2014-08-08 13:32:12
Φωτογραφία για Ο διπλωματικός «ιεραπόστολος» των ΗΠΑ
Το «Spiegel» επαινεί τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για τις προσπάθειές του να πετύχει συμφωνία μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ

Ο Τζον Κέρι έχει τη δυνατότητα να «επαναπροσδιορίσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική» εκτιμά το «Spiegel»

Εναν «παγκόσμιο ιεραπόστολο» της διεθνούς διπλωματικής σκηνής χαρακτηρίζει το «Spiegel» τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Σε εκτενές άρθρο του το γερμανικό περιοδικό επαινεί τις απέλπιδες προσπάθειές του για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, ενώ τονίζει ότι ο Κέρι έχει τη δυνατότητα να «επαναπροσδιορίσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική σε σχέση με αυτήν της προκατόχου του Χίλαρι Κλίντον».

«Ο ρόλος του Κέρι είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με αυτόν της Κλίντον» υποστηρίζει στο «Spiegel» ο διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού του αμερικανού ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μακ Κιν, προσθέτοντας πως «όταν η Κλίντον έγινε υπουργός Εξωτερικών το 2009, η διεθνής εικόνα των ΗΠΑ βρισκόταν σε ένα ιστορικό ναδίρ, οπότε η αποστολή της ήταν να προσπαθήσει όσο το δυνατόν καλύτερα να διορθώσει την αλγεινή αυτή εικόνα
. Ο Κέρι, με τη σειρά του, πρέπει να χτίσει επάνω στο έργο της Κλίντον και να περάσει στη δεύτερη φάση του σχεδίου της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που είναι η επιρροή επάνω σε καίρια γεωπολιτικά ζητήματα δίχως την ανάγκη για στρατιωτικές επεμβάσεις άλλων εποχών. Ο Κέρι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να φέρει εις πέρας το έργο αυτό, αφού από την πρότερη διπλωματική  εμπειρία του γνωρίζει σε πολλές χώρες όλους τους ανθρώπους-κλειδιά με τους οποίους πρέπει να συνομιλεί, είτε τον αρχηγό του κράτους είτε τον υπουργό Εξωτερικών».

Οπως σημειώνει το περιοδικό, «ο Κέρι ανέκαθεν θεωρούσε τον εαυτό του έναν "παγκόσμιο διπλωματικό ιεραπόστολο": ως νεαρός γερουσιαστής είχε ταξιδέψει έως τη Μανίλα, πρωτεύουσα των Φιλιππινών, προκειμένου να επιβλέψει τις εκλογές, κατόπιν πέταξε στη Νικαράγουα για να πείσει τους Σαντινίστας να κάνουν υποχωρήσεις, ενώ αργότερα ερεύνησε σε βάθος την ανάμειξη του δικτάτορα του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα στο εμπόριο ναρκωτικών της χώρας. Ο Κέρι διαθέτει ισχυρή διαπραγματευτική πειθώ, απόρροια της γοητείας, της εμπειρίας και της επιμονής του». Μιλώντας πριν από λίγο καιρό στο γερμανικό περιοδικό ο αμερικανός ΥΠΕΞ είχε υποστηρίξει: «Είναι γραμμένο στο DNA μας να προσπαθούμε πάντα να λειτουργούμε ως ενδιάμεσοι διαπραγματευτές σε μια κατάσταση. Και θεωρώ ότι σύντομα αμφότερες οι πλευρές, τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και το Ισραήλ, θα καταλάβουν πως η επιστροφή στην ειρηνευτική διαδικασία είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξουν ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή».

Κάπου εδώ ωστόσο μπαίνουν και αυτά τα μικρά «αγκάθια» στην όλη υπόθεση που καθιστούν δύσκολη τη διαδικασία των συνομιλιών, αγκάθια όπως η είδηση πως το Ισραήλ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Κέρι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους πέρυσι.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, οι οποίες τελικά κατέρρευσαν τον περασμένο Απρίλιο, ο Κέρι συνομιλούσε με πολλούς αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τις πηγές του περιοδικού, όχι μόνο από ασφαλείς τηλεφωνικές γραμμές, αλλά και από απλά δορυφορικά τηλέφωνα, τα οποία παρακολουθούνται εύκολα. Τις συνομιλίες αυτές παρακολουθούσαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες αλλά και οι υπηρεσίες τουλάχιστον μιας ακόμη χώρας, πάντα σύμφωνα με τις πηγές του «Spiegel», και το Ισραήλ «χρησιμοποίησε τις πληροφορίες που είχε συλλέξει με αυτόν τον τρόπο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Την είδηση αυτή που ανέφερε το «Spiegel» επικαλούμενο πηγές των μυστικών υπηρεσιών δεν σχολίασε ούτε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αλλά ούτε και η κυβέρνηση του Ισραήλ. «Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι στο παγκόσμιο θέατρο της διπλωματίας ο Κέρι κατέχει τον ρόλο του τραγικού ήρωα. Δεν δείχνει πως είναι ο υπουργός Εξωτερικών μιας παγκόσμιας υπερδύναμης αλλά ένας εξωγήινος που μόλις προσγειώθηκε στη Μέση Ανατολή» σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού να καταλήγει με νόημα πως «ο Κέρι έχει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Αρκεί να απαντήσει με επιτυχία στο ερώτημα: Πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι στο μέλλον η αμερικανική διπλωματία αν η όποια πειθώ της εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τα λόγια και όχι από τεθωρακισμένα και πολεμικά αεροσκάφη;».
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ