2014-07-30 05:06:07
Φωτογραφία για Μάθετε τα πάντα για τα οικολογικά χρώματα!
Χιλιάδες χρώματα, εκατομμύρια αποχρώσεις, απεριόριστοι συνδυασμοί! Η φυσική παλέτα που λέγεται περιβάλλον μας χαρίζει απλόχερα ζωντάνια και πνοή! Ο άνθρωπος ωστόσο όντας έρμαιο της τεχνολογίας και της βιομηχανικής προόδου τείνει να δηλητηριάζει αυτό το φυσικό μεγαλείο θέλοντας να δημιουργήσει τις δικές του αποχρώσεις στο προσωπικό και κοινωνικό του περιβάλλον με την χρήση  χημικών χρωμάτων.

Την ρύπανση αυτή ευελπιστεί να περιορίσει η εμφάνιση και χρήση των οικολογικών χρωμάτων.

Οικολογικά χρώματα είναι τα χρώματα που δημιουργούνται 100% από φυσικά προϊόντα. Είναι χρώματα ασφαλή για το περιβάλλον, από τις πρώτες ύλες έως την παραγωγή και τη χρήση τους. Δεν περιέχουν τοξικές ουσίες και εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους ή πολύ λίγα στοιχεία πτητικών οργανικών ενώσεων. Σε αντίθεση με τα συμβατικά χρώματα, τα οποία είναι χημικά και περιέχουν βαρέα μέταλλα, καρκινογόνες και πτητικές ουσίες (VOC) αλλά και διαλύτες όπως η βενζίνη, τα οικολογικά ή «πράσινα» χρώματα είναι κατάλληλα για χρήση καθώς δεν προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως στο αναπνευστικό.


Γεγονός είναι πως μέχρι τον 20ο αιώνα φυσικά προϊόντα όπως ο πηλός, η κιμωλία, τα φυτικά έλαια ακόμα και το αίμα βοδιού χρησιμοποιούνταν ως φυσικά χρώματα, για να αντικατασταθούν με κάθε λογής χημικά προϊόντα με την εμφάνιση της βιομηχανικής παραγωγής. Έναν αιώνα μετά επιχειρήσεις και καταναλωτές πλέον αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος με την δημιουργία και τη χρήση οικολογικών χρωμάτων.

Στην Ελλάδα η εύρεση «πράσινων» χρωμάτων στο παρελθόν ήταν μια δύσκολη υπόθεση ωστόσο τα τελευταία χρόνια είναι αρκετές οι εταιρείες που προμηθεύονται οικολογικές βαφές από την Ευρώπη ενώ ταυτόχρονα αρκετές Ελληνικές βιομηχανίες δημιουργούν τα δικά τους χρώματα ήπιας χημείας . Ενδεικτικά οι εταιρείες AURO, KEIM, BIOPIN, RENOVAT, ER-LAC, BERLING και VECHRO προμηθεύουν τους Έλληνες καταναλωτές. Στην Ευρώπη η παραγωγή οικολογικών χρωμάτων αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία 20 χρόνια και  ενώ στην αρχή οι τιμές ήταν ανέγγιχτες, σήμερα είναι προσιτές στον καταναλωτή, ακόμα και σε χαμηλότερες τιμές από τα συμβατικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οικολογικά χρώματα είναι μόνο εκείνα που φέρουν στην συσκευασία τους το σήμα της «Μαργαρίτας». Είναι το λογότυπο αυτό με το οποίο πιστοποιούνται όλα τα οικολογικά προϊόντα που πληρούν τα κριτήρια και έχουν επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με πολλαπλά κριτήρια όπως την οικολογική τους μορφή από την εξόρυξη των πρώτων υλών έως την επίδραση στο περιβάλλον, την μη επικίνδυνη διάθεση υπολείμματος στη φύση, την μη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, καρκινογόνες και τοξικές ουσίες αλλά και  όσον το δυνατόν χαμηλότερα ποσοστά πτητικών οργανικών ενώσεων, τα χρώματα που φέρουν το λογότυπο της «Μαργαρίτας» είναι ακίνδυνα και φιλικά προς το περιβάλλον.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ