2014-08-05 10:23:29
Φωτογραφία για Τα όλκιμα και τα ελατά του Δικαίο
Ελένη Θεοχάρους

Agora Dialogue

Πολλές φορές κατηγορήσαμε την ΕΕ ότι αντί να στηρίξει σθεναρά την Κύπρο στην βάση του Διεθνούς Νόμου, του Δικαίου και των Αρχών και Αξιών επί των οποίων είναι θεμελιωμένη, αντί να εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της σε ένα κράτος-μέλος που τελεί υπό στρατιωτική κατοχή, το μόνο που λαμβάνει υπ όψιν είναι τον  όγκο των συναλλαγών της με την Τουρκία, τα συμφέροντα ορισμένων μεγάλων χωρών και την   οικονομική σημασία της χώρας αυτής για την Ένωση. Και παραγνωρίζει κατάφορα τα δίκαια μας.

Πολύ σωστά διαμαρτυρόμαστε, τώρα όμως που δίπλα μας ακριβώς συντελείται μαζική σφαγή αμάχων και μικρών παιδιών,  και εμείς σιωπούμε. Γιατί λαμβάνουμε υπ όψιν τα συμφέροντα μας, γιατί θα βλάψουμε τα στρατηγικά μας συμφέροντα που σχετίζονται με την συμμαχία μας με τον τρανό Ισραήλ. Έχοντας ως νομικό φύλλο συκής την θέση ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που επιτίθεται με πυραύλους εναντίον του Ισραήλ και η χώρα αυτή αμύνεται και με το πρόσχημα ότι εμείς είμαστε μικρή χώρα , δεν είμαστε ένας Οργανισμός όπως η ΕΕ.


 Αν υπήρξε διαφορική προσέγγιση από αυτήν , δεν την έχω πληροφορηθεί παρ όλο που αποτάθηκα αρμοδίως.

Εύχομαι να καρποφορήσει η συμμαχία με το Ισραήλ και να αποτελέσει αποτελεσματικότερη μέθοδο προστασίας των συμφερόντων του Κυπριακού λαού από την προσήλωση του σε αρχές, αξίες, νόμους δίκαιο , συνθήκες και ψηφίσματα. Άλλωστε «το διεθνές δίκαιο είναι το όπλο των αδυνάτων» και μερικοί από εμάς πιστεύουν ότι τώρα είμαστε  πολύ ισχυροί.

Αλλά σήμερα δοκιμάζονται οι αρχές και αξίες της ανθρωπότητας, δοκιμάζονται οι αντοχές της ανθρωπότητας. Η ΕΕ σιωπά ένοχα, γνωρίζοντας το σημαντικό μερτικό της ευθύνης που της αναλογεί για το γιγάντεμα της Χαμάς. Για δύο δεκαετίες η ΕΕ παρακολουθεί χωρίς ουσιαστική αντίδραση τα σκληρά μέτρα αποκλεισμού που επέβαλαν  το Ισραήλ και η Αίγυπτος εναντίον των Παλαιστινίων. Τον πλήρη ασφυκτικό εγκλεισμό τους σε μια αμμώδη,  στενή λωρίδα άνυδρης γης μεγίστου μήκους 45 χιλιομέτρων και μεγίστου πλάτους 7 . Παρακολουθεί σχεδόν αδιαμαρτύρητα για την δραματική μείωση των αγαθών, των τροφίμων, του νερού, του ηλεκτρισμού, που εισάγονται στην Γάζα για τα 2 περίπου εκατομμύρια πληθυσμού που είναι στοιβαγμένα σαν σαρδέλες σε παραγκουπόλεις και παραπήγματα . Αδιαφορεί για την τεράστια νοσηρότητα του πληθυσμού , πρωτοφανή στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά, απότοκο αυτού τούτου του εγκλεισμού και της κοινωνικής εξαθλίωσης. Αδιαφορεί για το γεγονός ότι απαγορεύεται η αλιεία για τους ντόπιους σε απόσταση πέραν του 1 χιλιομέτρου από την ακτή. Αδιαφορεί για τι συχνές επιδρομές των Ισραηλινών στρατιωτών που «ξυρίζουν» κυριολεκτικά κάθε δέντρο  στο πεδίο ελέγχου. Έτσι «ξύρισαν» και τους 200 ευκαλύπτους που φυτέψαμε για να αποξηράνουμε το έλος Wadi  που είναι και αυτό δημιούργημα εγκληματικής διεθνούς αδιαφορίας.

Αδιαφορεί για τις ελλείψεις σε γάλα. φάρμακα και εμβόλια και αναλώσιμα, αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι Γαζινοί νέοι δεν μπορούν πια να φύγουν από  την χώρα τους για να μάθουν γράμματα , αδιαφορεί για την καταρράκωση κάθε ίχνους ανθρώπινη αξιοπρέπειας για οποιονδήποτε επιχειρεί να διέλθει από το πέρασμα Έρεζ, αδιαφορεί για την καταστροφή όλων των υποδομών που υπήρχαν στα ισραηλινά κιμπούτς μετά την απομάκρυνση των εποίκων. Αδιαφορεί για την καταστροφή και της τελευταίας ελπίδας των Παλαιστινίων, για το κλείσιμο των οριζόντων τους, για το γεγονός ότι όλα τα παιδιά κάτω των 20 χρόνων έχουν  βιώσει τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους την τραγική εμπειρία να παρακολουθούν το σπίτι τους να κονιορτοποιείται από τις ισραηλινές μπουλντόζες. Αδιαφορεί για την καταστροφή του αεροδρομίου της Γάζας, και όχι μόνο του διαύλου προσγείωσης και του ραντάρ αλλά και του κομψοτεχνήματος , του αραβουργήματος του κτιρίου επιβατών που έφτιαξαν ψηφίδα –ψηφίδα καλλιτέχνες και μαστόροι με αγάπη και πάθος για τον τόπο τους.

Σε αυτούς τους ανθρώπους ήλθε η Χαμάς και έδωσε «ελπίδα», φαγητό, νερό φάρμακα. Χρησιμοποίησε την απελπισία τους και κατέλαβε την εξουσία. Βεβαίως, ενώ η  Χαμάς ανήλθε στην εξουσία το 2006, όλα αυτά που ζούμε σήμερα, άρχισαν ήδη από το 1995 και συνεχίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σίγουρα  η Χαμάς και πριν απ αυτήν  διάφορες φανατικές  ένοπλες ομάδες  αρχικά εκτόξευαν τους επιτοπίου κατασκευής «πυραύλους Καζάν» που έκανα απλώς κρότο και συνήθως τραυμάτιζαν αυτούς που τους εκτόξευαν, ωστόσο σήμερα η Χαμάς εκτοξεύει πραγματικούς πυραύλους.

Είναι όλα αυτά που δίνουν τις αφορμές στο Ισραήλ να παρεμβαίνει περιοδικά και να καταστρέφει την Γάζα. Είναι όλα αυτά που δίνουν ευκαιρία σε πολλές πηγές να βομβαρδίζει τους Ευρωπαίους πολίτες –τυχαία δήθεν – με πραγματικές ή φανταστικές συμπεριφορές φανατικών ισλαμιστών: Εισβολή του Ισλάμ στην Ευρώπη, mutilation των κοριτσιών, φόνοι τιμής και πολλά άλλα αποκρουστικά .

Έχει βαρύτατες ευθύνες το Ισραήλ που δεν σεβάστηκε ποτέ τα ανθρώπινα δικαιώματα των Γαζινών.

Η Γάζα είναι περιφραγμένη με ένα τεράστιο τείχος και ηλεκτροφόρα καλώδια. Είναι μια τεράστια φυλακή.

Αν ανεχτούμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εγκληματούμε εναντίον της ανθρωπότητας, γινόμαστε συνένοχοι. Συνένοχοι και για τα εγκλήματα που θα διαπράττουν οι σημερινοί πιτσιρικάδες -που θα γλυτώσουν την σφαγή- αλλά θα έχουν ζήσει το ξεκλήρισμα των οικογενειών τους. Γιατί αύριο θα ζώνονται τα μπαρούτια και θα τινάζονται στον αέρα με ότι υπάρχει τριγύρω του.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ