2014-08-02 11:31:58
Φωτογραφία για Η Κύπρος έτοιμη να αντιμετωπίσει τον Έμπολα
Η Κύπρος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανά εισαγόμενα περιστατικά Έμπολα και λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα πρόληψης και... προστασίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Δρ Γιαννάκη είπε πως με βάση τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) ήδη έχουμε κυκλοφορήσει οδηγίες προς το Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και σε ταξιδιώτες και ετοιμάζουμε και οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας για αναγνώριση περιστατικών και λήψη μέτρων πρόληψης της μετάδοσης, διότι είναι γνωστό ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στον χώρο του Νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο ασθενής.

Με βάση την τελευταία εκτίμηση κινδύνου από τον ΠΟΥ, ανέφερε, o κίνδυνος για τις χώρες της Ευρώπης είναι μικρός εντούτοις θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πιθανά σενάρια εισαγόμενων περιστατικών.

Σημείωσε ότι η διαγνωστική εξέταση σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού γίνεται στο Αμβούργο όπου και πρέπει να σταλούν τα κατάλληλα δείγματα. “Εχουμε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους σε περίπτωση που χρειαστεί να σταλούν τέτοια δείγματα”, πρόσθεσε η Δρ Γιαννάκης.


Οσον αφορά την λήψη μέτρων από πλευράς Κύπρου, η Αναπληρώτρια ΓΔ του Υπουργείου Υγείας ανέφερε πως “το γενικό πλάνο πρόληψης για τον Εμπολα ετοιμάζεται. Υπάρχει ήδη έτοιμο γενικό πλάνο αντιμετώπισης λοιμωδών νοσημάτων και συνεργασία με τις υπηρεσίες στα λιμάνια και αεροδρόμια μέσω των διεθνών κανονισμών υγείας”.

Είπε στο ΚΥΠΕ, ότι “σε ένα ύποπτο περιστατικό που ταξιδεύει προς Κύπρο θα πρέπει με το σύστημα αυτό να δηλωθεί άμεσα ώστε να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί αντιμετώπισης”.

Τόνισε ότι “τέτοιο πρόσφατο σχετικό σχέδιο δράσης έχει προετοιμαστεί και εφαρμοστεί για τον κορονοϊό. Το σχέδιο αυτό με ελάχιστες τροποποιήσεις μπορεί να εφαρμοστεί και για τον Εμπολα”.

Επισήμανε ότι “στην πράξη τα μέτρα πρόληψης έχουν ήδη εφαρμοστεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο στην περίπτωση πρόσφατα του παιδιού με ελονοσία που ήταν ταυτόχρονα ύποπτο και για τον Εμπολα”.

Ιός Έμπολα

Η ασθένεια του ιού Έμπολα (EVD) ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα (EHF) είναι ιογενής λοίμωξη με σποραδικές εξάρσεις στην αφρικανική ήπειρο.

Τα συμπτώματα ξεκινούν περίπου τρεις εβδομάδες από την επαφή με τον ιό. Η περίοδος επώασης διαρκεί δύο έως τρεις εβδομάδες και προκαλεί υψηλό πυρετό, πόνους στον λάρυγγα, μυαλγίες και κεφαλαλγίες. Εμφανίζονται, επίσης, συμπτώματα ναυτίας, εμετού, διάρροιας, με ηπατικές και νεφρικές διαταραχές, μυαλγίες και επιπεφυκίτιδα.

Η νόσος προκαλείται από κάποιο από τα τρία είδη του ιού Έμπολα. Η ασθένεια μεταδίδεται όταν έλθει κανείς σε επαφή με το αίμα ή τα σωματικά υγρά μολυσμένου ζώου ή ανθρώπου. Από τη στιγμή που επιμολύνεται ένας οργανισμός, η ασθένεια μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο. Άτομα που επιβιώνουν είναι δυνατόν να μεταδώσουν την ασθένεια σεξουαλικά σχεδόν για δύο μήνες μετά τη θεραπεία τους.

Η μεγαλύτερη έξαρση έως σήμερα είναι η έξαρση του ιού Έμπολα 2014, που επηρεάζει τη, Γουινέα τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία.
Πηγή: ΚΥΠΕ Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ