2014-08-04 19:17:06
Φωτογραφία για Μια ιστορία κατεδαφίζεται…
Και ενώ φορτηγά και χωματουργικά μηχανήματα είναι έτοιμα για δράση στην πλατεία και στο ιστορικό γήπεδο της Σωχώρας της πόλης του Ρεθύμνου, ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της  που σημάδεψε εποχές από το 1930 και μετά, βάζει τέλος σε μια περίοδο με πολλά γεγονότα που ταλάνισαν την κοινωνία της. Το άλλοτε εθνικό γυμναστήριο και μαζί η ευρύτερη περιοχή, ήταν καιρός να αναβαθμιστούν με σειρά έργων και μάλιστα καθυστέρησαν.

Το έργο, σύμφωνα με την τοπική δημοτική Αρχή, εντάσσεται στη φιλοσοφία της βιοκλιματικής λειτουργίας της πόλης και «η περιοχή έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές της πόλης». Ενώ ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά ότι θα απομακρυνθεί ο δυτικός τοίχος του γηπέδου «που θεωρείται ότι δημιουργεί αρνητική αισθητική επιβάρυνση σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία της πόλης, χωρίς την ίδια ώρα να καταργεί το γήπεδο αυτό καθαυτό».


Η μελέτη προβλέπει  την ανάπλαση της πλατείας, της δυτικής πλευράς της, του παραλιακού δρόμου, της περιοχής γύρω από το γήπεδο και το πάρκινγκ των δικαστηρίων, καθώς και το δρόμο ανατολικά του γηπέδου.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μόλις έγιναν γνωστά τα σχέδια του δήμου, πριν δυο χρόνια, υπήρξαν αντιδράσεις από τους αθλητικούς φορείς του Ρεθύμνου και σε κοινή τους ανακοίνωση, πέραν των άλλων προβλημάτων που θα προκύψουν, όπως ανέφεραν, επεσήμαναν την ιστορικότητα του γηπέδου, σημειώνοντας ότι «το σεβάστηκαν ακόμα και οι ναζί δολοφόνοι κατακτητές».

Το γήπεδο της Σωχώρας, όπως έγινε γνωστό, άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1930, λίγα χρόνια μετά την έλευση στην πόλη των προσφύγων από τη γη της Ιωνίας και τότε δημιουργήθηκε το εθνικό γυμναστήριο, όπου πραγματοποιούνταν οι πάσης φύσεως αθλητικές εκδηλώσεις. Με την ναζιστική κατοχή και την εγκατάσταση των γερμανικών δυνάμεων στο Ρέθυμνο, κατασκευάστηκε με αγγαρείες η δυτική κερκίδα και εκεί οι κατακτητές σκάλισαν το χιτλερικό σύμβολο.

Μια αναμνηστική φωτογραφία ποδοσφαιριστών και παραγόντων από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο κάτω από τον αγκυλωτό σταυρό στο γήπεδο της Σωχώρας, εικόνα που προέρχεται από το αρχείο του Γιώργου Καρρά στο Ηράκλειο, παρουσιάζει σήμερα το MadeinCreta. Η φωτογραφία λήφθηκε πριν αρχίσει το φιλικό ματς της Μικτής Ηρακλείου με ομάδα του Ατρομήτου Ρεθύμνου ή του Άρη Περιβολίων.  Ήταν 5 Σεπτεμβρίου 1943, ημέρα Κυριακή, απόγευμα Σ το λεύκωμα «Ιστορία-Μνήμες» που εκδόθηκε με την ευκαιρία των 70 χρόνων από την εισβολή των Γερμανών στο νησί(σελ.163), αναφέρονται: «… Σ’ αυτό το γήπεδο, στις 5 Σεπτεμβρίου 1943, ημέρα Κυριακή, δυο ομάδες, ο Ατρόμητος ή ο Άρης Ρεθύμνου έδωσαν φιλικό αγώνα με τη Μικτή Ηρακλείου, που τη συγκροτούσαν ποδοσφαιριστές ομάδων του Ηρακλείου. Γενικός αρχηγός σ’ αυτή την ομάδα ήταν ο Γιώργος Καρράς, τον οποίο είχαν επιτάξει οι γερμανικές Αρχές για τη συντήρηση και αποκατάσταση ζημιών στις ηλεκτρικές γραμμές από τις οποίες τροφοδοτούνταν με ρεύμα οι υπηρεσίες τους και τα σπίτια που διέμεναν…»Η ποδοσφαιρική αποστολή του Ηρακλείου αποτελούνταν από τους έντεκα ποδοσφαιριστές και πέντε ή έξι παράγοντες και φιλάθλους και στο Ρέθυμνο έφτασε το απόγευμα του Σαββάτου και κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Παρκ», απέναντι από τον δημοτικό κήπο, όπου και διανυχτέρευσε…»

Την πραγματοποίηση της αναμέτρησης την επομένη, παρακολούθησαν μεγάλος αριθμός φίλων του ποδοσφαίρου καθώς και Γερμανοί στρατιώτες, που θυμάται ο Γιώργος Καρράς, «κάθονταν στις κερκίδες». Ο αγώνας διεξήχθη σε αθλητικά πλαίσια και ήταν μια ευκαιρία για τους ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων να ξεχάσουν για λίγο τα δεινά της Κατοχής και την απάνθρωπη συμπεριφορά των στρατιωτών του Χίτλερ και να διασκεδάσουν συμμετέχοντας σ’ ένα παιχνίδι που αγαπούσαν. Το σκορ σ’ αυτόν τον αγώνα ήταν 3-1 υπέρ της Μικτής Ηρακλείου».
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ