2014-08-13 12:11:27
Φωτογραφία για Ευνοημένη η Τουρκία από το ρωσικό εμπάργκο
Shutterstock

Οι τουρκικές επιχειρήσεις διαπιστώνουν μια σημαντική αύξηση των παραγγελιών από τη Ρωσία, ενώ η Άγκυρα κάνει λόγο περί σημαντικής και μακροπρόθεσμης ευκαιρίας για τις τουρκικές εξαγωγές.

Ιδιαίτερα ωφελημένη βγαίνει η Τουρκία από το  εμπάργκο που επέβαλε η Μόσχα στα αγροδιατροφικά προϊόντα των δυτικών χωρών σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις διαπιστώνουν μια σημαντική αύξηση των παραγγελιών από τη Ρωσία, ενώ η Άγκυρα κάνει λόγο περί σημαντικής και μακροπρόθεσμης ευκαιρίας για τις τουρκικές εξαγωγές.

Ο Μεχμέτ Μπουγιούκεκσι, επικεφαλής του Επιμελητηρίου των Εξαγωγικών Επιχειρήσεων της Τουρκίας (TIM) επισήμανε πως αναμένει μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές πουλερικών και θαλασσινών προς τη ρωσική αγορά, ενώ πρόσθεσε πως οι τουρκικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να καλύψουν ένα μέρος της ρωσικής ζήτησης για φρούτα και λαχανικά.


«Η ζήτηση από τη Ρωσία για τουρκικά προϊόντα αυξήθηκε αφού τέθηκαν σε ισχύ οι περιορισμοί στις εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.», δήλωσε ο Μπουγιούκεκσι, απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις Reuters.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία βρισκόταν στην 5η θέση μεταξύ των χωρών που προμηθεύουν με τρόφιμα τη Ρωσία, με έναν όγκο εξαγωγών η αξία των οποίων ανήλθε σε 1,68 δισεκ. δολάρια το 2013.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί δήλωσε πως οι περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνηση της Ρωσίας προσφέρουν μια ευκαιρία στην χώρα του να αυξήσει τις εξαγωγές της, όχι μόνο αυτές των τροφίμων, αλλά και καταναλωτικών ειδών γενικότερα.

«Βλέπω τη Ρωσία ως μια ευκαιρία για την Τουρκία. Δεν νομίζω ότι τα προβλήματα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση θα είναι μακρόχρονα», δήλωσε στο Reuters o Ζεϊμπεκτσί σημειώνοντας ωστόσο πως αυτή η ευκαιρία μπορεί να εξελιχθεί σε μια ισχυρή, μακροπρόθεσμη, εταιρική σχέση.

Η Τουρκία και κράτη της Λατινικής Αμερικής όπως η Βραζιλία μοιάζουν να είναι οι χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από την απόφαση της Μόσχας να απαγορευθεί η εισαγωγή στη Ρωσική Ομοσπονδία του μεγαλύτερου μέρους των αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Επίσης  την Τρίτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε  ότι η χώρα του ήλθε σε συμφωνία με την Αίγυπτο για την διευκόλυνση των εξαγωγών αιγυπτιακών αγαθών προς τη ρωσική αγορά.

Η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος καταναλωτής των φρούτων και των λαχανικών που παράγονται στην Ε.Ε., ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής πουλερικών των ΗΠΑ και ένας σημαντικός καταναλωτής θαλασσινών, κρέατος και γαλακτοκομικών. Οι περιορισμοί που επέβαλε επομένως δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες για χώρες που παράγουν τέτοια είδη.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ