2014-08-08 17:23:07
Φωτογραφία για 5000 χιλιάδες στρατιώτες φτιαγμένοι από πάγο στη μνήμη των θανόντων
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη του Μεγάλου Πολέμου ή όπως έχει μείνει στην ιστορία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ενός πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε περίπου εννέα εκατομμύρια στρατευμένους και άλλους τόσους αμάχους. Και που κανείς δεν ξεχνά, έναν αιώνα μετά.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο αυτή έχουν ήδη ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστική ήταν εκείνη που είδαμε πριν λίγες μέρες στην Ypres του Βελγίου, μια πόλη που είχε στρατηγική θέση κατά τη διάρκεια του Πολέμου.

Παράλληλα, χιλιάδες παπαρούνιες φτιαγμένες από κεραμικό στόλισαν τον Πύργο του Λονδίνου, δημιουργώντας μια εικόνα μαγική. Μια εικόνα που δεν θύμιζε σε τίποτα τις ημέρες, που η Βρετανική Αυτοκρατορία έμπαινε στον πόλεμο, και η βελγική πόλη ετοιμαζόταν να βιώσει πέντε μεγάλες μάχες που την κατέστρεψαν εντελώς.

Λίγες μέρες μετά, μια άλλη καλλιτεχνική ενέργεια στην μνήμη των ανδρών και γυναικών, στρατιωτών και πολιτών, που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Μεγάλο Πόλεμο έκλεψε τις εντυπώσεις. Αυτή τη φορά στη πλατεία Chamberlain του Birmingham.


Δημιουργός της η γλύπτρια Nele Azevedo, που έφτιαξε πέντε χιλιάδες είδωλα από πάγο και με τη βοήθεια είκοσι εθελοντών τα τοποθέτησε στα σκαλοπάτια της πλατείας. Έναν στρατό από πέντε χιλιάδες γλυπτά που θύμιζαν τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να υπομείνουν τον Πρώτο Παγκόσμιο.

Οι απόκοσμες αυτές μορφές που έλιωναν σιγά σιγά δημιούργησαν μια είκονα. Μια εικόνα που πραγματικά μπορούσε να στοιχειώσει τον χώρο, παρόλο που ήταν ανοικτός.

Στη κορυφή βρισκόταν ένα ανθρωπάκι που είχε κόκκινο χρώμα και όπως έλιωνε φαινόταν δημιουργούσε ένα κόκκινο ρυάκι, που θύμιζει αίμα. Το αίμα των εκαττομυρίων ανθρώπων που έφυγαν.

"Ήθελα να σπάσω τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά ενός μνημείου. Τα γλυπτά μου θυμούνται τους ανθρώπους, που κανένα άλλο μνημείο δεν μας τους θυμίζει", είπε η Azevedo στην Birmingham Mail.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να τοποθετήσουν το δικό τους ανθρωπάκι. Τον δικό τους άνθρωπο που έχασαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Ίσως ήταν ο παππούς ή η γιαγιά, ο προπάππους ή η προγιαγιά.

Οι περισσότεροι με δάκρυα στα μάτια έντυναν τα γυμνά γλυπτά με κορδέλες και λουλούδια και τα τοποθετούσαν δίπλα στα υπόλοιπα. Δίπλα στους άλλους θανόντες του Μεγάλου Πολέμου. Τα γλυπτά μπορεί σταδιακά να έλιωναν, όμως εκείνοι ποτέ δεν θα ξεχάσουν τους ανθρώπους τους.

Το πρώτο γλυπτό τοποθέτησε ο δήμαρχος του Birmingham, Shafique Shah. "Είμαι ευτυχής που τόσοι πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εδώ. Δεν είναι μόνο από την Αγγλία αλλά και από άλλες χώρες. Ως δήμαρχος είμαι ευχαριστημένος που ήρθαν σε αυτή τη μεγάλη πόλη για μια τόσο σημαντική ημέρα".

Λίγο πρίν την έναρξη της εκδήλωσης, ο ουρανός ήταν γκρι και ο καιρός φαινόταν πως δεν θα ήταν καλός. Μόλις, όμως, άνοιξαν οι δεκαοκτώ καταψύκτες, που διατηρούσαν τα γλυπτά παγωμένα, εμφανίστηκε ξανά ο ήλιος.

"Ήταν σαν ένα δώρο από τον ουρανό", είπε η γλύπτρια, που πρώτη φορά παρουσιάζει τη δουλειά της στην Αγγλία. "Ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία. Οι άνθρωποι της πόλης με βοήθησαν πολύ τις τελευταίες δύο εβδομάδες και αυτό με άγγιξε πολύ", παραδέχεται.

"Δούλεψαν σκληρά και είμαι εντυπωσιασμένη από την αφοσίωση που έδειξαν. Δεν είμαι περήφανη μόνο για τον εαυτό μου, αλλά για όλη την πόλη. Εντυπωσιάστηκα με το πόσο καλά πήγε".
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ