2014-08-11 09:45:44
Φωτογραφία για O Recep Tayyip Erdoğan στην προεδρία της Τουρκίας
Ο Recep Tayyip Erdoğan εξελέγη 12ος πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan είναι ο μεγάλος νικητής των σημερινών προεδρικών εκλογών καθώς εξελέγη πανηγυρικά από τον πρώτο γύρο, όπως επεδίωκε, γεγονός που θα παρατείνει για τουλάχιστον πέντε χρόνια την κυριαρχία του στην πολιτική ζωή της γείτονος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα με καταμετρημένο σχεδόν το 99% των ψήφων, ο 60χρονος Erdoğan συγκεντρώνει το 52% των ψήφων των πολιτών, οι οποίοι εκλήθησαν για πρώτη φορά να αναδείξουν άμεσα πρόεδρο της χώρας, σε μεγάλη απόσταση από τους δύο αντιπάλους του της αντιπολίτευσης. Ο Ekmeleddin İhsanoğlu, κοινός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), κατάφερε με δυσκολία να συγκεντρώσει το αθροιστικό αποτέλεσμα των δύο βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, αποσπώντας ποσοστό 38,3% ενώ ο Κούρδος υποψήφιος και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), Selahattin Demirtaş, συγκέντρωσε το 9,7% της λαϊκής ψήφου.


Ωστόσο η εικόνα, λαμβανομένων υπόψη του υψηλού ποσοστού αποχής που αγγίζει το 30% και των απόλυτων αριθμών ψήφων και όχι των ποσοστών, δεν είναι και τόσο ρόδινη για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος. Σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου του 2014, το ΑΚΡ έλαβε το ίδιο αριθμό ψήφων (20,5 εκατομμύρια) σε αντίθεση με τα CHP και MHP που έχασαν 5 εκατομμύρια ψήφους λόγω απροθυμίας της κομματικής βάσης των κεμαλιστών να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του (μετριοπαθούς ισλαμιστή) İhsanoğlu. Από την άλλη, ο Demirtaş πρόσθεσε περίπου 1 εκατομμύριο ψήφους, σε αυτές που είχε λάβει το φιλοκουρδικό κόμμα το Μάρτιο και κατέλαβε ποσοστό κοντά στο ψυχολογικό όριο του 10%

Σε περιφερειακό επίπεδο, μεταξύ άλλων καταγράφονται τα εξής αποτελέσματα:

Στην Κωνσταντινούπολη ο Erdoğan λαμβάνει το 50,17% των ψήφων, ο İhsanoğlu 40,68% και ο Demirtaş 9.15%.Στην Άγκυρα ο Erdoğan συγκεντρώνει το 51,32% των ψήφων, ο İhsanoğlu το 45,20%, και ο Demirtaş το 3,48%.Στη Σμύρνη ο İhsanoğlu συγκεντρώνει το 58,77% των ψήφων, ο Erdoğan το 33,31%, και ο Demirtaş το 7,92%.Στην Προύσα ο Erdoğan συγκεντρώνει το 54,82%, ο İhsanoğlu το 41,00% και ο Demirtaş το 4,18%.Στα Άδανα ο İhsanoğlu συγκεντρώνει το 50,39%, ο Erdoğan το 38,98% και ο Demirtaş το 10,63%.Στο Ικόνιο ο Erdoğan συγκεντρώνει το 74,62%, ο İhsanoğlu το 22,30% και ο Demirtaş 3,08%.Στην Αττάλεια ο İhsanoğlu συγκεντρώνει το 53,01%, ο Erdoğan το 41,65% και ο Demirtaş το 5,34%.Στο Ντιγιάρμπακιρ, ο Demirtaş συγκεντρώνει το 64,07%, ο Erdoğan το 33,59% και ο İhsanoğlu 2,34%.

O Ekmeleddin İhsanoğlu επικράτησε στις εκλογικές περιφέρειες των μικρασιατικών παραλίων που θεωρούνται παραδοσιακά κάστρα των κεμαλιστών ενώ ο Selahattin Demirtaş έλαβε την πρωτιά στις νοτιοανατολικές επαρχίες όπου πλειοψηφεί ο κουρδικός πληθυσμός.

Τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία για το κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς μετά την ανάληψη καθηκόντων του νέου προέδρου στις 28 Αυγούστου, προβλέπεται η διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου του κυβερνώντος ΑΚΡ για την εκλογή νέου αρχηγού, ο οποίος θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός. Το ερώτημα είναι αν θα πραγματοποιηθούν πρόωρα οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες αναμένονται τον Ιούνιο του 2015. Το αποτέλεσμά τους και το μέγεθος της νίκης του κυβερνώντος κόμματος θα κρίνει το αν θα γίνει πραγματικότητα το όραμα Erdoğan για μετάβαση σε προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες, η οποία προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος που είναι όμως εφικτή εφόσον εξασφαλιστεί μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με αναλυτές, μετά την εκλογή του ανεξέλεγκτου Recep Tayyip Erdoğan στην προεδρία της Τουρκίας ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω αποδυνάμωσης του κοσμικού χαρακτήρα της χώρας και επιτάχυνσης της ισλαμοποίησή της, γεγονός που θα επιφέρει εκ νέου κοινωνική πόλωση. Οι πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα ενδεχομένως να επηρεάσουν και τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού, καθώς ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ε.Ε. θεωρούν πως αν μετά τις προεδρικές εκλογές δεν διεξαχθούν και πρόωρες βουλευτικές, το επόμενο εξάμηνο ανοίγει «παράθυρο ευκαιρίας», το οποίο θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν. Aυτονόητα, με ενδιαφέρον αναμένουν η Αθήνα και η Λευκωσία το πρόσωπο που θα αναλάβει πρωθυπουργός, καθώς μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων είναι δύο άριστοι γνώστες των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο απερχόμενος πρόεδρος Abdullah Gül και ο υπουργός Εξωτερικών Αhmet Davutoğlu.

 O πρόεδρος της Κιργιζίας Sharshenovich Atambayev πανηγυρίζει τη νίκη Erdoğan στην Άγκυρα. “Προετοιμαζόμαστε για την Τουρκία του 2023, του 2053 (σ.σ. 600 χρονια από την Άλωση της Πόλης) και του 2071 (σ.σ. 1000 χρονια από τη Μάχη του Ματζικέρτ)”.
e-Amyna
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ