2014-07-23 10:07:57
Φωτογραφία για Βλέπει ο Θεός την Πάτμο και σταματά ο νους του…
Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ανάμεσα στην Ικαρία και τη Λέρο και πολύ κοντά στις μικρασιατικές ακτές βρίσκεται η Πάτμος. Είναι μια στενή λωρίδα γης που απλώνεται σαν μια πανέμορφη κοπέλα πάνω στο Αιγαίο, με το νερό να μπαίνει στη στεριά δημιουργώντας έτσι μικρούς και μεγάλους όρμους. Είναι ένας κατεξοχήν προσκυνηματικός προορισμός, καθώς σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση ο Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε την Αποκάλυψη. Την ίδια στιγμή, όμως ξεχωρίζει για την φυσική της ομορφιά και για την ισορροπία που διατηρεί ανάμεσα στα μοναστήρια που λειτουργούν ως ησυχαστήρια και στην κοσμική ζωή του νησιού.

Ταξίδι

Η Πάτμος συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το λιμάνι του Πειραιά καθώς και με άλλα νησιά όπως είναι η Σάμος, η Ρόδος και άλλα, και συγκαταλέγεται στα δρομολόγια που εκτελούνται για τα Δωδεκάνησα. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 7-10 ώρες αν γίνει με Normal ferry και 5,5-8,5 ώρες αν γίνει με High Speed ferries και πάντα εξαρτάται από το πόσα νησιά θα προσεγγίσει.


Μυθολογία

Η μυθολογία θέλει την Πάτμο να αναδύεται από τα βάθη της θάλασσας με την θειική παρέμβαση του Δία και του Απόλλωνα για να ευχαριστήσουν τη θεά Αρτέμιδα. Η θεά Άρτεμις αγάπησε το νησί κάτω από το φως της Σελήνης που ήταν τόσο δυνατό ώστε να το φωτίζει ακόμα και στον θαλάσσιο πυθμένα και έτσι θέλησε να το ανασύρει. Εδώ λέγεται, ότι κατέφυγε ο Ορέστης, μετά το φόνο της μητέρας του, Κλυταιμνήστρας, για να σωθεί από τις Ερινύες.

Ξεκινώντας τις βόλτες

Φτάνοντας στο λιμάνι, βρίσκεστε στην περιοχή Σκάλα. Κατά το 16ο αιώνα η Σκάλα αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου. Τη σημερινή της μορφή πήρε το 1972 από την κυβέρνηση, όπως αυτή ορίστηκε από τη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από τη Σκάλα βρίσκεται η Χώρα, που αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού. Συνδέονται μεταξύ τους με ασφαλτοστρωμένο δρόμο ενώ υπάρχει και ο παλιός πλακόστρωτος δρόμος, ο οποίος χρησιμεύει για το ανέβασμα με τα ζώα ή για όσους θέλουν να απολαύσουν έναν ωραίο περίπατο με τα πόδια.

Η βόλτα με φόντο τόσο τη Χώρα όσο και τη Σκάλα είναι ονειρεμένη. Ο επισκέπτης απολαμβάνει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού, η οποία χαρακτηρίζεται από ασβεστωμένα σπίτια σε σχήμα κύβου χτισμένα από πέτρες με απλή, όμορφη εσωτερική διαρρύθμιση αλλά και από αρχοντικά δίπατα, σοκάκια, καμάρες και γοητευτικά ιστορικά καλντερίμια.

Η Σκάλα είναι το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος του νησιού. Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα καταστήματα για ψώνια αλλά και εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία και μπαράκια.

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

Στην κορυφή της Χώρας ξεπροβάλλει το καστρομοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου επιβλητικό και με μιαν απαράμιλλη ομορφιά που συναγωνίζεται επάξια αυτήν των αγιορείτικων μοναστηριών. Ιδρύθηκε το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο. Στέκει απόρθητη με τα πανύψηλα πέτρινα τείχη της να την προστατεύουν. Θυμίζει έντονα βυζαντινό κάστρο και παρουσιάζει εξαιρετικό θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Η αυλή είναι καλυμμένη με βότσαλα και αψίδες. Στο εσωτερικό της Μονής υπάρχουν μεγάλης αξίας κειμήλια όπως τοιχογραφίες, πολύτιμες εικόνες, ιερά άμφια, σκευοφυλάκια καθώς και αναρίθμητα χειρόγραφα και παλιά βιβλία. Στις εγκαταστάσεις της μονής εντάσσεται και ένα εργαστήρι συντήρησης και αποκατάστασης έργων τέχνης και χειρογράφων. Αξίζει να επισκεφτείτε την ενδιαφέρουσα Βιβλιοθήκη καθώς και το Μουσείο της Μονής.

Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Ο Ιωάννης ο Θεολόγος υπήρξε ένας μαθητής του Ιησού. Το 95 π.Χ. εξόριστος από τους Ρωμαίους κατέφυγε στην Πάτμο. Το σπήλαιο αυτό ήταν το μέρος που έμεινε και σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη εδώ του φανερώθηκε ο Θεός και του αποκάλυψε τα μελλούμενα του κόσμου, γράφοντας έτσι την Αποκάλυψη.

Το σπήλαιο είναι μια κοιλότητα μέσα στη γη και το πέτρωμά του ονομάζεται τραχείτης. Στην οροφή του θα μπορέσετε να διακρίνετε ένα τριπλό ρήγμα που λέγεται ότι προκλήθηκε από την παρουσία του Θεού.

Λαϊκός πολιτισμός

Η Πάτμος αποτέλεσε κέντρο υποδοχής πολλών προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη, τη Ρόδο και τη Κρήτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα διαφορετικές κουλτούρες, βιώματα μπλέχτηκαν γλυκά και δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό κράμα. Αυτό ακριβώς επηρέασε την οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού με αποκορύφωμα αυτού, την ίδρυση της Πατμιάδας Σχολής, μιας από τις πιο περίφημες σχολές του νησιού.

Δροσιστείτε με βουτιές Το νησί είναι διάσπαρτο από δαντελωτές αμμουδιές και ακρωτήρια. Στη βόρεια πλευρά θα συναντήσετε τις Λεύκες, μια μαγευτική παραλία για όσους προτιμούν την ησυχία. Εξίσου όμορφες παραλίες είναι ο Γροίκος για όσους αναζητούν αυξημένη τουριστική κίνηση, ο Κάμπος καθώς και η Ψιλή Άμμος που θεωρείται μία από τις ωραιότερες στο νησί. Η Βάγια και το Λιβάδι είναι γεμάτες βότσαλα.

Φαγητό και διασκέδαση

Σχεδόν σε όλες τις παραλίες μπορείτε να βρείτε μικρά ταβερνάκια με νόστιμους ψαρομεζέδες.

Στην Παλιά Αστιβή στη Χώρα θα μαγευτείτε από τον χώρο, ο οποίος είναι απλός, αυθεντικός και με πολύ καλή αισθητική, ιδανικός για να πιείτε το ποτό σας και να απολαύσετε καλή μουσική.

Η Πάτμος είναι ένας ιερός τόπος που του έχει αποδοθεί ο όρος Ιεροσόλυμα της Μεσογείου. Τούτο μέρος συνδυάζει μοναδικά την ησυχία και τη γαλήνη της θρησκευτικής κατάνυξης με τη «φασαρία» της ζωής. Κι αυτό τον κάνει να είναι ένα τόπος που αγαπιέται.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ