2014-08-04 09:21:03
Φωτογραφία για Λαθροβιεί το σχέδιο Ανάν
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣΝα διδαχθούμε από τις παρακαταθήκες του Μακαρίου, υποδεικνύει ο Μ. Σιζόπουλος

Τριάντα επτά χρόνια από τον θάνατο του Εθνάρχη Μακάριου, σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία τίμησε τη μνήμη του - Να διδαχθούμε από τις παρακαταθήκες του, ζήτησε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, καταγγέλλοντας λαθροβίωση του σχεδίου Ανάν.

Τελέστηκε στην Παναγιά του Κύκκου, χοροστατούνος του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου, το ετήσιο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`, πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος απεβίωσε στις 3 Αυγούστου 1977.

Στο μνημόσυνο, την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Λαθροβίωση Σχεδίου Ανάν

Παρά το γεγονός ότι το 2004 ο λαός μας έδωσε αποστομωτική απάντηση σε όσους απεργάζονται τα δικαιώματα του κυπριακού ελληνισμού, στο δημοψήφισμα για το σχέδιο ΑΝΑΝ, σήμερα αντιμετωπίζουμε και πάλι τη λαθροβίωση του ίδιου σχεδίου, ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, κατά τη διάρκεια του επιμνημόσυνου λόγου που εκφώνησε στο ετήσιο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.


Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι σήμερα προωθείται το ίδιο σχέδιο που στοχεύει σε λύση στη βάση δύο χωριστών κρατικών μορφωμάτων με χαλαρή συνομοσπονδιακή κεντρική κυβέρνηση και τουρκική επικυριαρχία σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια μέσω των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.

«Επιχειρείται μάλιστα να αξιοποιηθεί η οικονομική κρίση η οποία πλήττει την πατρίδα μας, για να τεθούν υπό ξένη κηδεμονία οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι και το φυσικό αέριο και να επιβληθεί λύση η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής», είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την άποψη ότι, παρά τις δυσχέρειες που δημιουργήθηκαν λόγω των δικών μας λαθών, εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν δυνατότητες για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

«Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. Η Τουρκία έγινε αποδεκτή ως υποψήφια για ένταξη χώρα χωρίς ακόμα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και τις προαπαιτούμενες υποχρεώσεις της. Αντίθετα, με προκλητικότητα διακηρύσσει ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί είναι «εκλιπούσα» και ότι δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο. Και εμείς δυστυχώς επιτρέπουμε την εκτροπή του κυπριακού από θέμα εισβολής και κατοχής σε θέμα διακοινοτικής διευθέτησης, προσφέροντας άλλοθι στην Τουρκία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνομιλιών η τ/κ πλευρά όχι μόνο δεν έχει προβεί σε καμιά παραχώρηση, αλλά αντίθετα σκλήρυνε ακόμη περισσότερο τη στάση της» τόνισε ο κύριος Σιζόπουλος.

Αλλαγή στρατηγικής

Άσκησε, επίσης, κριτική στη στάση της Γραμματείας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι αποενοχοποιεί την Τουρκία. «Καμιά αναφορά για την τουρκική αδιαλλαξία, καμιά αναφορά σε εμμονή οι προτάσεις των δύο πλευρών να βρίσκονται εναρμονισμένες με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», υπογράμμισε. Αναφέρθηκε, επίσης, σε νέα διεκδικητική πολιτική η οποία:

1. Θα τοποθετεί το Κυπριακό στη σωστή αντικατοχική του βάση.

2. Θα προτείνει γενικό περίγραμμα αρχών λύσης, βασισμένο στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και για το οποίο θα πρέπει να απαιτήσουμε από τα ΗΕ και την ΕΕ να τοποθετηθούν και να εκφράσουν άποψη.

3. Θα στηρίζεται σε σωστή διεθνή διαφωτιστική εκστρατεία.

4. Θα δημιουργεί νέες συμμαχίες αξιοποιώντας τη σύμπτωση συμφερόντων με ισχυρές χώρες - μέλη της Ε.Ε. και όχι μόνον.

5. Θα καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

6. Θα αξιοποιεί την παρουσία μας ως πλήρους μέλους της Ε.Ε., καθώς και τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου στη βάση των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στην Αν. Μεσόγειο με την ανεύρεση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

7. Θα επανενεργοποιεί το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου με την Ελλάδα.

8. Θα καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε την παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξάρτητα από την εθνική ή θρησκευτική τους προέλευση. Θέλουμε και τους Τουρκοκυπρίους ισότιμους πολίτες με σεβασμό στις θρησκευτικές και πολιτιστικές τους παραδόσεις.

«Στη βάση των παραπάνω αρχών είναι μεν δύσκολη η ανατροπή των κατολισθήσεων, είναι όμως εφικτή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το άδικο και να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο. Αυτό πρέπει να αποτελεί το συμβόλαιο ενός ολόκληρου λαού με την ιστορία και το έθνος. Δεν είναι δυνατό αυτά τα χώματα, τα αιώνια ελληνικά, να παραδοθούν στους εχθρούς», κατέληξε ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Παρόντες όλοι Του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο το οποίο τέλεσε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας στον χώρο όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του Εθνάρχη Μακαρίου, στους πρόποδες του λόφου στο Θρονί, όπου βρίσκεται ο τάφος του Μακαρίου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Μακαρίου.

Στο μνημόσυνο παρευρέθησαν ακόμη εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο βουλευτής του κόμματος Ρίκκος Μαππουρίδης, εκ μέρους του ΑΚΕΛ το μέλος της Γραμματείας του κόμματος Φανής Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ το μέλος της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής Χρίστος Δημητριάδης, ο Αναπληρωτής ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Άδωνις Γιάγκου, εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών ο Ανδρέας Νικολαΐδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο πρώην Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς και πλήθος κόσμου.

Χειρουργείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο χθεσινό ετήσιο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου δεν παρέστη, αν και ήταν προγραμματισμένο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετωπίζει πρόβλημα μηνίσκου στο αριστερό πόδι και θα υποβληθεί εντός Αυγούστου σε χειρουργική επέμβαση.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετωπίζει πρόβλημα μηνίσκου στο αριστερό πόδι και επισκέφθηκε χθες τον ιατρό του, ο οποίος του συνέστησε να αποφεύγει την ορθοστασία και το περπάτημα», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε πως «ο Πρόεδρος θα πρέπει να υποβληθεί σε εγχείριση το συντομότερο και σίγουρα εντός Αυγούστου».

Πηγή: Σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ