2014-07-26 08:41:08
Φωτογραφία για Η βαρύτητα σμίλεψε τα γλυπτά από ψαμμίτη!
Το μυστικό, στο οποίο οφείλεται το σχήμα φυσικών γλυπτών από ψαμμίτη, ανακάλυψαν επιστήμονες, διαπιστώνοντας πως δεν είναι άλλο από τη βαρύτητα. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Γίρι Μπράθανς από το Πανεπιστήμιο της Πράγας, μέσω αυτής αποκαλύφθηκε ο «Μιχαήλ Αγγελος» που δημιούργησε κάποια από τα διασημότερα φυσικά γλυπτά στον κόσμο.

Η διαδικασία της μελέτης ήταν δύσκολη, αφού οι φυσικές πλάκες από ψαμμίτη έχουν υποστεί διάβρωση με το πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων. Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τσεχία προσπάθησαν, παρ' όλ' αυτά, να ερμηνεύσουν πώς ο ψαμμίτης, ένα εύθρυπτο πέτρωμα από κόκκους άμμου, που συγκρατούνται χαλαρά μεταξύ τους, μπορεί να σχηματίζει πανύψηλες κατασκευές, που δεν καταρρέουν από το ίδιο τους το βάρος.

Κλειδί των πειραμάτων τους, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Nature Geoscience», ήταν δείγματα ψαμμίτη, που μετέφεραν στο εργαστήριο, από ένα ορυχείο στην Τσεχία, όπου οι εργασίες εξόρυξης είχαν τυχαία οδηγήσει στο σχηματισμό αψίδων.


Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η διάβρωση από τον άνεμο και το νερό λειτουργεί απλώς ως αιχμηρό εργαλείο. Τα σχήματα ωστόσο διαμορφώνονται από εσωτερικές τάσεις και παραμορφώσεις στο εσωτερικό του πετρώματος, που με τη σειρά τους οφείλονται στη βαρυτική έλξη.

Οι ερευνητές, υπό τον δρα Μπράθανς, απέδειξαν ότι με τη βοήθεια μαθηματικών μοντέλων είναι δυνατόν να προβλεφθούν τα σχήματα που θα προκύψουν, ενώ πειραματίστηκαν βυθίζοντας στο νερό κυβάκια άμμου, τα οποία είχαν συμπιέσει ανάμεσα σε διαφορετικές μονάδες βάρους. Ενώ αρχικά με τη βύθιση στο νερό ο ψαμμίτης διαλύθηκε, με την πρόοδο της διαδικασίας, η πίεση που ασκούνταν στη στήλη, που είχε απομείνει, συνέβαλε ώστε οι κόκκοι να κολλήσουν μεταξύ τους και να αντισταθούν στην περαιτέρω διάβρωση.

Τα... παιχνίδια της βαρύτητας έχουν λοιπόν δημιουργήσει κάποια από τα πλέον δημοφιλή αξιοθέατα στον κόσμο, όπως η «Rainbow Bridge» ή η εμβληματική «Delicate Arch», στο Εθνικό Πάρκο της Γιούτα, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ