2014-08-17 09:16:15
Φωτογραφία για Πάτρα: Έρχονται με βανάκια και λεωφορεία - Ανησυχία για την εξάπλωση των παιδιών των φαναριών
Το φαινόμενο των παιδιών των φαναριών έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στην Πάτρα. Αρχικά το πρόβλημα εντοπιζόταν σε συγκεκριμένες διασταυρώσεις, κυρίως στην Ακτή Δυμαίων και Παπαφλέσσα ή και κοντά στον Άγιο Γεράσιμο, όμως σήμερα οι ανήλικοι αλλοδαποί «ξεφυτρώνουν» σε περισσότερους δρόμους και πετάγονται αιφνιδιαστικά στα παράθυρα οδηγών αυτοκινήτων, έχοντας λίγα μέτρα πιο πέρα τους... ενήλικους «παρατηρητές» που τα πιέζουν να τους φέρουν χρήματα.Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανήλικα που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Ρουμανία και πρόκειται για Ρουμανορομά. Μάλιστα εκφράζεται αμφιβολία ακόμα και για το αν οι γονείς που τα έχουν φέρει εδώ και τα σπρώχνουν στην επαιτεία είναι πράγματι οι φυσικοί ή όχι.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, τα ανήλικα παιδιά των φαναριών σε όλη την Πάτρα υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε... 150 περίπου και πρόκειται για αγόρια και κορίτσια από 5 χρόνων έως και 17 και ανάλογα με την ηλικία αναλαμβάνουν και τα σχετικά καθήκοντα...Τα μεγαλύτερα παιδιά εκπαιδεύονται αναλόγως και τοποθετούνται στα φανάρια
. Τα λίγο μικρότερα αναλαμβάνουν συγκεκριμένους δρόμους ώστε να περάσουν από καφετέριες και καταστήματα ζητιανεύοντας. Τα πολύ μικρότερα συνοδεύονται από τις... μαμάδες που στέκονται σε επιλεγμένα σημεία ζητώντας χρήματα. Η «δουλειά» ξεκινά νωρίς το πρωί! Δύο βανάκια, ένα χρώματος ασημί και ένα λευκό εμφανίζονται στις 5 με 6 το πρωί αφήνοντας στην πλ. Όλγας, την Τριών Συμμάχων, την Ακτή Δυμαίων (Αγ. Ανδρέας) και πέριξ της Παπαφλέσσα τους ανήλικους, προκειμένου να... πάνε στα πόστα τους και να αρχίσουν τη... βάρδια!

«Αρμοδιότητες» και χαρακτηριστικάτων «παιδιών των φαναριών»

Αυτό που αναλαμβάνουν, θέλουν δεν θέλουν, οι ανήλικοι είναι ο καθαρισμός τζαμιών διερχόμενων ΙΧ, η πώληση λουλουδιών και η κλασική επαιτεία. Και μάλιστα, σε περίπτωση που αρνηθούν ή δεν κάνουν σωστά τη δουλειά και δεν είναι αποτελεσματικοί, φέρνοντας δηλαδή χρήματα στις τσέπες των «γονιών» τους, θα υποστούν και την ανάλογη τιμωρία! Τον χειρότερο εφιάλτη ζουν τα ανήλικα κορίτσια που υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν και «ροζ» κόλπα για να δελεάσουν τους οδηγούς! Τα σημεία που συχνάζουν είναι: Τα φανάρια Παπαφλέσσα και Μαιζώνος, Παπαφλέσσα και Ακτή Δυμαίων, Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου και Ακτή Δυμαίων, αλλά και πλατείες όπως Ψηλαλώνια, Όλγας, Αγ. Σοφίας κ.α.. Όσο για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των παιδιών, στο σύνολο τους έως 80% είναι τσιγγάνοι μετανάστες και πρόσφυγες στην πόλη της Πάτρας, ενώ το 20% είναι Έλληνες ρομα με το 15% να προέρχεται από γειτονικές κοινότητες (Δ. Αχαΐα, Μόβρης, Ρίο). Όσο για τη στέγη; Τα παιδιά αυτά μένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς και σε παλιά σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Πάτρας, όπου στοιβάζονται κατά δεκάδες σε ένα δωμάτιο.

«Δεμένα» τα χέρια της Αστυνομίας - Ανύπαρκτη η υποδομή για τα παιδιάΣύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, από την 1η Ιανουαρίου του 2013 μέχρι σήμερα, στην Πάτρα έχουν βεβαιωθεί συνολικά 313 παραβάσεις σε βάρος επαιτών (ανηλίκων και ενηλίκων) κατά παράβαση του άρθρου 407 του Π.Κ.. Η ουσία όμως είναι πως τα χέρια των Αρχών είναι κυριολεκτικά δεμένα! Κι αυτό λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας ως προς το αδίκημα της επαιτείας, το οποίο έχει μετατραπεί σε απλό πταίσμα. Ως εκ τούτου, ο αστυνομικός δεν δύναται να προβεί στη σύλληψη ενός επαίτη. Δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει καμία υποδομή για τον ανήλικο. Κατά συνέπεια, ακόμα κι αν η τοπική αστυνομία επιχειρούσε μία επέμβαση για να σώσει ουσιαστικά όλα τα παιδιά που εξωθούνται στην επαιτεία, δεν θα ήξεραν οι ανώτατοι αξιωματικοί που να τα πάνε τα συγκεκριμένα παιδιά και ποια θα ήταν η μετέπειτα τύχη τους.

Πηγή: dete
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΑΙΡΝΕΙ... ΦΕΛΑΪΝΙ ΜΕ 7 εκ.!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΑΙΡΝΕΙ... ΦΕΛΑΪΝΙ ΜΕ 7 εκ.!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ