2014-07-30 08:04:44
Φωτογραφία για ΣΕ 232 ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ
Σε 232 άρθρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα για να πάρει τη δόση του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον τελευταίο έλεγχο της τρόικας, αλλά και να καθαρίσει το τοπίο εν όψει του ραντεβού του Σεπτεμβρίου κυβέρνησης και δανειστών στο Παρίσι. Στο νομοσχέδιο-σκούπα περιλαμβάνονται διατάξεις που οδηγούν σε αλλαγές του εφάπαξ για τους ένστολους, καθώς όλοι οι κλάδοι πρόνοιας του ταμείου από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα υπάγονται στο καθεστώς της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», ενώ καταργείται οριστικά η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών στις ημερήσιες οικονομικές εφημερίδες. Καταργείται επίσης σειρά φόρων υπέρ τρίτων και αλλάζει ο τρόπος δήλωσης του ΦΠΑ.

 

Ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Από την 1η Ιανουαρίου τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α
. και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (T.E.A.Π.Ι.Ε.Ν.) εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.) .Δίνεται η δυνατότητα σε Ταμεία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 να μετατρέπονται αυτοδίκαια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργούνται τα έσοδα υπέρ φορέων-τομέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης για να μειωθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της οριστικής σύνταξης προβλέπεται άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση των συμμετεχόντων ασφαλιστικών φορέων μέσω του Δελτίου Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης του υπαλλήλου (ΔΑΥΚ).

Αλλαγές στον ΦΠΑ-Φορολογικές διατάξεις

Καταργείται πλέον για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ, που υποβάλλεται στο τέλος κάθε χρόνου.Δεν υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ όσοι υπόχρεοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών από το χρόνο υποβολής δήλωσης μεταβολής.Οι εφορίες πλέον είναι σε θέση να αναστέλλουν ή να απενεργοποιούν τον ΑΦΜ όσων φορολογούμενων έχουν σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα τους, ή φοροδιαφεύγουν ή έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία για την έκδοση του ΑΦΜ τους. Όσοι δεν υπέβαλλαν τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος εμπρόθεσμα θα γλιτώσουν τον υπερβολικό φόρο, καθώς θα προσμετρηθούν οι αποδείξεις δαπανών και τα ιατρικά έξοδα στις δηλώσεις είτε είναι εκπρόθεσμες είτε είναι τροποποιητικές. Ενισχύεται με 400 θέσεις μόνιμου προσωπικού η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.Όλοι οι φορείς του Δημοσίου μπορούν να παίρνουν επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της χρηματοδότησης θα καθοριστούν με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών. 

 Αδειοδότηση φαρμακείων

Η άδεια ίδρυσης φαρμακείου χορηγείται, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας του φαρμακείου, με απόφαση του Αρμοδίου Περιφερειάρχη και κοινοποιείται στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Επιπλέον τα δικαιολογητικά για την ίδρυση φαρμακείου μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας, της έδρας του φαρμακείου. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου. 

Με στόχο να επιταχυνθεί η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ιδιώτες το νομοσχέδιο προβλέπει την επιχορήγηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για φορείς του κλάδου υγείας ( νοσηλευτικά ιδρύματα, νομικά πρόσωπα) και πρόνοιας ( οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης- ΟΚΑ) αλλά και λοιπούς φορείς της γενικής κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους που δημιουργήθηκαν τα έτη 2012 και 2013.

Το νομοσχέδιο έχει επίσης, ειδικές διατάξεις για τον αιγιαλό που αποτελούσε σημείο τριβής για τους κυβερνητικούς εταίρους.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου των 244 σελίδων και 232 άρθρων υπάρχουν διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν τον εξορθολογισμό λειτουργίας της Φορολογικής Διοίκησης και τη μείωση του διοικητικού κόστους για τον φορολογούμενο, οργανωτικά θέματα του Υπουργείου, ρυθμίσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορέων του δημοσίου τομέα, διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπως και θέματα που άπτονται ειδικότερες λειτουργίες της καθώς και διατάξεις για την χάραξη του αιγιαλού και άλλες διατάξεις για την προστασία της δημόσιας περιουσίας.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ