2014-08-18 13:07:13
Φωτογραφία για Σκανδαλώδης Απόφαση από το Δ.Σ. του Σωματείου Ιόνική Ενότητα
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ALPHA BANK προερχομένων εκ της Ιονικής Τράπεζας είναι εργατικό σωματείο του Ν. 1264. Έδρα του σωματείου είναι σε ιδιόκτητο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Ευπόλιδος 8 στην πλατεία Κοτζιά στο κέντρο της Αθήνας Ξεκίνησε την λειτουργία του από την δεκαετία του 50 και την δεκαετία του 90 έφτασε να έχει 4400 μέλη. Οικονομικοί πόροι του Συλλόγου είναι οι συνδρομές των μελών του που ανέρχονται στο 0,5% επί των ακαθάριστων αποδοχών τους κάθε μήνα για τη λειτουργία του Συλλόγου και στο 0,3% επί των αποδοχών τους στον πάλαι ποτέ αυτόνομο λογαριασμό του απεργιακού Ταμείου. Με την πάροδο ων χρόνων η περιουσιακή κατάσταση του Συλλόγου διαμορφώθηκε ως εξής:

·         Ολόκληρος ο  7ος όροφος του κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Ευπόλιδος 8 εμβαδού 200 τμ. (Έδρα και γραφεία του σωματείου)

·         Παραθαλάσσιο οικόπεδο πολλών στρεμμάτων στην περιοχή της Κινέτας.


·         Διώροφο ακίνητο στην περιοχή του Φιλοπάππου.

·         Περίπου 450.000 ευρώ σε καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα.

Με την πώληση της Ιονικής Τράπεζας, για λόγους που δεν αφορούν την παρούσα επιστολή ο Σύλλογος άρχισε να χάνει μέλη. Μετά από μια περίοδο τριών ετών (2003) έμεινε με λιγότερα από 500 μέλη. Σήμερα δε έχει απομείνει με 290 μέλη.

Παρόλα αυτά η Διοίκηση του Συλλόγου εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να έχει υψηλά λειτουργικά έξοδα. (γραμματεία, λογιστή κλπ).

Η Διοίκηση του Συλλόγου ασκείται από 11μελές Δ.Σ. όπως το καταστατικό του προβλέπει. Το Συμβούλιο εκλέγεται με αρχαιρεσίες που διενεργούνται ανά τριετία. Παρόλο δε που τα μέλη έχουν μειωθεί οι αρχαιρεσίες εξακολουθούν να κρατάνε από 4 μέχρι και 6 ημέρες στην περιοχή των Αθηνών στην οποία έχει τα 180 από τα 290 μέλη του. Πρόεδρος του Σωματείου δε εκλέγεται ανελλιπώς από το 2002 το ίδιο πρόσωπο.

Ο κύριος αυτός από το 2008 έχει αρχίσει προσπάθεια να συνεχίζει να διαχειρίζεται τα οικονομικά του Συλλόγου και μετά την συνταξιοδότησή του. Έτσι το καλοκαίρι του 2008 (γύρω στα μέσα με τέλη Ιουλίου) προχώρησε στην διενέργεια αντικαταστατικής πανελλαδικής ψηφοφορίας με στόχο την τροποποίηση του παλαιού καταστατικού του Συλλόγου στα παρακάτω σημεία:

o   Ο ΣΥΙΛΤΕ την δεκαετία του 90 προχώρησε στην δημιουργία ειδικού λογαριασμού Απεργιακού Ταμείου με αυτόνομο κανονισμό λειτουργίας ο οποίος πλήρωνε αποκλειστικά συναδέλφους που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις μπορούσε να καλύψει και έκτακτες οικονομικές τους ανάγκες. Τα χρήματα αυτά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις λειτουργικές δαπάνες του Σωματείου. Με την τροποποίηση που έκανε  έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά για τις λειτουργικές δαπάνες (ουσιαστικά ενοποίησε το απεργιακό Ταμείο με το ταμείο του Συλλόγου).

o   Και το άρθρο που έλεγε ότι σε περίπτωση διάλυσης του Συλλόγου, η περιουσία μεταβιβάζεται στο ασφαλιστικό Ταμείο κύριας Σύνταξης των εργαζομένων (το ΤΑΠΙΛΤ το οποίο και ενσωματώθηκε στο ΙΚΑ το 2004). Έδωσε με την τροποποίηση αυτή στη συνέλευση της διάλυσης την αρμοδιότητα να δώσει την περιουσία όπου αυτή αποφάσιζε.

Το 2011 σε τροποποίηση καταστατικού που πρότεινε επιχείρησε και πάλι με την ίδια μεθόδευση με αντικαταστατικό τρόπο να μετατρέψει τον ΣΥΙΛΤΕ από σωματείο του ν. 1264/1982 σε ένα μόρφωμα εργαζομένων και συνταξιούχων με μοναδικό στόχο να συνεχίσει εσαεί να διαχειρίζεται την περιουσία. Μετά από προσφυγή συναδέλφων εκδόθηκε δικαστική απόφαση που αναγνώρισε την αντικαταστατική μεθόδευση και  ανέτρεψε την τροποποίηση αυτή. Να σημειωθεί δε ότι ενώ ο Σύλλογος πλήρωνε τους δικηγόρους για να στηρίξουν την αντικαταστατική διαδικασία στα δικαστήρια, όταν εκδόθηκε η δικαστική απόφαση που επιδίκαζε στο Σύλλογο να καλύψει τις δικαστικές δαπάνες των συναδέλφων με εισήγηση του Προέδρου το Δ.Σ. αρνήθηκε να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση!!!

Παράλληλα τον Ιούλιο του 2010 ίδρυσε σωματείο σφραγίδα με παρόμοιο καταστατικό και με τίτλο «Ιονική Ενότητα», έτσι ώστε στην περίπτωση που αποτύγχανε το ένα εγχείρημα να διαθέτει εναλλακτική λύση. Το Σωματείο αυτό  είναι του αστικού κώδικα (και όχι του ν. 1264) και με βάση τις διατάξεις του καταστατικού του το Δ.Σ. εκλέγεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και με ουσιαστικά πλειοψηφικό και όχι αναλογικό εκλογικό σύστημα. Δηλαδή μπορεί μια οργανωμένη ομάδα που θα έχει τα οικονομικά μέσα του Σωματείου να ελέγχει απόλυτα (και ουσιαστικά εσαεί) το Δ.Σ.

Ταυτόχρονα προσπαθεί συστηματικά από τότε να επηρεάσει συναισθηματικά συναδέλφους εργαζόμενους και συνταξιούχους με μοναδικό του στόχο να περάσει είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο χωρίς αντιδράσεις την περιουσία του ΣΥΙΛΤΕ σε απόλυτα ελεγχόμενο από αυτόν περιβάλλον.

Την ίδια εποχή ξεκίνησε τις διαδικασίες για την πώληση του οικοπέδου της Κινέτας επικαλούμενος «οικονομικά προβλήματα» του Συλλόγου. Παρά τις ενστάσεις των δύο εκλεγμένων μελών της παράταξής μας για τα υψηλά έξοδα (μέσα σε μια τριετία είχαν εξαντληθεί σχεδόν τα χρήματα που είχε αποδεσμεύσει από το απεργιακό ταμείο για λειτουργικά έξοδα του Συλλόγου), προχώρησε στην πώληση εισπράττοντας το ποσό των 850.000 ευρώ.

   Σε εκλογές που διενήργησε το 2012 ο κ. Φ. και η παράταξή του κατάφερε και πάλι να ελέγξει το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων με τις γνωστές μεθοδεύσεις της αποκλειστικής χρήσης της εφημερίδας του Συλλόγου και μην δίνοντας την δυνατότητα στην παράταξη «Πρωτοβουλία Εργαζομένων», στην οποία και συμμετέχω σαν υποψήφιος να προβάλει έστω και σε μονόστηλο στην Εφημερίδα του Συλλόγου τις θέσεις της. Χρειάστηκε να κάνουμε σε δύσκολες εποχές όπως γνωρίζετε έρανο μεταξύ μας για να μπορέσουμε να βγάλουμε και να αποστείλουμε στα μέλη του Συλλόγου μας μια και μοναδική ανακοίνωση με τις θέσεις μας για τις αρχαιρεσίες.

Και ερχόμαστε στο κρίσιμο κατά την γνώμη μας σημείο που αφορά τον σκοπό όλης αυτής της μεθόδευσης που ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου εδώ και μια πενταετία εφαρμόζουν.

Με πρόταση του Προέδρου το Δ.Σ. αποφασίζει να προτείνει στη συνέλευση την δωρεά όλης της περιουσίας του ΣΥΙΛΤΕ στο Σωματείο – σφραγίδα με την επωνυμία «Ιονική Ενότητα». Η δε Γενική Συνέλευση του ΣΥΙΛΤΕ συγκλήθηκε στις 19/7/2014 (μέσα στο καλοκαίρι) με στόχο να ελεγχθεί απόλυτα από την πλειοψηφία του Δ.Σ. και να περάσουν ανώδυνα την πρότασή τους. Κάλεσε δε την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο ενημερωτική συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν και μη μέλη του Συλλόγου για άσχετο από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θέμα με σκοπό την κόπωση των συναδέλφων και την διεξαγωγή ψηφοφοριών χωρίς διάλογο.

Να σημειωθεί δε ότι το Σωματείο «Ιονική Ενότητα» από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι σήμερα έχει παραμείνει χωρίς καμία δραστηριότητα, και διοικείται επί τετραετία από το προσωρινό Δ.Σ. των ιδρυτικών του μελών. Δεν έχει προχωρήσει δηλαδή ούτε σε τυπικές αρχαιρεσίες πράγμα που ενισχύει τις υποψίες μας ότι ο μοναδικός λόγος ύπαρξής του είναι η αφομοίωση και η διαχείριση της περιουσίας του ΣΥΙΛΤΕ κατά βούληση.

Πράγματι η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την μεταβίβαση της περιουσίας χωρίς ουσιαστικό διάλογο.

Επειδή πιστεύουμε πως η διαδικασία αυτή είναι εμφανώς αντίθετη στην ουσία των καταστατικών διατάξεων του Συλλόγου μας και καλύπτει με νομιμοφάνεια μια σκανδαλώδη απόφαση σας καλούμε να δώσετε δημοσιότητα στο θέμα

Αναγνώστης Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ