2014-07-29 08:57:33
Φωτογραφία για ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ;
Στη θεωρία των πιθανοτήτων καλούνται να καταφύγουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να υπολογίσουν το χρόνο και τον τρόπο πληρωμής της πρώτης δόσης του νέου φόρου κατοχής ακινήτων, του αποκαλούμενου ΕΝΦΙΑ. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ανακοίνωσε χθες πως η έκδοση και ανάρτηση των ηλεκτρονικών πιστοποιητικών του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει σταδιακά από την 1η Αυγούστου και κατόπιν θα ανακοινωθεί το πότε θα δοθεί η δυνατότητα διορθώσεων επί των εκκαθαριστικών αυτών.

Στη σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται επισήμως πότε θα λήγει η προθεσμία της πρώτης δόσης και σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φόρος. Δηλαδή η ανακοίνωση δεν μπαίνει στην ουσία, που καίει τους φορολογουμένους, το πότε δηλαδή θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου, πόσες θα είναι οι δόσεις, γιατί άλλο θα είναι το ύψος της δόσης εάν το σύνολο είναι έξι, όπως προβλέπει ο νόμος, και διαφορετικό εάν οι δόσεις μειωθούν σε πέντε. Επίσης, δεν διευκρινίζεται εάν τον Αύγουστο οι υπόχρεοι θα κληθούν να δώσουν δύο δόσεις μαζεμένες.


Το ίδιο, δηλαδή η είσπραξη του φόρου, θα πρέπει να ενδιαφέρει και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μη συσσωρεύονται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά εμφανίζεται σαν να μην ενδιαφέρεται.

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για το χρόνο και τον τρόπο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ. Πληροφορίες βέβαια διαρρέουν από στελέχη του ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν δεσμεύουν κανέναν. Αποδείχτηκε πως δεν ήταν δεσμευτικές οι ημερομηνίες πληρωμής που ανέφερε ο νόμος, πόσο μάλλον μια ανώνυμη δήλωση ανώτατου ή ανώτερου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με βάση τον προγραμματισμό θα έπρεπε να ήταν έτοιμα τέλη Ιουνίου, ώστε να ενημερωθούν οι υπόχρεοι και να καταβάλουν την πρώτη δόση στο τέλος Ιουλίου. Υπήρξαν όμως καθυστερήσεις, γιατί διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή του νέου φόρου, όπως σχεδιάστηκε, δεν ήταν τόσο εύκολη.

Λίγο πριν από την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων διαπιστώθηκε ότι χρειάζονταν τροποποιήσεις σε πολλές διατάξεις, οι οποίες έγιναν με καθυστέρηση. Μεσολάβησε επίσης ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του πρώην γ.γ. Εσόδων Χ. Θεοχάρη, έμεινε ακέφαλη η ΓΓΔΕ για ένα χρονικό διάστημα όπου οι «μηχανές» έπρεπε να δουλεύουν στο φουλ και η ζημιά έγινε.

Η νέα γ.γ. Εσόδων, Αικ. Σαββαΐδου, χρειάστηκε χρόνο να προσαρμοστεί, αλλά και να αλλάξει δομές και νοοτροπία στη ΓΓΔΕ, ώστε να πάψει η υπηρεσία να λειτουργεί προσωποκεντρικά, όπως συνέβαινε με τον προκάτοχό της. Ωστόσο, τα προβλήματα αυτά δεν πρέπει να μεταφέρονται στον πολίτη. Δεν φτάνει που οι φόροι είναι πλέον εκτός των εισοδηματικών δυνατοτήτων των νοικοκυριών, ας μην ταλαιπωρούνται και από πάνω.

«Ναυτεμπορική»

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ