2014-07-19 22:07:11
Φωτογραφία για Καπέλο Παναμά: H Ιστορία πίσω από το πιο in καπέλο του καλοκαιριού
Άλλη μία ιστορία, άλλο ένα ενδιαφέρον ταξίδι στο χρόνο. Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο βρίσκονται τα καπέλα Παναμά. Τα καπέλα που μας αρέσει να φοράμε κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ δεν θα πούμε όχι στην πρόκληση ενός καπέλου Παναμά σε μία total in fashion εμφάνισή μας.

Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις κυρίες που έχουν φετιχ με τα κοπέλα, αλλά και για τους άνδρες που τους αρέσει να τραβάν τα βλέμματα.

Εκτός όμως από το αγαπημένο stylish αξεσουάρ και των δύο φύλων, είναι το αξεσουάρ που μας προστατεύει από τον ήλιο το καλοκαίρι.

Ας περιηγηθούμε λοιπόν στο Εκουαδόρ, στην γενέτειρα των καπέλων Παναμά

Αρχικά η ιστορία φαίνεται να είναι λίγο μπερδεμένη, καθώς κατευθείαν γεννιέται το ερώτημα, γιατί ένα καπέλο από το Εκουαδόρ, να ονομάζεται καπέλο Παναμά;

Μία απάντηση λοιπόν είναι ότι πριν από αρκετά χρόνια περίπου το 1800, τότε που δεν υπήρχαν τα αεροπορικά εισιτήρια, οι άνθρωποι οι οποίοi βρίσκονταν στην Ανατολική Ακτή του Καναδά ή των ΗΠΑ, και ήθελαν να ταξιδέψουν στη Δυτική Ακτή, μπορούσαν να το κάνουν με τρεις τρόπους.


Είτε μέσω ξηράς, είτε με το πλοίο γύρω από την άκρη της Νότιας Αμερικής, είτε με το πλοίο που πήγαινε μέχρι τον Παναμά και έπειτα  έπρεπε να αλλάξουν για να φτάσουν στην άλλη πλευρά.

Ένα καπέλο από το Εκουαδόρ ονομάζεται καπέλο Παναμά και γίνεται δημοφιλές

Κατεβαίνοντας λοιπόν στον Παναμά, τα καπέλα από το Εκουαδόρ, βρίσκονταν εκεί. Ήταν έτοιμα προς πώληση, ελαφρυά, ψάθινα και ελκυστικά. Η εξαγωγή τους είχε ήδη ξεκινήσει καθώς άρχισαν να γίνονται και αρκετά δημοφιλή.

Οι περισσότεροι επισκέπτες έμπαιναν στον πειρασμό και αγόραζαν ένα καπέλο. Όταν λοιπόν τους ρωτάγανε από που το προμηθέυτηκαν, όλοι απαντούσαν από τον Παναμά.

Αυτή είναι μία απάντηση η οποία προκύπτει από την λαϊκή παράδοση.

Άλλη μία πιθανή απάντηση είναι ότι όταν ο πρόεδρος Ρούσβελτ έλαβε μέρος στα εγκαίνεια της διώρυγας του Παναμά το 1913, δέχτηκε σαν δώρο ένα καπέλο από το Εκουαδόρ. Ο ίδιος όμως δεν γνώριζε την προέλευση του καπέλου και το ονόμασε καπέλο από τον Παναμά. Έτσι το καπέλο από το Εκουαδόρ, βαφτίστηκε καπέλο Παναμά. Το καπέλο και ο πρόεδρος Ρούσβελτ

Η φωτογραφία του Θεόδωρου Ρούσβελτ με το καπέλο made in Ecuador, έκανε το καπέλο ακόμα πιο δημοφιλές.

Πίσω στην ιστορία

Τα καπέλα από το Εκουαδόρ, κάνουν την εμφάνισή τους τον 16ο αιώνα. Είναι καπέλα που φτιάχνονται από φυτά και συγκεκριμένα απο ίνες φοινικόδενδρου και Paja Toquila, που ονομάζεται και η μέθοδος της ύφανσης.

Το πρώτο εργοστάσιο

Όταν το 1526, οι Ισπανοί κατακτητές έφθασαν στο Εκουαδόρ, οι ντόπιοι φορούσαν καπέλα που έμοιαζαν με αυτά που γνωρίζουμε σήμερα. Τα δύο σημαντικά κέντρα εξαγωγής καπέλων του Ισημερινού είναι οι πόλεις Montecristi και Cuenca. H πόλη Cuenca, βρίσκεται στα βουνά των Άνδεων, εκεί όπου χτίστηκε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής καπέλων, ώστε να αυξηθεί η τοπική οικονομία.Η τέχνη της ύφανσης

Η επιτυχημένη επιχείρηση

Το 1835, ο Manuel Alfaro ένας Ισπανός επιχειρηματίας, όπως λέγεται ήταν ο πρώτος που μπόρεσε να στήσει καλύτερα απ'όλους την επιχειρήση με καπέλα από το Εκουαδόρ.

Εγκαταστάθηκε στην πόλη Montecistri και μαζί με τους γιούς του, ξεκίνησε τις εξαγωγές κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το 1850 η Αμερική έστρεψε το ενδιαφέρον της στα καπέλα από το Εκουαδόρ, αγοράζοντας διακόσες είκοσι χιλιάδες καπέλα ανά έτος.

Η μόδα

Το 1856 το καπέλο Παναμά βρέθηκε στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού. Γάλλοι και Ιταλοί σχεδιαστές εμπνευστήκαν από αυτό και το λανσαράνε στη μόδα χωρίς ενδοιασμούς.

Το 2008 έκανε μία τρομερή είσοδο στον χώρο της μόδας και το 2010 οι παγκόσμιες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20% ετησίως.Εβδομάδα μόδας Λονδίνο - Men's Fashion - Άνοιξη-Καλοκαίρι 2014

Πλέον όλοι γνωρίζουμε τα καπέλα Παναμά, που όμως είναι από το Εκουαδόρ. Η τέχνη της ύφανσης των καπέλων ζει ακόμα, αν και με προβλήματα, και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Ευτυχώς, λέμε εμείς!
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ