2014-08-01 16:40:16
Φωτογραφία για Paul Singer: Το “κορακι” των hedge funds που δεν θα πληρώσει η Αργνεντινη
Η νέα χρεοκοπία της Αργεντινής ακολουθεί μια σκληρή και μακροχρόνια δικαστική μάχη με τα hedge funds που αρνούνται να... ενταχθούν στις συμφωνίες αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας και απαιτούν την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τους.

Η κυβέρνηση της χώρας αποκαλεί αυτά τα funds “όρνεα” για την πρακτική τους να εξαγοράζουν το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών με τεράστια ποσοστά έκπτωσης και στη συνέχεια να απαιτούν δια της δικαστικής οδού το αρχικό ποσό του χρέους, συχνά μαζί με τόκους και άλλες επιβαρύνσεις.

Ηγετικό ρόλο στην ομάδα των funds παίζει η NML Capital, θυγατρική της Elliott Management Corp. του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Paul Singer ο οποίος απαιτεί η Αργεντινή “να σταματήσει να αποφεύγει τις υποχρεώσεις της και να ακολουθήσει τις διατάξεις του νόμου”, όπως συχνά αναφέρει.

Στην πτώχευση του 2001 η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών σε συνολικά χρέη 95 δισ. δολ. περίπου. Στη συνέχεια η χώρα πρότεινε στους πιστωτές της την αναδιάρθρωση των ομολόγων του 2001 και κατέληξε σε συμφωνία με το 92% των πιστωτών της πληρώντας τελικά 30 cents στο δολάριο.


Ωστόσο, μια μικρή ομάδα επενδυτών με επικεφαλής την NML Capital, προσέφυγαν στα αμερικανικά δικαστήρια απαιτώντας από την Αργεντινή να τα εξοφλήσει στο ακέραιο.

Σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά επεισόδια της πολύχρονης διαμάχης της χώρας με τα hedge funds, οι αρχές της Γκάνας προχώρησαν σε κατάσχεση της “Libertad”, μιας τρικάταρτης φρεγάτας που χρησιμοποιεί το ναυτικό της Αργεντινής ως εκπαιδευτικό όχημα. Η φρεγάτα τελικά επέστρεψε στην Αργεντινή – η ίδια η πρόεδρος της χώρας Cristina Fernandez de Kirchner την υποδέχτηκε εν μέσω πανηγυρισμών – καθώς κρίθηκε ότι η κατάσχεση δεν προβλέπεται από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Elliott Management Corp. το hedge fund του Paul Singer με 25 δισ. δολ. υπό διαχείριση και περίπου 300 υπαλλήλους, κατάφερε να στριμώξει την Αργεντινή σε μια θέση όπου θα πρέπει τώρα να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ταπεινωτικής παράδοσης, σχολιάζουν οι New York Times σε σημερινό τους δημοσίευμα.

Νομικά έγγραφα δείχνουν ότι το fund έχει στην κατοχή του ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 170 εκτ. δολ., αλλά πιθανότατα η εταιρεία αγόρασε τους τίτλους πολύ φθηνότερα. Η Elliott μαζί με τα υπόλοιπα funds ζητούν περισσότερα από 1,5 δισ. δολ. από την Αργεντινή, μαζί τους απλήρωτους τόκους, αναφέρουν οι New York Times.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο 69χρονος Singer βάζει στο στόχαστρο του το χρέος μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας προκειμένου να αποκομίσει μεγάλα κέρδη. Η εταιρεία του εξασφάλισε μεγάλες αποδόσεις από την απόκτηση χρέος του Περού και του Κονγκό σε παρόμοιες υποθέσεις με αυτή της Αργεντινής.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ