2014-07-23 23:02:11
Φωτογραφία για Ομιλία Ευγενίας (Τζένης) Βαμβακά, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ για το Σ/Ν υπουργείου τουρισμού
Κυρία Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, ο τουρισμός είναι ένα επώνυμο εθνικό προϊόν και, όπως κάθε τέτοιο προϊόν, απαιτεί διεθνή επιβεβαίωση, που επιτυγχάνεται μέσω της πιστοποίησης σύμφωνα με κάποια πρότυπα.

Θεωρώντας ότι η εκπαίδευση είναι η προϋπόθεση μιας οργανωμένης κοινωνίας, μπορούμε να οδηγηθούμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι η πρώτη πολιτική που καλούμαστε όλοι μας να υλοποιήσουμε είναι η πολιτική της ποιοτικής τουριστικής εκπαίδευσης και πρέπει να ανταποκρίνεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της ζήτησης και προσφοράς της τουριστικής βιομηχανίας με βάση πρότυπα ποιότητας.

Διαβαθμίζοντας την τουριστική εκπαίδευση της Ελλάδας κανείς δεν μπορεί να παραλείψει το σημαντικό έργο που επιτελούσαν οι σχολές του ΟΤΕΚ, οι οποίες ακολουθούσαν ευρωπαϊκό μοντέλο σπουδών παρέχοντας στους σπουδαστές τις βάσεις για μια καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εσείς φυσικά καταργήσατε τον ΟΤΕΚ και περιήλθε η ακίνητη περιουσία του στο Υπουργείο σας. Και όπως διαπιστώνουμε από το άρθρο 23, δίνετε τη δυνατότητα εκμίσθωσης των κτηρίων του ΟΤΕΚ από ιδιώτες για ενενήντα εννέα χρόνια, υπό το μανδύα της αξιοποίησης. Τα έσοδα από αυτές τις μισθώσεις θα πάνε, λέτε, αποκλειστικά για την τουριστική εκπαίδευση. Ποια τουριστική εκπαίδευση όμως, κυρία Υπουργέ;


Εδώ, θα θέλαμε να μας πείτε πώς βλέπετε αυτήν την εκπαίδευση. Μήπως θα είναι ιδιωτική και θα πάνε εκεί τα χρήματα; Ποιες είναι οι εγγυήσεις που θα μας δώσετε ότι τα έσοδα από τις μισθώσεις των ακινήτων του ΟΤΕΚ θα πηγαίνουν αυστηρά και μόνο στην αναβάθμιση της δημόσιας και όχι της ιδιωτικής τουριστικής εκπαίδευσης; Ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι οι ενδεχόμενες εκμισθώσεις αυτών των ακινήτων δεν θα γίνονται έναντι ενός οβολού; Για παράδειγμα, αν πουλήσετε το φιλέτο της Σχολής Αναβύσσου για ένα κομμάτι ψωμί, δεν νομίζω ότι θα επωφεληθεί καθόλου η τουριστική εκπαίδευση από αυτήν τη σύμβαση.

Ζητάμε εγγυήσεις, είμαστε καχύποπτοι απέναντί σας, διότι δυστυχώς το τελευταίο διάστημα ως Κυβέρνηση έχετε επιδοθεί με ζήλο να ολοκληρώσετε τη γενική εκποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, την παραχώρηση κερδοφόρων και παραγωγικών δομών στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τη λεηλασία των όποιων εργασιακών κεκτημένων έχουν απομείνει. Βλέπε το ξεπούλημα της ΔΕΗ, το επικείμενο ξεπούλημα των αιγιαλών και των δασικών περιοχών. Είναι ατελείωτη η λίστα ξεπουλήματος.

Στο ίδιο πλαίσιο, λοιπόν, το Υπουργείο Τουρισμού απαξιώνει τις τουριστικές σχολές. Δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον που επιφυλάσσει στις σχολές, σε υποψήφιους σπουδαστές, αλλά και εργαζόμενους και τους στέλνει με τον τρόπο αυτό τους μεν σπουδαστές σε ιδιωτικές σχολές και τους δε εργαζόμενους στην ανεργία.

Πρέπει να κοιτάξετε μπροστά με ποιοτική εκπαίδευση για το μέλλον των παιδιών που θα επιλέξουν να σπουδάσουν τουριστικά. Επενδύστε στην τουριστική παιδεία, μην την ξεπουλάτε. Μέχρι τώρα οι σχολές τουρισμού αποτελούσαν τον πλέον αξιόπιστο εκπαιδευτικό φορέα του είδους, με μεγάλες επενδύσεις δεκαετιών και σημαντικές υποδομές.

Κατά την περίοδο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου και μετά από έντονες αντιδράσεις όλων των φορέων της κοινωνίας, μας διαβεβαιώσατε ότι πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου θα γίνει διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και ότι στελέχη του Υπουργείου σας, σε συνεργασία με τους δήμους και τους τοπικούς φορείς, κυρίως των νησιών, θα αναζητούσαν μια κοινή λύση.

Αυτή είναι η λύση που βρήκατε; Να ζει ο σπουδαστής και ο εργαζόμενος στην ανασφάλεια; Και θεωρείτε ότι είναι το προϊόν πάρα πολύ μεγάλου κόπου, όπως είπατε στην Επιτροπή; Τόσος κόπος για μια προχειρότητα;

Αν θέλουμε να παράγουμε άριστο τουριστικό προϊόν και να είμαστε βέβαιοι ότι κάθε επισκέπτης θα έχει τις καλύτερες εντυπώσεις από τη διαμονή του στη χώρα μας, τότε πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όσοι εργάζονται στον τομέα του τουρισμού διαθέτουν τουλάχιστον πιστοποιημένη κατάρτιση από αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό φορέα και έχουν εκπαιδευτεί άρτια. Η εκπαίδευση των εργαζομένων σε κάθε τουριστική μονάδα, σε κάθε χωριό από τον Έβρο ώς την Κρήτη, είναι εικόνα που δίνουμε σε όλους τους τουρίστες από κάθε χώρα, διότι αυτοί είναι που έρχονται σε καθημερινή αλληλεπίδραση με αυτούς και όχι εσείς σαν Υπουργείο.

Όσο για την τροπολογία με αριθμό 1580/24, που καταθέσατε στις 17 Ιουλίου του 2014, και την παράγραφο 12 που ορίζει τον τρόπο υπολογισμού την αμοιβής ωρομισθίων εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ, στις σχολές ξεναγών και στα τμήματα μετεκπαίδευσης αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού, αυτή η συγκεκριμένη παράγραφος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάπως θετική, αλλά δεν αντιστοιχεί και στο ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων, σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 31 του 4186/13, δηλαδή την αποκλειστική υπαγωγή στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δηλαδή με άλλα λόγια την κατάργηση της εργασίας με μπλοκάκι.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Δικός μας στόχος, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενοποίηση των ΙΕΚ, ΣΕΚ κ.λπ. στο Υπουργείο Παιδείας και όχι στο σημερινό καθεστώς λειτουργίας, που επιμερίζεται σε πέντε Υπουργεία: Τουρισμού, Υγείας, Ναυτιλίας, Εργασίας, Παιδείας.
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ