2014-07-19 13:02:12
Φωτογραφία για Αναλαμβάνει τη διαχείριση της FBME η Κεντρική Τράπεζα
Στο συμπέρασμα ότι η Τράπεζα FBME (Federal Bank of the Middle East), η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο, εμπλέκεται σε υποθέσεις "ξεπλύμματος βρώμικου χρήματος και διευκόλυνσης του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος", κατέληξε χθες η Υπηρεσία καταπολέμησης Οικονομικών Εγκλημάτων των ΗΠΑ (FinCEN), του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών. Μετά την ανάδειξη του θέματος από το Sigmalive, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει από σήμερα τη διαχείριση των εργασιών του υποκαταστήματος της FBME Bank Ltd στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την FinCEN, η FBME Bank είναι ένα ξένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με πρωταρχικό μέλημα του το ξέπλυμα χρήματος. "Ωστόσο, είναι δύσκολο να κριθεί το κατά πόσο οι ενέργειες του κυπριακού υποκαταστήματος είναι νόμιμες, λόγω του περιορισμένου αριθμού πληροφοριών που σχετίζονται με τα κυπριακά υποκαταστήματα ξένων τραπεζών, όπως είναι η FBME".

Όπως αναφέρει στο δελτίο της η FinCEN, στόχος της Υπηρεσίας είναι η λήψη αυστηρών μέτρων εναντίον χρηματοπιστωτικών οργανισμών που εμφανίζονται πρόθυμοι να διευκολύνουν πράξεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε σχέση με όπλα, τρομοκράτες και εγκληματίες του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.


Ανάμεσα στις κατηγορίες που εξαπολύει η FinCEN, είναι η διαφθορά από πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, εγκληματικές οικονομικές ενέργειες και άλλα οικονομικά εγκλήματα.

Η τράπεζα χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη διαδικασία για να προωθεί το ξέπλυμα στην Κύπρο ή μέσω της Κύπρου, αναφέρεται στο δελτίο της FinCEN και προστίθεται ότι «η FBME πραγματοποιούσε ξέπλυμα μεγάλων ποσών βρώμικου χρήματος μέσω της τράπεζας για πολλά χρόνια».

Όπως αναφέρει η FinCEN, η συγκεκριμένη τράπεζα αλλάζει συχνά έδρα λόγω της αδυναμίας της να ανταποκριθεί στους κανονισμούς ενώ έχει καθιερώσει ως έδρα της την Τανζανία.

Ωστόσο, προσθέτει η FinCEN, η FBME πραγματοποιεί πάνω από το 90% των παγκόσμιων τραπεζικών της εργασιών μέσω υποκαταστημάτων στην Κύπρο ενώ το το 90% του πάγιου ενεργητικού της τράπεζας βρίσκεται στην Κύπρο. Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν, η FBME βρήκε τρόπο να αποφεύγει τον εποπτικό έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αναφέρει η FinCEN.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της τράπεζας, «η FBME είναι μια εμπορική τράπεζα με διεθνή δραστηριότητα. Το κυπριακό υποκατάστημα ιδρύθηκε το 1982».

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο παρελθόν η Κυπριακή Δημοκρατία είχε συνάψει δάνειο από τη συγκεκριμένη τράπεζα ύψους 200 εκ. ευρώ. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν το δάνειο έχει εξοφληθεί.

Αναλαμβάνει τη διαχείρηση η Κεντρική

Σε μια λιτή της ανακοίνωση, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) αναφέρει ότι, με βάση τις εξουσίες που της παρέχει η σχετική νομοθεσία, ανέλαβε από σήμερα τη διαχείριση των εργασιών του υποκαταστήματος της FBME Bank Ltd στην Κύπρο.

Περι Τραπεζικών Εργασιών Νόμος

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Περι Τραπεζικών Εργασιών Νόμο ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αναλαμβάνει από σήμερα «τη διαχείριση των εργασιών της τράπεζας και να τις διεξάγει εξ ονόματος της για τόσο χρονικό διάστημα όσο η Κεντρική Τράπεζα κρίνει αναγκαίο. Σε τέτοια περίπτωση η τράπεζα υποχρεούται να παρέχει προς την Κεντρική Τράπεζα όλες τις διευκολύνσεις που η τελευταία δυνατό να ζητήσει για τη διεξαγωγή των εργασιών της τράπεζας».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ