2014-08-16 05:26:08
Φωτογραφία για Η «άλλη πλευρά» της Μυκόνου: Η γραφική μονή της Παναγίας της Τουρλιανής...
Μπορεί τα καλοκαίρια η Μύκονος να είναι ο νούμερο ένα προορισμός κυρίως για τους celebrities που σπεύδουν στα beach bar, τα gourmet εστιατόρια και τα νυχτερινά club του νησιού για να διασκεδάσουν, αλλά και για να φωτογραφηθούν Στο νησί όμως εκτός από τα στέκια της διασκέδασης έχει και ένα ιστορικό μοναστήρι, τη μονή της Παναγίας της Τουρλιανής που βρίσκεται στο χωριό Άνω Μερά και φυσικά κλέβει την παράσταση τον Δεκαπενταύγουστο.

Όπως γράφει και ο Mykonos LiveTV χτίστηκε τον 15ο αιώνα σε θέση όπου προϋπήρχε παλιά εκκλησία των Εισοδίων της Παναγίας από μοναχούς που ήρθαν από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου στην Μύκονο ζητώντας άσυλο. Η ονομασία της μονής οφείλεται στην μεγάλης αξίας εικόνα που βρέθηκε να επιπλέει στην θαλάσσια περιοχή του Τούρλου, στην δυτική πλευρά του νησιού, και σύμφωνα με την παράδοση είναι αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά, όχι σε ξύλο, αλλά σε πλάκα φτιαγμένη από μίγμα κεριού και μασημένης χιώτικης μαστίχας, που είναι απρόσβλητο στα έντομα.


Το 1767 το μοναστήρι ανακαινίστηκε από τον ιερομόναχο Ιγνάτιο Μπάσουλα και απέκτησε την σημερινή του μορφή. Αξιοθαύμαστα είναι το ξυλόγλυπτο, με φύλλα χρυσού, μπαρόκ τέμπλο (1775) του τρίκλιτου ναού, καθώς επίσης και ο επισκοπικός θρόνος και ο άμβωνας, που λέγεται ότι κατασκευάστηκαν στην Φλωρεντία. Η πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση του μαρμάρινου κωδωνοστασίου και της βρύσης στην αυλή του μοναστηριού αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της παραδοσιακής μαρμαρογλυπτικής των Κυκλάδων.

Η Παναγία η Τουρλιανή γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο και στις 23 Αυγούστου (τα Εννιάμερα της Παναγίας).
πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ