2014-07-17 08:28:10
Φωτογραφία για Ξεκινά σήμερα η δακοκτονία - Σε έντεκα ελαιοκομικούς τομείς η εφαρμογή του προγράμματος στην Ηλεία
Αρχίζει σήμερα Πέμπτη, όπως ανακοινώθηκε από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας, ο 1ος γενικός δολωματικός ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου στους έντεκα ελαιοκομικούς τομείς στους οποίους έχει διαιρεθεί η Ηλεία και φυσικά για το 1/3 περίπου των ελαιοδέντρων του νομού μας. Και τούτο γιατί το υπουργείο επιμένει να διαθέτει για την Ηλεία ποσά που αντιστοιχούν στον αριθμό των ελαιοδέντρων που είχαν απομείνει στην Ηλεία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Αγνοεί δηλαδή το γεγονός της ανασύστασης φυτειών, της φύτευσης νέων κ,λπ που έχουν αυξήσει τα καλλιεργούμενα ελαιόδεντρα στην Ηλεία στα περίπου 8 εκατομμύρια.

Απαραίτητη η παρουσία των ελαιοπαραγωγών

Στην ανακοίνωση τονίζεται το αυτονόητο : Ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους κατά την διάρκεια των ψεκασμών, συμβάλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.


Εν όψη της έναρξης των ψεκασμών γνωστοποιούνται επίσης στους ελαιοκαλλιεργητές των περιοχών εφαρμογής του προγράμματος τα εξής:

*Το πρόγραμμα ψεκασμών του κάθε συνεργείου, θα είναι αναρτημένο στους πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν και να βοηθούν τα συνεργεία ιδίως σε περιπτώσεις ιδιαιτερότητας στην πρόσβαση (π.χ. απομονωμένα κτήματα).

*Οι ελαιοπαραγωγοί υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να έχουν μεριμνήσει τα κτήματα να είναι καθαρά και προσβάσιμα.

*Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές στα διαμερίσματα που προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.

*Σε λιοστάσια μέσα στα οποία υπάρχουν ζώα (πρόβατα, ιπποειδή, μελισσοσμήνη,) δεν γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη του κτήματος.

*Ειδικότερα οι μελισσοκόμοι που βρίσκονται στα όρια των ψεκαζόμενων περιοχών, παρακαλούνται για την προστασία των μελισσοσμηνών τους.

*Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους.

*Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300 cm3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης. Θα ψεκάζονται όλα τα δέντρα σε ελαιώνες με αραιή πυκνότητα δέντρων (λιγότερα από 10 δέντρα στο στρέμμα), ανά δεύτερο δέντρο σε ελαιώνες με μέτρια πυκνότητα δέντρων (10-18 ελαιόδεντρα ανά στρέμμα) και ανά τρίτο δέντρο στους πυκνούς ελαιώνες (περισσότερα από 18 δέντρα ανά στρέμμα).

*Για τις τοποθεσίες που δεν μπορεί να καλύψει το ψεκαστικό μηχάνημα (έλλειψη δρόμου, μεγάλη κλίση εδάφους, αλλεπάλληλοι περιφραγμένοι ελαιώνες κ.λ.π.) θα χρησιμοποιούνται ψεκαστήρες πλάτης.

Οι περιοχές εφαρμογής

Ο ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου, θα γίνει τμηματικά από συνεργεία εργολάβων, στις κάτωθι περιοχές:

1ος Τομέας: Κάστρο, Κυλλήνη, Κ. Παναγιά, Νεοχώρι,

2ος Τομέας: Βαρθολομιό, Μάχου, Δήμητρα, Καλύβια Μυρτουντίων, Λυγιά,

3ος Τομέας: Καρδαμάς, Δουνέικα, Μυρτιά, Αγ. Ηλίας, Σκαφιδιά, Λεβεντοχώρι, Κορακοχώρι, Κατάκολο,

4ος Τομέας: Αλποχώρι, Ξυλοκέρα, Βούναγρο, Φωναϊτικα, Πράσινο, Κατσαρού,

5ος Τομέας: Λαστέϊκα, Αγ. Γεώργιος, Αμπελώνας, Ελαιώνας, Άγιοι Απόστολοι, Βροχίτσα, Κορυφή,

6ος Τομέας: Αγ. Ιωάννης, Βυτινέικα, Γρανιτσέικα, Σκουροχώρι, Πύργος,

7ος Τομέας: Κολύρι, Βαρβάσαινα, Παλαιοβαρβάσαινα, Σαλμώνη,

8ος Τομέας: Αλφειούσα, Επιτάλιο, Αγρίδι, Ανεμοχώρι, Ράχες,

9ος Τομέας: Σαμικό, Καλλίκωμο,

10ος Τομέας: Ζαχάρω, Σχίνοι, Ξηροχώρι,

11ος Τομέας: Κακόβατος, Καλίδονα, Νεοχώρι, Ταξιάρχες, Αρήνη, Ροδινά.

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ