2014-08-05 17:54:24
Φωτογραφία για Προς μεγάλες ανατροπές στη Μεσοποταμία: Αντάρτες του ΡΚΚ στο δρόμο για το Σενγκάλ, εναντίον του ΙΚΙΛ
Τις τρεις τελευταίες ημέρες οι ένοπλες ομάδες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε επιτέθηκαν στην επαρχία Σενγκάλ, της Μοσούλης, την οποία κατείχαν στρατιωτικά οι πεσμεργκά του αυτόνομου Κουρδιστάν και συγκεκριμένα του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, KDΡ, του Μεσούτ Μπαρζανί.

Οι πεσμεργκά του KDΡ με τις πρώτες επιθέσεις του ΙΚΙΛ φέρονται να εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, χωρίς να δώσουν μάχη, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ να προελάσουν και να καταλάβουν την επαρχία Σεγκάλ και την ομώνυμη πρωτεύουσα, που αποτελεί κέντρο και ιερό χώρο των Κούρδων Γεζιντί, μια θρησκευτική ομάδα που διατηρεί των πατρώα θρησκεία των Κούρδων, που ανάγεται στον Ζωροαστρισμό.

Με την υποχώρηση των πεσμεργκά και την κατάληψη της εν λόγω επαρχίας από τους ενόπλους του ΙΚΙΛ, τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή περίπου 200 χιλιάδων Γεζιντί, τους οποίους, σημειωτέον, οι ισλαμιστές θεωρούν "παιδιά του διαβόλου".


Μετά από την εξέλιξη αυτή, σήμανε συναγερμός στους Κούρδους της Συρίας, της Τουρκίας και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (ΡUΚ), του Τζελάλ Ταλαμπανί, γιατί η επαρχία Σενγκάλ αποτελεί στρατηγικής σημασίας κόμβο, ο οποίος αφ' ενός μεν συνδέει το Δυτικό Κουρδιστάν (Ροζάβα, ΒΑ Συρία), με το αυτόνομο Κουρδιστάν, αφ' ετέρου δε θέτει σε κίνδυνο την περιφέρεια Κιρκούκ, που ελέγχουν άνδρες του ΡUΚ, του Τζελάλ Τλαμπανί.

Για το λόγο αυτό, την επομένη της προέλασης των ανδρών του ΙΚΙΛ, ομάδες ενόπλων των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (ΥPG)της Ροζάβα, πέρασαν χωρίς την άδεια της Βαγδάτης και της Ερμπίλ στο ιρακινό έδαφος, ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ράμπια, η οποία ελέγχει την ομώνυμη συνοριακή πύλη προς τη Ροζάβα και στη συνέχεια κινήθηκαν προς την Σενγκάλ. Ταυτοχρόνως, δέχτηκαν στις τάξεις τους 700 πεσμεργκά που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και ήθελαν να πολεμήσουν  εναντίον του ΙΚΙΛ. Οι άνδρες του ΥPG, μαζί με τους πεσμεργκά από χθες κατέλαβαν το όρος Σενγκάλ και ήδη βρίσκονται στις συνοικίες της πόλης, αρχίζοντας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Χθες, Δευτέρα, ο στρατιωτικός διοικητής των Κούρδων του ΡΚΚ και συγκεκριμένα των δυνάμεων των ανταρτών (HPG οι μονάδες των ανδρών και YJA STAR οι μονάδες των γυναικών ανταρτών), ανέφερε ότι οι αντάρτες του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος, που έχουν ως κύρια έδρα την ευρύτερη περιοχή γύρω από το όρος Κανδήλι, στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν-Ιράκ, είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν όλες τις κουρδικές πόλεις και χωριά και για το λόγο αυτό ζήτησε τη συγκρότηση ενιαίου στρατηγείου όλων των κουρδικών κομμάτων και οργανώσεων.

Σήμερα, ομάδες εμπειροπόλεμων ανταρτών του HPG και του YJA STAR αναχώρησαν από περιοχή κοντά στο όρος Κανδήλι προς την πόλη Σεγκάλ, όπου θα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις απελευθέρωσης και εκκαθάρισης όλων των Κουρδικών περιοχών από τους δολοφόνους του ΙΚΙΛ.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την αναχώρηση των ανταρτών και των ανταρτισσών του ΡΚΚ.

Εμείς απλά καλούμε τους αναγνώστες μας να παρατηρήσουν τα πρόσωπα των ανταρτών, που πηγαίνουν στον πόλεμο, όπου ανάμεσα στα ενδεχόμενα είναι και ο θάνατος.

Επίσης, καλούμε τους αναγνώστες μας να επικεντρώσουν τη σκέψη τους στο εξής γεγονός: Οι δολοφόνοι του ΙΚΙΛ, εδώ και εβδομάδες προσπαθούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα του Καντονιού Κομπάνε, για να κόψουν τη συνέχεια αλλά και το δρόμου του Κουρδιστάν προς τη θάλασσα. Επίσης, τώρα επιτίθενται στο Σενγκάλ, θέτοντας σε κίνδυνο την επικοινωνία της Ροζάβα με το αυτόνομο Κουρδιστάν, αλλά και την ίδια τη συνοχή του, ενώ αποδυναμώνεται και η άμυνα του Κιρκούκ.

Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο ζήτημα, επίσης, είναι το γεγονός ότι οι Κούρδοι εμπλέκονται σε έναν πόλεμο που ευνοεί την Τουρκία, ενώ έρχονται και πάλι στην επιφάνεια ζητήματα εθνικής συνεννόησης μεταξύ των διαφόρων παραγόντων και κομμάτων που λειτουργούν στα τέσσερα κομμάτια του Κουρδιστάν.

Χορός πριν την αναχώρηση για το μέτωπο. Κάτι μας θυμίζει, ιδιαίτερα εμάς τους Ποντίους;

Η ώρα του αποχαιρετισμού. Κάποιοι μένουν στο βουνό και κάποιοι πηγαίνουν στο μέτωπο.

Αντάρτης Baran Sason

Serhat Cilo, Διοικητής Ομάδας Ανταρτών

Devrim Palu, διοικητής ομάδος ανταρτών

Sema Serhat, διοικητής ομάδος γυναικών ανταρτών YJA-STAR

 Αντάρτης Ferhat Botan

Αντάρτης Demhat Amed

Αντάρτισσα Amara Kawele

Αντάρτισσα Warşin Rojava

Πηγή: Φιράτ Νιούζ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ ΡΟΜΠΙΝΙΟ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ ΡΟΜΠΙΝΙΟ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ