2014-07-28 15:29:16
Φωτογραφία για «Λουκέτο» στα ασφαλιστικά ταμεία βάζει η «τρόικα»…
Βρούτσης και Χαρδούβελης παίρνουν τις εισφορές των Ταμείων και τις πάνε στην εφορία! – Σφοδρή αντίδραση και από το ΠΑΣΟΚ: «Δεν βλέπουν πού πάνε τα Ταμεία;» Γράφει ο Εργατικός στο ΠΑΡΟΝ

Δραματικές διαστάσεις θα λάβει η επόμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την «τρόικα» τον Σεπτέμβριο, καθώς πέρα από την «ανοιχτή πληγή» των απολύσεων στο Δημόσιο, η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο Ασφαλιστικό.Τα δύο αυτά θέματα προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνηση, με το ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιείται σχεδόν ανοιχτά, κυρίως όσον αφορά τις νέες απαιτήσεις της «τρόικας», που, όπως έχει γράψει κατ’ αποκλειστικότητα το «ΠΑΡΟΝ», όχι μόνο ζητάει νέες μειώσεις συντάξεων κύριας και επικουρικής ασφάλισης από τον Οκτώβριο (!), αλλά αρνείται πεισματικά την αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων σε 100, όπως ζήτησαν και οι διοικητές των Ταμείων, που έχουν «σηκώσει τα χέρια ψηλά»! Με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία των τριών μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων και με το συνολικό έλλειμμα να φθάνει σχεδόν τα 15 δισ. ευρώ, η διαπραγμάτευση με την «τρόικα» θα αφορά επομένως τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό από το συνολικό έλλειμμα και από την οποία θα εξαρτηθεί ως έναν μεγάλο βαθμό η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων την επόμενη διετία.


Καλά, δεν βλέπουνε πού πάμε;

Ο Χρ. Πρωτόπαπας υποστήριξε τις προηγούμενες μέρες, αναφερόμενος στο θέμα των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα, πως «είναι γνωστή η πρότασή μας για τις 100 δόσεις, η οποία έχει κατατεθεί και επισήμως στην κυβέρνηση», ενώ συμπλήρωσε με νόημα πως «δεν θα δεχτούμε νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, ασφαλιστικά». Όπως ανέφερε ακόμα: «Οι διοικητές των Ταμείων, οι οποίοι είχαν προετοιμαστεί πάρα πολύ καλά με συγκεκριμένα στοιχεία, συζήτησαν με την “τρόικα” σε ειδική σύσκεψη υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων επισημαίνοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η προηγούμενη ρύθμιση. Μόλις 12.000 έχουν μπει στη ρύθμιση, σε σύνολο 300 χιλιάδων οφειλετών! Πού πάμε, δεν το βλέπουνε;».

Στην ίδια γραμμή και ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, που ανησυχεί βλέποντας ότι καθυστερεί η απόφαση για τις 80 έως 100 δόσεις για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και δηλώνει ότι η τελευταία ρύθμιση που έχει γίνει δεν έχει επιτύχει τους στόχους. Ως προς την προσπάθεια για βελτίωση της εισπραξιμότητας, εκτιμά πως τα Ταμεία πρέπει να οργανωθούν σε καλύτερη βάση. Αυτό που γίνεται με τον ενιαίο μηχανισμό είσπραξης είναι θετικό ως μέτρο και εκεί πρέπει να επικεντρωθούν τα Ταμεία. Από εκεί και έπειτα δεν θα υπάρξει λύση εάν η χώρα δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης».

Τον χαβά τους οι δανειστές Οι δανειστές από την πλευρά τους, με το επιχείρημα της διεθνούς εμπειρίας, επιμένουν πως οι δόσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 50 ή 60 το περισσότερο. Ταυτόχρονα ζητούν επίσπευση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, με (ανορθολογικές) ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων (προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι από τα πλεονασματικά ταμεία) και σταδιακή μείωση των παροχών του συνόλου των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Και όλα αυτά σε συνθήκες σημαντικής μείωσης της κρατικής επιχορήγησης (2012: 16,4 δισ. ευρώ, 2014: 12,7 δισ. ευρώ, 2015: 8,6 δισ. ευρώ), εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, αύξησης του αριθμού των νέων συνταξιούχων (40.000 τον χρόνο μέχρι το 2009, 100.000 τον χρόνο μετά το 2010), μείωσης των μισθών και σημαντικής αύξησης της ανασφάλιστης, αδήλωτης και ευέλικτης εργασίας, που μείωσαν το αποθεματικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων από 26 δισ. ευρώ (2009) σε 4,5 δισ. ευρώ (2013) και μετατόπισαν το οριακό έτος εξέλιξής του από το 2014 στο έτος 2016, δηλαδή μόνο κατά δύο χρόνια.

Στην «τρύπα» του χρέους οι εισφορές;

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δεν καταλαβαίνει τίποτα από τη δραματική κατάσταση των Ταμείων. Προχθές συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου είσπραξης φόρων και εισφορών (από τα Ταμεία). Το μοντέλο «όλα σε ένα» επισημοποιήθηκε με την υπογραφή σχετικής εγκυκλίου, θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2017 και θα αφορά ένα ενοποιημένο μοντέλο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση της χώρας.

Σύμφωνα με ειδικούς περί την κοινωνική ασφάλιση, με το προωθούμενο πλαίσιο «φοροποιούνται» οι εισφορές και η διαχείρισή τους. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων αποτυπώνονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ξεχωριστά από τη φορολογία, δεν σχετίζονται με τον προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως με τον κοινωνικό προϋπολογισμό, όπως συμβαίνει σήμερα και στη χώρα μας και επιπλέον δεν υπάρχει καμία ανάμειξη στα έσοδα και στη διαχείριση των εσόδων των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Τέλος, από τους ίδιους κύκλους εκφράζονται φόβοι για επίσπευση της οικονομικής κατάρρευσης των Ταμείων και διοχέτευση των εισφορών, δηλαδή των εσόδων τους, απευθείας στη δημοσιονομική «μαύρη τρύπα» και το χρέος της χώρας!

Σύμφωνα με τους υπουργούς, μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη θα υπάρξει μελέτη σκοπιμότητας για την ενσωμάτωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων ασφαλιστικών εισφορών, καταβολής και είσπραξής τους στη φορολογική διοίκηση (ποσοτική και ποιοτική ανάλυση), ενώ μέχρι τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει η δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου των υπόχρεων σε καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρου εισοδήματος φυσικών / νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ