2014-07-24 02:58:07
Φωτογραφία για Αποσπάσματα από συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρ. Μαχαίρα
Αποσπάσματα από συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρ. Μαχαίρα στον ΣΚΑΪ 100,3 και στον Β. Λυριτζή Για τα αποτελέσματα της συνάντησης ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ

(…)Πήγε καλά η πρώτη συνάντηση. Κι αυτό σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι το επίπεδο των συμβολισμών, το οποίο δεν είναι υποδεέστερο του ζητήματος της διαχείρισης της πολιτικής. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο χώρο της κεντροαριστεράς υπήρξαν φορτίσεις και πολώσεις, οι οποίες αν μη τι άλλο έδιναν τον τόνο. Υπήρξε χθες μία συνάντηση διαλόγου, γεγονός που αποκαθιστά μια φυσιολογική τάξη πραγμάτων. Στην πολιτική, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις για να διαλέγονται, για να συμφωνούν και να διαφωνούν. Το κύριο είναι η χώρα και τα συμφέροντα της κοινωνίας. Υπό αυτή την έννοια το ότι καθόμαστε σε ένα τραπέζι διαλόγου από μόνο του έχει μια αυτοτελή αξία. Και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε και για το μέλλον Για τις επιστολές σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ


Πρόκειται για δύο διαδικασίες που εξελίσσονται παράλληλα και οι οποίες, κατά την απόφαση που έχουμε πάρει, συντείνουν σε ένα κοινό σκοπό: να αναζητήσουμε προοδευτικές λύσεις για την χώρα. Διότι η αντίληψη η δική μας είναι ότι με τις λύσεις που έχουν επιλεγεί και προωθούνται, όλο αυτό το διάστημα, η κοινωνία στενάζει και η οικονομία βυθίζεται σε υφεσιακό τέλμα. Λέμε λοιπόν ότι στην αναζήτηση αυτών των λύσεων - και αυτό είναι απόφαση της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής μας - πρέπει να συμβάλουν όλες οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Και μπορούν πράγματι να συμβάλουν όλες, πλην της ΝΔ. Προφανώς με προϋποθέσεις και προγραμματικές συμπτώσεις. Αρκεί να το θέλουν.

Για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Το ΠΑΣΟΚ δεν προσήλθε στην χθεσινή συζήτηση με προαπαιτούμενο το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο οποίο ούτως ή άλλως υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι από τώρα πρέπει να δεσμευτούν οι πολιτικές δυνάμεις ότι ο Πρόεδρος θα εκλεγεί από την παρούσα βουλή. Εμείς λέμε ότι αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη και θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο. Θα κριθεί, μάλιστα, όχι γενικά και αόριστα, αλλά με βάση το πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής και τις πολιτικές που ασκούνται.

ΕΡ: Άρα, υπάρχει τροποποίηση της στάσης σας. Το αφήνετε ανοιχτό;

Καμιά τροποποίηση. Θα σας θυμίσω ότι στη δική σας εκπομπή, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Κουβέλης προ μηνός σας έχει κάνει ταυτόσημη δήλωση, λέγοντας: «Το ζήτημα Της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα, θα κριθεί σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου και με τις ασκούμενες πολιτικές. Αν μάλιστα οι πολιτικές αυτές εξακολουθούν να είναι ίδιες και απαράλλακτες, εκτιμώ ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχηματιστεί η αναγκαία προεδρική πλειοψηφία».

Ξέρετε, κύριε Λυριτζή, η ΔΗΜΑΡ δεν θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια διακοσμητική φιγούρα στο πολιτικό σύστημα, αλλά θεσμός οποίος πρέπει να προστατευτεί. Αρνείται να τον βάλει στο τραπέζι της πολιτικής αντιδικίας και δεν θα το κάνει παρά τις πιέσεις που υφίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι η γραμμή μας και θα την εκδηλώσουμε στον προσήκοντα χρόνο. Και επειδή ακούω διάφορα απίστευτα, όπως ότι η διαδικασία για την προεδρική εκλογή θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, θέλω να υπενθυμίσω αυτό στο οποίο συμπίπτουν όλοι οι συνταγματολόγοι: η διαδικασία της εκλογής δεν μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από αρχές Φεβρουαρίου, άντε τέλη Ιανουαρίου... Αν θέλει η κυβέρνηση για άλλο λόγο να μας οδηγήσει στις κάλπες το φθινόπωρο, ας το κάνει. Αλλά όχι για τον Πρόεδρο.

Για τον διάλογο στην κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση.

Στο νέο μπλοκ εξουσίας, σε ένα εναλλακτικό σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, επαναλαμβάνω ότι χωρούν όλοι, εκτός από τις συντηρητικές πολιτικές. Σ’ αυτή τη νέα πολιτική διάταξη που έχει ανάγκη ο τόπος, πρέπει να υπάρξουν με αυτοτελή και αυτόνομο τρόπο οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Διαβάζω ότι στη χθεσινή συνάντηση το γεγονός ότι εμείς συζητάμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε ως «αγκάθι». Δεν είναι ακριβές. Υπήρξε πράγματι μια επισήμανση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για την παράλληλη συζήτηση που διεξάγουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την δική μας την πλευρά δόθηκε η εξήγηση που σας ανέφερα και επισημάνθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να ελεγχόμεθα με ποιον συζητάμε, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ όχι απλά συζητά, αλλά συγκυβερνά με την ΝΔ.

Για το συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την επιλογή του να διοργανώσει το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και στο πλαίσιο αυτό θα βγάλει τις οργανωτικές επιτροπές, θα λάβει τις αποφάσεις του και θα προχωρήσει ΕΡ: Ναι, αλλά το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται και σε σας λέγοντας ότι δεν είναι κομματικό συνέδριο.

Καταρχάς, αυτή η συζήτηση είναι πρωθύστερη. Προηγείται το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, το οποίο θα γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου. Να επισημάνω, ότι τα μέλη της Κ.Ε του κόμματός μας έχουν συμπέσει στη θέση ότι η οργανωτική και πολιτική αυτοτέλεια του χώρου μας είναι δεδομένη. Το εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ, που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια, πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί. Και όχι γιατί το έχει ανάγκη μια ομάδα στελεχών για υπαρξιακούς πολιτικούς λόγους. Πρέπει να συνεχιστεί γιατί ο τόπος έχει ανάγκη μια δύναμη της αριστεράς που θα εξισορροπήσει τις άγονες αντιπαραθέσεις και θα συμβάλει στην ανασύσταση του προοδευτικού τόξου.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ