2014-07-29 00:59:13
Φωτογραφία για Ενθρόνιση Μαξίμου στο Φανάρι
Ο νέος Μητροπολίτης (Μάξιμος Βγενόπουλος) έλκει την καταγωγή του από την Πάτρα και διακονεί επί 21 έτη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι Χειροτονήθηκε διάκονος το 1993 στον Ι. Ναό Αγίας Ευφημίας Χαλκηδόνος, υπό του τότε Γέροντος Χαλκηδόνος (νυν Νικομηδείας) Ιωακείμ.

Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών (1986-1989), της Θεολογικής Σχολής του Βελιγραδίου (1991-1995), ενώ επί 5 έτη πραγματοποίησε σπουδές στo Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (1997-2002), όπου και αναγορεύθηκε διδάκτορας.

Για μία δεκαετία διακόνησε ως Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου (1995-2005).

Το 2008 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον προχείρισε Μέγα Αρχιδιάκονο της Μεγάλης Εκκλησίας.

Εκτός από τα λειτουργικά του και άλλα καθήκοντα, διετέλεσε γραμματεύς τής Επιτροπής των Επαρχιών του Θρόνου ανά τον κόσμο και της Ορθοδόξου Ιεραποστολής, της Επιτροπής επί του Διαλόγου μετά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της Επιτροπής Θείας Λατρείας και άλλων Συνοδικών Επιτροπών του Οικουμενικού Θρόνου.


Ως Μ. Αρχιδιάκονος, συνόδευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό.

Ως εκ της θέσεώς του ήταν ο υπεύθυνος για τους Διακόνους και ιεροψάλτες της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και για τον Σύνδεσμο Μουσικοφίλων Πέραν Κωνσταντινουπόλεως, όπου επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο συντονίζοντας την δραστηριότητα του, για την προβολή της Εκκλησιαστικής Μουσικής, κατά το ύφος της Μεγάλης Εκκλησίας.

Σημαντικό το εκδοθέν τον Οκτώβριο του 2013 βιβλίο του στην αγγλική με τίτλο: Το πρωτείο από την Πρώτη Βατικάνειο Σύνοδο στην Δεύερη: Μια ορθόδοξη προοπτική.

Το βιβλίο έχει ευρύτατο ενδιαφέρον για τους ιστορικούς, θεολόγους, ιεροσπουδαστές, και όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για τις σχέσεις Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών.

Στη χθεσινή του ενθρόνιση, παρέστησαν επίσης η μητέρα, οι αδελεφοί και συγγενείς του.

Η Ιερά Μητρόπολις Σηλυβρίας είναι ιστορική μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου με έδρα τη Σηλυβρία στην Ανατολική Θράκη, που έπαψε να υφίσταται μετά την Ανταλλαγή πληθυσμών το 1922. Η αρχιερατική περιφέρεια Σηλυβρίας περιελάμβανε τέσσερις κωμοπόλεις, τους Επιβάτες, το Φανάρι, το Εξάστερο, τους Δελλιώνες και οκτώ χωριά, τους Αιγιαλούς, το Οικονομείο, την Σινεκλή, το Μέγα Κιλίτς, το Σεϊμέν, τους Καδηκίοους. την Κούρφαλη, το Αβρεν.

Ο Μητροπολιτικός ναός ήταν αφιερωμένος στον Αγιο Σπυρίδωνα, ο οποίος βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο της πόλεως, εντός των τειχών. Κατεδαφίστηκε μετά το 1922. Εκεί φυλάσσονταν και τα σκηνώματα του Αγίου Αγαθόνικου και της Οσίας Ξένης, τα οποία μετά την Ανταλλαγή μεταφέρθηκαν στην Καβάλα.

Ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας έφερε τη φήμη του «Πανιερώτατου».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΤΑ... ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Ο ΠΟΥΛΙΔΟ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΑ... ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Ο ΠΟΥΛΙΔΟ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ