2014-08-13 16:24:09
Φωτογραφία για «Τα όπλα παρά πόδα» οι αγρότες της Ηλείας
Σε… «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται οι παραγωγοί του νομού από το ρωσικό εμπάργκο, λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη της καλλιέργειας της φθινοπωρινής πατάτας και ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, της ελιάς και των άλλων εξαγώγιμων προϊόντων.

Στις 8:30 το βράδυ της Πέμπτης η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τραγανού και η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας καλούν, στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού, τους παραγωγούς, τους Βουλευτές και όλους τους θεσμικούς παράγοντες του νομού σε ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα που προκύπτουν και θα προκύψουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο από το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί του νομού αποδίδουν το «κατρακύλισμα» της φετινής καλλιέργειας του καρπουζιού και την ολοκληρωτική καταστροφή της ανοιξιάτικης πατάτας στις απαρχές του ρωσικού εμπάργκο, διεκδικώντας το δικό τους μερίδιο στο «παραθυράκι» των αποζημιώσεων που ανοίγει η Πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Το εμπάργκο σιγόβραζε…»

Μιλώντας στo patrisnews.com ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού κ. Ανδρέας Τσουκαλάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η καταστροφή είναι μεγάλη για ολόκληρη την Ηλεία. Το εμπάργκο τώρα βγήκε προς τα έξω. Γνωρίζουμε όμως όλοι μας, άλλοι περισσότερο, άλλο λιγότερο, ότι σιγόβραζε και αυτό μπορούμε να το αποδείξουμε και εμείς με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει ξεκινώντας οπωσδήποτε από την πατάτα.

Η ανοιξιάτικη πατάτα καταστράφηκε ολοσχερώς γιατί οι πατάτες της Πολωνίας που εξάγονται στη Ρωσία γνωρίζουμε ότι εισήχθηκαν όλες στην Ελλάδα.

Η Κύπρος είμαι μια πολύ μικρή χώρα που έχει πολύ μικρές ποσότητες. Δυστυχώς ακόμα και αυτή την ώρα που μιλάμε εισάγονται Κυπριακές πατάτες στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, ότι όλη η πατάτα στα κατεχόμενα αλλά και της Συρίας ήρθαν εδώ, ως αποτέλεσμα του σιωπηλού εμπάργκο της Ρωσίας, με κατάληξη οι πατάτες μας να κατρακυλήσουν στα 8 λεπτά, με κοστολόγιο περίπου τα 25 λεπτά και να χαθούν από τους παραγωγούς της Ηλείας περίπου 500 – 700 ευρώ ανά στρέμμα γιατί έμειναν και πολλές στα χωράφια.

Τέτοια καταστροφή στην ανοιξιάτικη πατάτα δεν έχει προηγούμενο».

Παράλληλα, ο κ. Τσουκαλάς είπε: «Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι χιλιάδες τόνοι καρπούζια εξάγονται στις ανατολικές χώρες. Αυτά μπορεί να μην έφευγαν από εμάς κατευθείαν στη Ρωσία, όμως γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Σέρβοι έμποροι έπαιρναν τα καρπούζια μας και τα πουλούσαν στη Ρωσία και στις γύρω χώρες. Καταστροφή και εκεί . Το μέλλον είναι αβέβαιο για τις καλλιέργειες που έρχεται. Τι πρόγραμμα υπάρχει για τη φθινοπωρινή πατάτα; Εμείς έχουμε επενδύσει και δεν έχουμε επενδύσει γιατί έτσι θέλαμε. Θα καλλιεργήσουμε και αν καλλιεργήσουμε θα έχουμε την ίδια τύχη; Έρχονται τα εσπεριδοειδή. Αυτό και αν είναι πρόβλημα. Ποιο είναι το σκεπτικό; Τι θα κάνει η Πολιτεία; Πρέπει να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να ξεκινήσουμε, διεκδικώντας και εμείς».

«Σε δύο μήνες κόβουμε τα εσπεριδοειδή…»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τραγανού κ.  Κώστας Θεοδωρόπουλος είπε στο patrisnews.com: «Εκτός του ότι ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος είναι ήδη σε εξέλιξη τα εσπεριδοειδή που καλλιεργούνται από την αρχή του χρόνου. Και ο νομός μας και ιδιαίτερα η περιοχή μας το Τραγανό έχει πολλά εσπεριδοειδή και ελαιώνες με πάρα πολύ λάδι το οποίο εδώ και μια εβδομάδα που ο κόσμος έχει ακούσει για το εμπάργκο είναι πολύ προβληματισμένος. Και εμείς είμαστε προβληματισμένοι που θα βάλουμε πατάτες και οι εσπεριδοπαραγωγοί. Τι θα γίνει που σε δύο μήνες που θα είναι έτοιμα για συγκομιδή; Ξεκινάμε τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου. Είμαστε μετέωροι. Πολλά από αυτά τα πράγματα έφευγαν για Ρωσία. Τώρα είμαστε παγωμένοι όλοι και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».

Τέλος, ένας ακόμα παραγωγός, ο κ. Θανάσης Καραβέλας λέει στο patrisnews.com: «Τα κοστολόγια τρέχουν, συνέχεια μπαίνουν νέοι φόροι, πληρώνουμε ΟΣΔΕ. Θέλουμε κάθε χρόνο 12.000 ευρώ πάγια έξοδα χωρίς να έχουμε κάνει ένα μεροκάματο. Θέλω να ρωτήσω τους κυβερνήτες που αποφασίζουν το δικό μας μέλλον, για ποιο λόγο να τα τραβάμε όλα αυτά και εμάς μας έχουν πιόνια; Θα χρεωθούμε πλέον για να καλλιεργήσουμε χωρίς να ξέρουμε πως είναι τα πράγματα, αν θα βγάλουμε ένα μεροκάματο. Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να τα διορθώσουν όλα αυτά».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ