2014-07-17 09:39:37
Φωτογραφία για Γάζα και Χαμάς: Πόσο αίμα ακόμη;
Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*

www.analystsforchange.org

          Μετά την απόρριψη  από την Χαμάς της Αιγυπτιακής πρωτοβουλίας, για κατάπαυση του πυρός,  το Ισραήλ επανέλαβε τις αεροπορικές του επιδρομές στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να απομακρυνθούν από τις οικίες τους, γιατί κινδυνεύει η ζωή των. Δεν τους εξήγησε βέβαια που θα μπορούσαν να πάνε. 

Η Χαμάς από την άλλη απάντησε με ένα απροσδόκητα μεγάλο μπαράζ ρουκετών,  το μεγαλύτερο μέχρι τώρα, όπου πύραυλοι Μ-75 έφθασαν μέχρι το Τελ Αβίβ. Παρ΄ όλα αυτά η πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός ακόμη παραμένει, καθόσον όχι μόνο η Αιγυπτιακή πρωτοβουλία, αλλά και άλλες παρόμοιες υφίστανται και διάφορες διεργασίες εξελίσσονται. Είναι όμως εφικτή; Ας δούμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην περιοχή από Ισραηλινά, Παλαιστινιακά και διεθνή ΜΜΕ και ποια η πολιτική και γιατί όχι και η ευθύνη της Χαμάς, που κυβερνά την Γάζα.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το «Κανάλι 2»  «Η Χαμάς προτείνει 10 χρόνια κατάπαυσης του πυρός σε περίπτωση που εκπληρωθούν οι όροι που θέτει». Οι όροι της είναι: Απελευθέρωση των κρατουμένων που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τη συμφωνία Σαλίτ και συνελήφθησαν εκ νέου, άνοιγμα των συνοριακών διαβάσεων και τερματισμός του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας»,

Η  Jerusalem Post επίσης δημοσιεύει άρθρο όπου αναφέρεται ότι η ισλαμική οργάνωση πρότεινε δεκαετή παύση των εχθροπραξιών, σε περίπτωση που εκπληρωθούν οι όροι που θέτει: Απελευθέρωση των κρατουμένων που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τη συμφωνία Σαλίτ και συνελήφθησαν εκ νέου, άνοιγμα των συνοριακών διαβάσεων και διεθνή επιτήρηση του λιμένα της Γάζας, αντί  του αποκλεισμού της Λωρίδας. Τους όρους παρουσίασε στο Al Jazeera ο πρώην βουλευτής Αζμί Βιζχάρα, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κλιμάκωση θα τερματιστεί σε δύο περίπου ημέρες. Ο Βιζχάρα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αποδέχθηκε την κατάπαυση του πυρός που πρότεινε η Αίγυπτος προκειμένου να νομιμοποιήσει τις επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. Είπε επίσης, ότι οι Παλαιστινιακές οργανώσεις βρίσκονταν σε συνομιλίες με διεθνείς φορείς, που θα αποδέχονταν τους όρους της Χαμάς, αλλά η Αιγυπτιακή πρωτοβουλία, που ευνοούσε το Ισραήλ και αγνοούσε τους σκοπούς της "παλαιστινιακής αντίστασης" έθεσε τέρμα στις συνομιλίες.

Παλαιστινιακές πηγές στην Γάζα δήλωσαν  ότι «υπάρχει ρεύμα εντός  της Χαμάς που επιδιώκει μια μεγαλύτερη προσπάθεια με τη μεσολάβηση και άλλων παραγόντων εκτός της Αιγύπτου, όπως του Κατάρ και της Τουρκίας».  Η Χαμάς είναι εξοργισμένη που η Αίγυπτος δεν διεξήγαγε συνομιλίες μαζί της σχετικά με την πρωτοβουλία κατάπαυσης του πυρός, ενώ διαβουλεύθηκε με την ΠΑ, το Ισραήλ και άλλους παράγοντες. Ο βοηθός του ΓΓ της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ Ναχάλα, σε χθεσινή συνέντευξή του δήλωσε ότι η οργάνωσή του αρνήθηκε την πρωτοβουλία της Αιγύπτου λόγω του ότι έκανε σύγκριση «του θύματος με το θύτη». Εντούτοις, τόνισε ότι «χαιρετίζει κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της πρωτοβουλίας και βελτίωσης των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Είμαστε σε επικοινωνία με την Αιγυπτικακή πλευρά και προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε την πρωτοβουλία». Προς ώρας δεν έχει επιβεβαιωθεί επαφή της οργάνωσης με το Κατάρ ή την Τουρκία.

Από το Β' πρόγραμμα του Ισραηλινού ραδιοφώνουμεταδόθηκε ότι,  σύμφωνα με αξιωματούχο των IDF (Israel Defense Forces) η εκτίμηση είναι  ότι η Χαμάς θα προσπαθήσει να αποκομίσει μεγαλύτερα οφέλη και να ξαφνιάσει το Ισραήλ. Κατά τα λεγόμενά του, η Χαμάς επιθυμεί να φτάσει σε συμφωνία κατάπαυσης του  πυρός που θα φαίνεται σαν πολιτικό επίτευγμα. Τόνισε επίσης ότι οι IDF αύξησαν την αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά στην καταστροφή εκτοξευτών.  Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι οι επικεφαλής της Χαμάς ακόμη κρύβονται. Κατά το τελευταίο 24ωρο η Ισραηλινή αεροπορία  προσέβαλλε  100 στόχους στην Γάζα,  κυρίως κατά εκτοξευτών ρουκετών, διοικητηρίων και αποθηκών.

Ο Μούσα Αμπου Μαρζούκ, από τους αξιωματούχους της Χαμάς με έδρα το Κάιρο, δήλωσε ότι η οργάνωσή του δεν θα δεχθεί να συμφωνήσει σε όρους παρόμοιους με αυτούς που συμφωνήθηκαν μετά την επιχείρηση Pillar of Defense, του 2012. Κατά τα λεγόμενά του η Χαμάς επιθυμεί να επιτύχει νέα εξίσωση που θα εξασφαλίσει στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας καλύτερες συνθήκες ζωής. Τόνισε επίσης, ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη δώσει επίσημη και τελική απάντηση στην Αίγυπτο σχετικά με την πρότασή της. Ο Αμπου Μαρζούκ επεσήμανε ότι υπάρχει πιθανότητα να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής  Άμπου Μάζεν που αναμένεται να επισκεφτεί την Αίγυπτο για να συζητήσει με τον Πρόεδρο Σίσυ. Κατά το τέλος της εβδομάδας ο Άμπου Μάζεν αναμένεται να συνεχίσει το ταξίδι του στην Τουρκία σε μια προσπάθεια επίτευξης κατάπαυσης του πυρός.

Νωρίτερα, ο Μούσα Αμπου Μαρζούκ επιβεβαίωσε ότι η Χαμάς έλαβε την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός εγγράφως. Όπως είπε η οργάνωση διεξάγει διαβουλεύσεις και ακόμη δεν έχει καταλήξει σε  τελική θέση, αλλά αυτό αναμένεται να συμβεί σύντομα. Σε συνέντευξή του στο κανάλι Αλ Τζαζίρα τόνισε για άλλη μια φορά ότι από πλευράς τους, η στρατηγική "η ηρεμία θα απαντηθεί από ηρεμία" δεν αποτελεί θέμα προς συζήτηση.

Εκπρόσωπος τύπου της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσε ότι η οργάνωσή του έχει επιφυλάξεις σχετικά με την αιγυπτιακή πρόταση τις οποίες πρόκειται να μεταβιβάσει στην Αίγυπτο. Κατά τα λεγόμενά του, δεν είναι δυνατόν να υπογραφεί καμία συμφωνία η οποία δεν θα απαντάει στις ανάγκες των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. 

Ο Μουσίρ Ελ Μάσρι, βουλευτής της Χαμάς στην Γάζα δήλωσε ότι η πρωτοβουλία της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός είναι προς όφελος του Ισραήλ ενώ θα έπρεπε να υποστηρίζει τον Παλαιστινιακό λαό και όχι τον 'κατακτητή'. Ισραηλινή πηγή δήλωσε ότι η ηγεσία της Χαμάς είναι διχασμένη στις απόψεις της. Η ηγεσία στην Γάζα ενδιαφέρεται για εκεχειρία περισσότερο από ότι η ηγεσία εκτός Γάζας. Ο Μάσρι επεσήμανε τέλος, ότι η απόφαση της Αιγύπτου να ανακηρύξει την ώρα έναρξης της κατάπαυσης του πυρός χθες, έφερε την Χαμάς σε πολύ δύσκολη θέση.   

          Από όλα τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι οι διεργασίες για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός συνεχίζονται, χωρίς ορατά προς το παρόν αποτελέσματα. Ενδεχομένως προφάσεις για την μη λήψη των αποφάσεων ειρήνης, καθόσον η ειρήνη σκοτώνει τον φανατισμό.  Οι αντιφάσεις και οι διαφοροποιήσεις από την πλευρά των Παλαιστινίων και ιδιαίτερα από την Χαμάς είναι εμφανείς, όπου στην ουσία παίζεται ένα παιχνίδι κυριαρχίας μεταξύ των ομάδων, των φατριών και των φιλόδοξων κατά τόπους αρχηγίσκων. Υπάρχουν μετριοπαθείς εντός της Χαμάς, αλλά προς το παρόν κυριαρχούν οι σκληροπυρηνικοί φανατικοί, που αδιαφορούν για το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα και τους καθημερινούς θανάτους στην Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορεί να προκαλείς έναν πόλεμο, με εκατοντάδες νεκρούς και πάνω από χίλιους τραυματίες μέχρι τώρα, με την καταστροφή υποδομών και δικτύων και να επικαλείσαι ως επιχείρημα και να θέτεις ως όρο  τους 27 συλληφθέντες, από την επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού στην Δυτική Όχθη, για την ανεύρεση των τριών Ισραηλινών εφήβων, που απήχθηκαν και δολοφονήθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου. Έτσι για να μην ξεχνάμε πως ξεκίνησε το κακό. Όπως και η άθλια προβοκατόρικη και προκλητική συμπεριφορά, δηλαδή   της ρίψης ρουκετών,  σχεδόν σε καθημερινή βάση τους τελευταίους μήνες, σε κατοικημένους τόπους στο κεντρικό Ισραήλ.  Κάποια στιγμή η πολεμική μηχανή του Ισραήλ θα σου ανταπέδιδε στο πολλαπλάσιο. Ή μήπως δεν το περίμενε η ηγεσία της Χαμάς; Οι προηγούμενες επιχειρήσεις δεν δίδαξαν τίποτα; Εκτός και αν το επεδίωκε.  Και γιατί χρειάζεται κατάπαυση του πυρός, όταν ήδη υπήρχε και τώρα μετά από τόσους θανάτους και καταστροφές να θέλεις να φθάσεις εκεί που ήσουν; Προφάσεις σε μια αδιέξοδη πολιτική μίσους και αδιαλλαξίας, που έχει οδηγήσει στην απαξίωση και την ανέχεια  ενάμιση περίπου εκατομμυρίου  Παλαιστινίων που ζουν στην Γάζα. Και οι θάνατοι εκατοντάδων αθώων Παλαιστινίων,  μάλλον χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την συνέχιση της αδιάλλακτης και αδιέξοδης πολιτικής του μίσους και του φανατισμού για την Χαμάς. Αν σκεφτόταν διαφορετικά δεν θα είχαν προκαλέσει, με δική της ευθύνη,  την αδελφοκτόνο σύρραξη του 2006 και την διαίρεση και διαχωρισμό του Παλαιστινιακού λαού στα δύο. Δυτική Όχθη και Παλαιστινιακή Αρχή, Γάζα και Χαμάς από την άλλη. Ένα έθνος δύο λαοί.  Και ένας από τους λόγους που δεν υπάρχει πρόοδο στο Παλαιστινιακό, για την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους είναι και η πολιτική της Χαμάς μέχρι τώρα. Όσο για τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, θα προσπαθήσει πάλι, θα κινηθεί, θα συναντηθεί, θα συνομιλήσει, αλλά μην περιμένετε αισιόδοξα αποτελέσματα.  Η απόφαση  όμως θα ληφθεί από την Γάζα, την Γάζα του πόνου, της δυστυχίας, του αίματος. Πότε όμως; Δεν είναι αρκετό τόσο αίμα;. Πόσο ακόμη χρειάζεται κ.κ.  Ισμαήλ Χανίγια και  Χαλέντ Μασάλα;

*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ