2014-08-08 15:18:25
Φωτογραφία για Άκης Γεροντόπουλος: «Κανείς δεν μπορεί να  ξαναζωντανέψει το «σχέδιο Ανάν»»
Συνέντευξη κ Ακη Γεροντόπουλου, Υφυπουργού Εξωτερικών, δημοσιευθείσα στον Ελεύθερο Τύπο, Κυριακή 3 Αυγούστου 2014-08-08

ΕΡ. Κε Γεροντόπουλε, η πιθανότητα να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αμφισβητείται, και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές πυκνώνουν. Τι εκτιμάτε;

ΑΠ. Η κυβέρνηση έχει στόχο να εξαντλήσει την τετραετία. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών και να ψηφιστεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εδώ είναι λοιπόν, οι βουλευτές, και ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του. Θεωρώ ότι αυτή η Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο, και η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της για ενάμισι χρόνο ακόμα.

Αυτό που βλέπω εδώ και δύο χρόνια, είναι ότι πρωθυπουργός πραγματικά έχει ξεκάθαρους στόχους για τους οποίους δουλεύει νυχθημερόν. Αυτός και οι συνεργάτες του. Συνεργάτες του είναι και όλοι οι υπουργοί. Το αποτέλεσμα είναι απτό: Πριν από δύο χρόνια μας θεωρούσαν ότι ήμαστε με το ενάμισι πόδι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα φτάσαμε στο σημείο που κανείς δεν πίστευε. Να μην αμφισβητείται η σταθερή παρουσία της Ελλάδας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Ο πρωθυπουργός δίνει το στίγμα και όλοι οι υπόλοιποι ακολουθούμε με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί.


ΕΡ. Πόσο ανησυχεί την κυβέρνηση και τη ΝΔ το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής;

ΑΠ. Από τον Οκτώβριο του 2011, χαρακτήρισα τη Χρυσή Αυγή εγκληματική-ναζιστική οργάνωση. Τότε, κάποιοι μου είπαν, “μα, τι ασχολείσαι με ένα κόμμα που δεν πιάνει ούτε μισό τοις εκατό;” Και τώρα το ίδιο πιστεύω. Είναι εγκληματική-ναζιστική οργάνωση, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει καμία επαφή μαζί της. Να υπογραμμίσω ότι η ΝΔ ποτέ δεν “ερωτοτρόπησε” με την ΧΑ, και να υπενθυμίσω ότι ο πρωθυπουργός, παραμονές των εκλογών, την κατήγγειλε εντονότατα, χαρακτηρίζοντάς την εγκληματική-ναζιστική οργάνωση.

Ωστόσο,ο πόλεμος εναντίον της πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτικός. Να ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο, δείχνοντάς του ότι αυτοί που το παίζουν αντισυστημικοί, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να βάζουν τρικλοποδιές στη χώρα για να μην πάει μπροστά. Κυρίως όμως, πρέπει να φανούν τα αποτελέσματα της δουλειάς που κάνουμε. Και σιγά-σιγά, φαίνονται. Τότε, οι πολίτες που σήμερα αντιδρούν ψηφίζοντας υποτίθεται αντισυστημικά, θα καταλάβουν τι γιγαντιαίες προσπάθειες έχουν γίνει. Στο τέλος της τετραετίας, η ΝΔ θα αναγνωριστεί και πάλι από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ως το κόμμα που ενισχύει το δημοκρατικό Πολίτευμα, και βοήθησε τη χώρα να ξεφύγει από το τέλμα. Μόνο η ΝΔ ήταν σε θέση να το κάνει αυτό.

ΕΡ. Προωθείτε νέο νομοσχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό. Ποιες οι σημαντικότερες αλλαγές, και γιατί γίνονται;

ΑΠ. Εχουμε τελειώσει μια πολύ μεγάλη διαδικασία για την αναμόρφωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Την ξεκινήσαμε εδώ και ενάμισι χρόνο, και προς το τέλος του Φθινοπώρου θα καταθέσουμε σχετικό νομοσχέδιο. Να σημειωθεί πως το ΣΑΕ, από τον Δεκέμβριο του 2012 είναι χωρίς προεδρείο.

Ενα τέτοιο νομοσχέδιο, όμως, δεν πρέπει να περάσει μόνο με την ψήφο της σημερινής πλειοψηφίας στη Βουλή. Πρέπει να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση. Ο απόδημος Ελληνισμός, εξάλλου, ξεπερνάει τα κόμματα και τις πλειοψηφίες της Βουλής. Οι ομογενείς δείχνουν γενικότερα να συμφωνούν. Σε πολλά θέματα έχουμε δεχτεί τις προτάσεις που έγιναν. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ότι έχουμε κάνει λεπτομερή διάλογο μαζί του. Διαφορές υπάρχουν, αλλά είμαστε ανοικτοί στον διάλογο.

Θέλουμε ένα ΣΑΕ με διεκδικητικό ρόλο. Να θέτει θέματα και να τα διεκδικεί. Δεν θέλουμε να χειραγωγείται από τα κόμματα. Το καινούργιο ΣΑΕ πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, και να εκπροσωπούνται εκεί τόσο οι ομογενειακές οργανώσεις όσο και τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι ενταγμένα σε αυτές, καθώς και οι ελληνοκυπριακές οργανώσεις. Να πούμε πως στις οργανώσεις της Ομογένειας είναι ενταγμένο μόνο το 5% του συνόλου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η αυτοχρηματοδότηση μπορεί να γίνεται μέσω προγραμμάτων διεθνών Οργανισμών, αλλά και από συνδρομές των Ομογενών.

ΕΡ. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, οπότε σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα υπουργεία, πόσο κοντά στους Ομογενείς μας μπορεί να βρίσκεται το Υπουργείο Εξωτερικών;

ΑΠ. Οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν το καλό πρόσωπο της Ελλάδας στον κόσμο. Ήταν αυτοί που μας βοήθησαν να αλλάξουμε την εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό, όταν κάποιοι μας λοιδορούσαν. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία μαζί τους, και προσπαθούμε να την κάνουμε στενότερη. Παρά την κρίση, το υπουργείο Εξωτερικών, όχι μόνο δεν έχει εγκαταλείψει τους απόδημους, αλλά και προγράμματα που είχαν σταματήσει, τα ξαναρχίζουμε όπως π.χ. τα προγράμματα φιλοξενίας. Κάνουμε τα πάντα για να ανθίσει η Ομογένεια.

ΕΡ: Τι γίνεται με την Μέση Ανατολή;

Προσωπικά, έχω επισκεφτεί τόσο τον Πατριάρχη Αντιοχείας όσο και  των Ιεροσολύμων, είμαι σε διαρκή επαφή με των Ιεροσολύμων ειδικά αυτή την περίοδο. Και ο αρχιεπίσκοπος στη Γάζα, Αλέξιος, είναι εξαιρετικός. Ανέλαβε μάλιστα, την πρωτοβουλία να ανοίξει τα μοναστήρια και τις εκκλησίες για Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, και να τους περιθάλπει.

ΗΑθήνα και η Λευκωσία είναι οι μόνες νησίδες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που το λέω εδώ και ένα χρόνο, το αναγνωρίζουν άπαντες. Πρόσφατα, με αφορμή το Κυπριακό, το επανέλαβε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αστειευόμενος, θα έκανα λόγο για λογοκλοπή. Όμως, και μόνο ότι ακούγεται από τον κ.Τσίπρα, ο οποίος σε τίποτε και με τίποτε δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση, δείχνει ότι και ο ίδιος παραδέχεται πως η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά.

ΕΡ. Την τελευταία εβδομάδα υπήρξε κινητικότητα στο Κυπριακό και στο Σκοπιανό. Τι αναμένετε σε αυτά τα «μέτωπα»;

ΑΠ. Σε όλα τα εθνικά θέματα έχουμε ξεκάθαρες θέσεις. Στο Σκοπιανό, έχουμε βάλει τις κόκκινες γραμμές από τότε που ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής. Και επουδενί κάνουμε πίσω. Τα Σκόπια να αντιληφθούν ότι η ευρωπαϊκή πορεία τους περνάει από την Αθήνα. Για να στηριχτεί η όποια ευρωπαϊκή προοπτική τους, πρέπει να τηρήσουν τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα, και να σεβαστούν τους κανόνες καλής γειτονίας. Διαφορετικά, είναι αδύνατον προχωρήσουν στους ευρωπαϊκούς και υπερατλαντικούς θεσμούς.

Το ίδιο ισχύει και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε ως Ευρώπη με την Τουρκία και την ίδια στιγμή να έχει στρατεύματα κατοχής στη Μεγαλόνησο. Πολύ περισσότερο, να λέει ότι δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, ένα κράτος-μέλος της ΕΕ.

ΕΡ. Δείχνετε σαν να μην βλέπετε στο εγγύς μέλλον λύση στο Κυπριακό.

ΑΠ. Δεν είπα κάτι τέτοιο. Εμείς θέλουμε να υπάρξει λύση, αλλά να βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές Δίκαιο. Το Κυπριακό δεν είναι διμερές θέμα, αλλά διεθνές. Αρα, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, θα πρέπει να στηρίζονται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτές τις ημέρες ήταν στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου, κ.Αναστασιάδης. Ο πρωθυπουργός δήλωσε σαφώς ότι υπάρχει κοινός βηματισμός. Εμείς κινούμαστε προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης, αλλά με τις παραπάνω προϋποθέσεις. Και σε αυτά δεν κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση. Από την άλλη, το «σχέδιο Ανάν» απορρίφθηκε, και δεν μπορεί να το ξαναζωντανέψει κανείς.

Από την πλευρά της, η Τουρκία οφείλει επιτέλους να παραδεχτεί ότι οι κινήσεις της ήταν παράνομες και παραβίαζαν ωμά το διεθνές Δίκαιο. Αντί αυτών, ωστόσο, κατά καιρούς ακούγονται προκλητικές δηλώσεις ακόμα και για τη Θράκη. Ως Θρακιώτης θέλω να ξεκαθαρίσω ότι την ελληνικότητα της Θράκης δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανένας. Ισχύει αυτό που είπα πέρσι το καλοκαίρι : Όσοι θεωρούν πως αποτελεί το κομμένο άκρο της Τουρκίας, να ξέρουν πως οι Έλληνες είναι έτοιμοι να τους κόψουν το χέρι.

ΕΡ. Συχνά κατηγορείται η κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην ανακήρυξη της ΑΟΖ, εξαιτίας τουρκικών αντιδράσεων. Τι συμβαίνει, και ποια τα σχέδιά της;

ΑΠ. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ. Σε καμία περίπτωση δεν καθυστερούμε, αλλά για την οριοθέτηση χρειάζεται συζήτηση με τις όμορες χώρες Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε ποια θα είναι η πιο πρόσφορη στιγμή για να υπάρξει ανακήρυξη. Ποτέ και καμία πίεση εκ μέρους της Τουρκίας, δεν θα αναγκάσει την Ελλάδα να κάνει πίσω σε τέτοια ζητήματα. Έχουμε το δικαίωμα της ανακήρυξης, και θα το ασκήσουμε όποτε κρίνουμε ότι είναι πιο πρόσφορο. Η Ελλάδα έχει φέρει το θέμα στην Ευρώπη, και πιστεύω ότι αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός για «ευρωπαϊκή ΑΟΖ», αποτελεί στήριγμα για τις προσπάθειες της Πατρίδας μας.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ