2014-08-11 18:57:31
Φωτογραφία για Τρεις αιτίες καίνε οικονομικά το δήμο Πύργου
Το κόστος των σκουπιδιών, η μεγάλη πτώση στα δημοτικά έσοδα και η χαμηλή απορροφητικότητα πόρων, από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα φαίνεται να αποτελούν τις τρεις βασικές αιτίες που προκαλούν οικονομική ασφυξία στο δήμο Πύργου. Σύμφωνα με πηγές από το «Λάτσειο» αυτά τα σημεία, θα αποτελέσουν «πονοκέφαλο» και της νέας δημοτικής αρχής που αναλαμβάνει την 1η Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, καμπανάκι για την οικονομική κατάσταση στο δήμο Πύργου, έχει σημάνει και το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, κάτι που αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ Πύργου από την αντιπολίτευση, την παράταξη Λιατσή και τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Ανδριόλα.

Το θέμα όταν τέθηκε για συζήτηση προκάλεσε αντιπαράθεση σε ήπιους τόνους μεταξύ του δημάρχου Πύργου Μάκη Παρασκεύπουλου και του αντιδημάρχου Οικονομικών Λάμπη Αριστειδόπουλου, όπου ο πρώτος ανέφερε πως δεν υπάρχει θέμα ελεγχόμενης χρεοκοπίας – όπως το έθεσε ο κ. Ανδριόλας – ενώ ο δεύτερος παραδέχθηκε πως οι τρεις προαναφερθέντες λόγοι έχουν προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στα οικονομικά του δήμου.


Το κόστος για την διαχείριση των σκουπιδιών , στην μετά «Λιμνών» εποχή αγγίζει έως αυτή την ώρα και συνυπολογίζοντας τις 400.000 ευρώ που δόθηκαν ως προκαταβολή από τους ΚΑΠ του 2015, το ένα εκατομμύριο ευρώ. Όσο δεν λύνεται το πρόβλημα, τόσο θα επιβαρύνεται οικονομικά – πέραν των άλλων συνεπειών – ο δήμος Πύργου.Το δεύτερο θέμα είναι η μεγάλη πτώση στα δημοτικά τέλη. Όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ ο κ. Αριστειδόπουλος, βάσει του προϋπολογισμού έπρεπε να έχουν εισπραχθεί περί τα δύο εκατομμύρια ευρώ και στα ταμεία του δήμου έχουν μπει μόλις 500.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει δυστοκία στην αποπληρωμή άλλων υποχρεώσεων του δήμου και ίσως υπάρξει πρόβλημα ακόμα και στη μισθοδοσία. Που οφείλεται όμως αυτή η πτώση των εσόδων;

Από τη μια η κρίση δεν αφήνει περιθώρια στους πολίτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν λογαριασμούς που περιλαμβάνουν και δημοτικά τέλη. Από την άλλη επίσης λόγω της κρίσης έχει χαθεί ένα μεγάλο ποσοστό εσόδων δημοτικών τελών (κλειστά καταστήματα στην αγορά για παράδειγμα). Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως λόγοι για τους οποίους ευθύνεται η δημοτική αρχή άμεσα, όμως επηρεάζουν την κατάσταση σημαντικά. Τέλος υπάρχει η χαμηλή απορροφητικότητα κοινοτικών και εθνικών πόρων. Στην αναφορά που απέστειλε στα τέλη Ιουνίου στο δήμο Πύργου ο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ο φορέας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Τα δεδομένα της αξιολόγησης για το πρώτο τρίμηνο είναι αρνητικά με προοπτική να αυξηθούν τα ποσοστά περαιτέρω στα επόμενα τρίμηνα. Η αρνητική απόκλιση φτάνει στο 44% σε αυτό το χρονικό διάστημα σε ένα συνδυασμό υποχρεώσεων του δήμου. Επιμέρους τα έσοδα σύμφωνα με το παρατηρητήριο έχουν απόκλιση σε ποσοστό 32,6%, ενώ οι απλήρωτες υποχρεώσεις σε ποσοστό 81,3%.

Τα παραπάνω στοιχεία του φορέα, σε συνδυασμό την προαναφερθείσα απόκλιση στα έσοδα της τάξης περίπου 75%, φανερώνουν την οικονομική δυστοκία που αντιμετωπίζει ο δήμος Πύργου και είναι προφανές πως πέρα από το θέμα των σκουπιδιών ο νέος δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής και οι συνεργάτες του θα βρεθούν μπροστά σε έναν οικονομικό «πονοκέφαλο» όπου θα φανεί αν εξελιχθεί σε εφιάλτη, τους επόμενους μήνες.

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ