιατρικό έλεγχο, να μετρήσουν την πίεσή τους, το ζάχαρο τους κλπ, τέσσερις μήνες, όσους δηλαδή έχει να…φανεί γιατρός στο χωριό.


Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Αρχαία Πίσα, με τους κατοίκους να μετρούν τρεις μήνες χωρίς γιατρό, χωρίς έλεγχο, χωρίς φάρμακα… Γιατί οι γηραιότεροι, που δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης προς την Ολυμπία, και δυστυχώς δεν είναι εύκολο να τους εξυπηρετήσει κάποιος συγχωριανός τους, παραμένουν επίσης χωρίς φάρμακα.

Στην ουρά από το ξημέρωμα

Μη έχοντας άλλη επιλογή, κάποιοι, αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Ολυμπία και να περιμένουν ώρες ατελείωτες στην ουρά, στο Κέντρο Υγείας της πόλης, για να εξυπηρετηθούν και να γράψουν τα φάρμακά τους. Φεύγουν τα ξημερώματα από τα σπίτια τους για να «πιάσουν» σειράκαι να μπορέσουν, μέχρι το μεσημέρι, να εξυπηρετηθούν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους,πληρώνοντας και το ταξί, αφού τα δρομολόγια των λεωφορείων είναι μειωμένα πια προς όλα τα χωριά και δεν τα προλαβαίνουν πάντα. Κι όσοι δεν έχουν την υπομονή και τις αντοχές να περιμένουν στη σειρά, βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, απευθυνόμενοι σε ιδιώτες γιατρούς και πληρώνοντας για την συνταγογράφηση.

Ολέθριο και καταστροφικό το σύστημα υγείας

Οι κάτοικοι, εκφράζουν την οργή και αγανάκτησή τους για την κατάσταση που επικρατεί, χαρακτηρίζοντας «ολέθριο και καταστροφικό» το σύστημα υγείας συνολικά. Κι αυτό γιατί, μπορεί το χωριό τους να μην έχει γιατρό, αλλά την ίδια και χειρότερη κατάσταση αντιμετωπίζουν και στα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, όπου επίσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη ιατρού προσωπικού και το υπάρχον, υπερβάλει εαυτό για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Πάντως, ερωτηθείς ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ηλείας Βασίλης Δημόπουλος, σημείωσε πως η κάλυψη των κενών στα Αγροτικά Ιατρεία είναι ένα θέμα που απασχολεί τη Διοίκηση και αμέσως με την επίλυση του προβλήματος κάλυψης των εφημεριών στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (σ.σ λύνεται αυτές τις ημέρες), θα ξεκινήσει η προσπάθεια κάλυψης των αναγκών και των κατά τόπους Αγροτικών Ιατρείων.

Θεόδωρος Μάσσιας

Πρόεδρος Τ.Κ Κάμενας

«Εδώ και τέσσερις μήνες το χωριό δεν έχει αγροτικό γιατρό. Έχουμε γεροντάκια που δεν έχουν τρόπο να μετακινηθούν προς την Ολυμπία για να πάνε για τα φάρμακά τους. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη, να μένουμε τόσο καιρό χωρίς γιατρό, δυο βήματα από την Ολυμπία».

Γιάννης Λεβεντούρης, κάτοικος Κάμενας

«Στο χωριό δεν έχουμε γιατρό πολύ καιρό. Πώς θα πάμε στα Ολύμπια; Πρέπει να έρθει εδώ, όπως πρώτα, να γράφει τα φάρμακά μας. Μπορεί να ερχόταν κάθε 15 μέρες, αλλά βολευόμαστε κι έτσι».

Νικόλαος Χριστόπουλος, κάτοικος Κάμενας

«Είμαστε ηλικιωμένοι άνθρωποι, συνταξιούχοι και ανάπηροι στα κρεβάτια και δεν μπορούμε να πάμε στα Ολυμπία. Κι αν πάμε, πρέπει να περιμένουμε μισή μέρα για να εξυπηρετηθούμε, κι αν εξυπηρετηθούμε. Γιατί, όλα τα χωριά που δεν έχουν γιατρό, πάνε εκεί, δεν βρίσκουν άκρη και φεύγουν άπραγοι, συν τα εισιτήρια και τα έξοδα που έχουν κάνει. Να έρθει ο γιατρός έστω κάθε 15 μέρες να γράφει μια συνταγή στους χριστιανούς. Η κατάσταση είναι απελπιστική…και υποτίθεται ότι είμαστε δυο βήματα από την Ολυμπία».

Αλέκος Νικολούλης, κάτοικος Κάμενας

«Εγώ είμαι ανάπηρος άνθρωπος και η παρουσία του γιατρού εδώ ήταν σημαντική, έστω και κάθε 15 μέρες. Πηγαίνουμε στην Ολυμπία και βρίσκουμε 30 ανθρώπους μπροστά. Για να εξυπηρετηθούμε πρέπει να φύγουμε από τις 5:00 το πρωί από το χωριό. Έτσι, πάμε και πληρώνουμε έξω γιατρό για να τους γράφει τις συνταγές, από εκείνα που μας έκοψαν και μας κόβουν ακόμα από τη σύνταξη. Αυτή είναι η δημόσια υγεία, εδώ, δίπλα στην Ολυμπία. Δώσαμε φως νερό σε όλο τον κόσμο και εμείς μένουμε χιλιάδες χρόνια πίσω».

Βασίλης Ρήγας,

Πρόεδρος Τ.Κ Αρχαίας

«Το πρόβλημα είναι σοβαρό και πολλές φορές έχουμε εκφράσει τη διαμαρτυρία μας προς το Κέντρο Υγείας, απ’ όπου μας ενημερώνουν ότι δεν έχουν γιατρούς για να στείλουν στα χωριά. Ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, που έχει ένα παιδί, θα εξυπηρετηθεί και θα τον πάει στο Κέντρο Υγείας στην Ολυμπία να γράψει τα φάρμακά του, εκείνος όμως που δεν έχει κανέναν, τι θα κάνει. Πρέπει να καταλάβουν ότι τα χωριά έχουν σοβαρό πρόβλημα και να μεριμνήσουν ώστε να έρθει και πάλι γιατρός».

Σοφιανός Σοφιανόπουλος, κάτοικος Αρχαίας Πίσας

«Εδώ και τρεις μήνες δεν υπάρχει αγροτικός γιατρός και οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται αναγκαζόμενοι να πηγαίνουν καθημερινά στο Κέντρο Υγείας της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου περιμένουν από τα χαράματα μέχρι το μεσημέρι για να γράψουν τα φάρμακά τους. Και για να πάνε, πρέπει να πληρώσουν ταξί ή να πάνε με το λεωφορείο, κάνοντας έξοδα μέχρι χρήματα που δυστυχώς, λόγω της κατάστασης, πολλοί δεν έχουν. Έτσι, κάποιοι, και ειδικά οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, αναγκάζονται να μην παίρνουν τα φάρμακά τους. Γιατί, δεν είναι ότι μπορεί κάποιος να τους εξυπηρετήσει και να πάει να τους γράψει τα φάρμακα, πρέπει να πάνε οι ίδιοι εκεί. Πριν τον Απρίλη, ο γιατρός ερχόταν μια φορά την εβδομάδα και εξυπηρετιόταν ο κόσμος. Τώρα τίποτα. Το σύστημα υγείας είναι διαλυμένο».

Νίκος Μιχαλόπουλος, κάτοικος

«Εγώ δε μένω μόνιμα στο χωριό, αλλά έχω διαπιστώσει το πρόβλημα που τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι δεν έχουν φαρμακευτική περίθαλψη. Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι και ανήμποροι άνθρωποι που πρέπει να μεταβούν στην Ολυμπία, κάνοντας και κάποια έξοδα, ενώ και εκεί, παρατηρείται το φαινόμενο της μαζικής συγκέντρωσης κατοίκων και από τα γύρω χωριά που δεν έχουν γιατρό, με αποτέλεσμα να ξεκινούν πολύ νωρίς το πρωί και να καταλήγουν να εξυπηρετηθούν πολύ αργά το μεσημέρι. «Τρώνε» όλη την ημέρα στην ουρά δηλαδή, για να γράψουν δυο φάρμακα..».

Νάνσυ Σπυροπούλου
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ