2014-08-09 22:34:31
Φωτογραφία για «Θερμό» φθινόπωρο στις τηλεπικοινωνίες
«Θερμό» αναμένεται να είναι το φθινόπωρο για την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, δεδομένου ότι τα ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν δεν είναι και λίγα. Το βασικό μέτωπο παραμένει, βέβαια, αυτό των εξελίξεων στη Forthnet, αλλά την ίδια στιγμή ανοικτό παραμένει και το θέμα των διαπραγματεύσεων της Vodafone με την Intracom αναφορικά με το μέλλον της hellas online.

Επιπλέον, οι βασικοί «παίκτες» του κλάδου (OTE, Vodafone, Wind) καλούνται μέσα στον Σεπτέμβριο να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν στη δημοπρασία για τις συχνότητες του «ψηφιακού μερίσματος», ενώ τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου εκτιμάται πως θα ξεκινήσει και η διάθεση στο ευρύ κοινό υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας από την πλευρά της Cyta Ελλάδος.

Δημοπρασία

Αν και οι υποθέσεις της Forthnet και της hellas online έχουν λάβει μεγαλύτερη δημοσιότητα, η δημοπρασία για το ψηφιακό μέρισμα απασχολεί εντόνως τα επιτελεία των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, δεδομένου ότι τα 309 εκατ. ευρώ που ζητά κατ' ελάχιστον το ελληνικό δημόσιο είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό τη συγκεκριμένη περίοδο.


Το ψηφιακό μέρισμα είναι οι συχνότητες στην φασματική περιοχή των 800 MHz που θα μείνουν «ελεύθερες» από την ολοκλήρωση της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση. Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου και η τιμή εκκίνησης για κάθε ένα από τα έξι τμήματα συχνοτήτων στα 800 Mhz που είναι προς εκχώρηση φθάνει στα 51,5 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ελάχιστο ποσό που επιδιώκει να συγκεντρώσει το ελληνικό δημόσιο είναι 309 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις που υπήρχαν ήταν ότι η αποτίμηση του συγκεκριμένου φάσματος θα ήταν στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ, αλλά οι εταιρείες κινητής είχαν την ελπίδα ότι η τιμή εκκίνησης θα κινείτο σε χαμηλότερα επίπεδα προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμμετοχή από κάποια από τις τρεις εταιρείες, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, ιδίως από τη στιγμή που η Wind Ελλάς προχωρεί σε έκδοση ομολογιακού δανείου με στόχο να συγκεντρώσει κεφάλαια της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν κυρίως για τη συμμετοχή στο ψηφιακό μέρισμα, όπως, βέβαια, και για την απόκτηση του ελέγχου της Forthnet, εφόσον βέβαια, υπάρξει κάποια σχετική συμφωνία.

Σίριαλ

Στο σίριαλ της Forthnet, όπου, ως γνωστόν, υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι (ΟΤΕ από τη μία για τη Nova και Vodafone - Wind από την άλλη) δεν υπάρχουν κάποιες ραγδαίες εξελίξεις αυτή την περίοδο. Άλλωστε, όλοι οι εμπλεκόμενοι παραδέχονται ότι θα είναι ένα σίριαλ που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Εκεί που ενδέχεται να υπάρξουν ταχύτερα εξελίξεις είναι στην υπόθεση της hellas online. Τις τελευταίες ημέρες έχουν επανέλθει οι πληροφορίες που θέλουν να υπάρχουν άμεσα ανακοινώσεις σχετικά με τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων Vodafone - Intracom, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την απόκτηση από την ελληνική θυγατρική του βρετανικού ομίλου του πλήρη ελέγχου του εισηγμένου τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

Πηγή: imerisia
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΜΕΣΑ ΚΑΙ Η... ΝΑΠΟΛΙ!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΜΕΣΑ ΚΑΙ Η... ΝΑΠΟΛΙ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ