2014-07-15 12:14:13
Φωτογραφία για Ανησυχία για το πρώτο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στην Ηλεία
Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Π.Ε Ηλείας επιβεβαίωσε χθες το πρώτο κρούσμα καταρροικού πυρετού σε κοπάδι αιγοπροβάτων στη Λινίσταινα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε χθες από τη Διευθύντρια της υπηρεσίας κα Μπέκυ Σπυροπούλου από τον έλεγχο που έγινε στο κοπάδι (έπειτα από ειδοποίηση του κτηνοτρόφου και την αιμοληψία σε 20 πρόβατα) ταυτοποιήθηκε η ασθένεια σε 7 πρόβατα, από τα οποία τα 4 έχουν νοσήσει.

Ήδη με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χ.Καφύρα δημιουργήθηκε ζώνη επιτήρησης 20 χλμ όπου δεν μπορεί να βγεί και να μπει ζώο για έναν περίπου μήνα ενώ δόθηκαν και σχετικές οδηγίες στους κτηνοτρόφους για τον ψεκασμό σημείων με εντομοκτόνα που έχουν εστίες τα κουνούπια τα οποία ευθύνονται για την μετάδοση της ασθένειας.

Πρέπει να τονιστεί όπως επεσήμανε η κα Σπυροπούλου ότι ο νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία και πρόσθεσε:


«Το νόσημα μεταδίδεται με έντομα του γένους cullicoides και προκαλεί μεγάλη ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο, σε σημείο που μπορεί να καταστραφεί όλη η εκμετάλλευση. Επομένως, η πρόληψη του νοσήματος αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της κτηνοτροφικής παραγωγής. Πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει καθημερινή επικοινωνία της υπηρεσίας με το υπουργείο ώστε να υπάρξει η απαραίτητη οικονομική ενίσχυση τόσο για την πρόληψη ( αγορά εντομοκτόνων κλπ) όσο και για την ενδεχόμενη απώλεια ζώων να αποζημιωθούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι κτηνοτρόφοι Ανησυχούν οι κτηνοτρόφοι…

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων στην Ηλεία Κώστας Θεοδωρόπουλος με αφορμή το κρούσμα που παρουσιάστηκε στη Λινίσταινα δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κατάσταση που δημιουργείται στον κτηνοτροφικό τομέα:

«Το πρόβλημα που προκύπτει από την εμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού και στο νομό μας είναι πάρα πολύ σοβαρό για το εισόδημα των κτηνοτρόφων πέρα από την ασθένεια και τη θανάτωση των ζώων, και με την καραντίνα που επιβάλλεται απαγορεύεται η μετακίνηση ζώντων ζώων από τους στάβλους.

Είναι γνωστό ότι χρόνια τώρα οι κτηνοτρόφοι ζητούν να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Όπως είχα ξαναπεί έχουν ευθύνη στο υπουργείο δεν έγιναν έλεγχοι αυτοί που επέτρεψαν να περάσουν ζώα με αυτή την ασθένεια στη νότια Πελοπόννησο είναι υπεύθυνοι. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση για την κτηνοτροφικό τομέα…»

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ