2014-08-18 17:09:11
Φωτογραφία για «Να πάει στο καλό αν δεν τον σηκώνει το… κλίμα μας!»
Ίσως ο ειδικός των κροκόδειλων Ολιβιέ Μπερά που αναμένεται αυτή τη βδομάδα, ίσως και σήμερα Δευτέρα, για χάρη του… Σήφη στο φράγμα των Ποταμών Αμαρίου, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να οργανώσει την αιχμαλωσία του που μέχρι σήμερα ήταν αδύνατη αφού το ζώο δεν… τσιμπούσε στις παγίδες με τα κοτόπουλα! Οι επισκέπτες στο μεταξύ, από τότε που το ερπετό έγινε μεγάλο θέμα στο πανελλήνιο και ξεπέρασε και τα σύνορα, μειώνονται σημαντικά όσο περνούν οι μέρες και πλέον στην περιοχή καταφθάνουν είτε οργανωμένα σε εκδρομές είτε μεμονωμένα περίπου πενήντα άτομα ημερησίως κατά μέσο όρο Η άφιξη του κ. Μπερά αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για τους επιστήμονες ερπετολόγους όσο και για τους απλούς κατοίκους των χωριών της περιοχής, ενώ οι απόψεις για την παραμονή του ζώου υπό προϋποθέσεις διίστανται και ο αριθμός εκείνων που λέει «να πάει στο καλό ο Σήφης αν δεν τον σηκώνει το… κλίμα και δεν μπορεί να ζήσει στον τόπο μας», αυξάνεται μέρα με τη μέρα.


«Ο κροκόδειλας ο Τζίμης στα ποτάμια της Ρεθύμνης», όπως το ονομάτισε ο γνωστός καλλιτέχνης Σταμάτης Κραουνάκης από την Αθήνα μόλις έγινε γνωστή η διαβίωσή του στη λίμνη των Ποταμών, ωστόσο συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών, ντόπιων και ξένων που φθάνουν ως εκεί με σκοπό να τον εντοπίσουν και να τον αποθανατίσουν με τις κάμερές τους. Όμως στις τρείς παγίδες με τα κοτόπουλα που έστησαν σε τρία σημεία για την αιχμαλωσία του, μέχρι και χθες δεν είχε πέσει και είναι άγνωστο εάν η αγαπημένη του τροφή τον δελεάσει…

ΧΑΘΗΚΑΝ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΑ

Και μπορεί ο Σήφης να απολαμβάνει τη… ζωή του στα νερά του φράγματος και ως φαίνεται να… διασκεδάζει με την περιέργεια των επισκεπτών, όμως κανένας δεν γνωρίζει αν το ζώο είναι αρσενικό ή θηλυκό και εάν συμβιώνει και με δεύτερο στον ίδιο χώρο, ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο Μπερά κατά τη διήμερη παραμονή του στο φράγμα.

Πάντως, ο κ. Νικήστρατος Χαροκόπος που διατηρεί ταβέρνα στην περιοχή σημειώνει ότι «από τότε που εμφανίστηκε και πιθανόν να τον έχουμε και χρόνο εδώ, εγώ έχω χάσει εφτά αρνιά και μάλιστα το ένα ήταν φαγωμένο το περασμένο Σάββατο εκεί που συχνάζει στην «Κάνεβο», περιοχή του χωριού Βολιώνες».

Και δεν είναι μόνο που χάθηκαν από το κοπάδι του εφτά ζώα, αλλά «ξαφνικά χάσαμε και τις πάπιες και τις νερόκοτες που ήταν πάρα πολλές», και μάλιστα στην ίδια θέση που παρουσιάστηκε «χθες είχε εγκλωβίσει κάμποσα τέτοια πουλιά». Αλλά τον κροκόδειλο δεν τον είδαν μόνο όταν ανακαλύφθηκε στο φράγμα, αλλά και ο κ. Χαροκόπος και νέοι που βρίσκονται και εργάζονται στην περιοχή τον εντόπισαν και παλαιότερα, όμως δεν πίστεψαν και κράτησαν το… μυστικό για τους εαυτούς τους! «Εγώ τον είχα δει δυο φορές πριν πάρει τη διάσταση που πήρε το θέμα», λέει ο ίδιος. «Και τον περασμένο Φεβρουάριο και τον περασμένο Μάρτιο», προσθέτει, «τον είδα, αλλά δεν είπα πουθενά τίποτα γιατί έλεγα πως θα με κορόιδευαν. Κι όμως τα μάτια μου έβλεπαν καθαρά και δεν μου έλεγαν ψέματα…»

Ο αγαπημένος και καθημερινός προορισμός του τροπικού Σήφη είναι η «Κάνεβος», που έχουν τοποθετήσει μια παγίδα και τα «Κεφαλοβρύσα» που έχουν εγκαταστήσει δυο, έξω από το νερό και καμία από τις τρείς δεν τον είχε προσελκύσει μέχρι χθες. Ενδεχομένως με την άφιξη του γητευτή Μπερά αλλάξουν οι… ορέξεις του!

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Αν και ο κροκόδειλος…. έμαθε πια και προσαρμόστηκε σε μη τροπικό περιβάλλον, κάτοικοι της περιοχής εκτιμούν ότι προέρχεται από κάτοικο της πόλης του Ρεθύμνου, που «τον ζούσε στο σπίτι του και όταν πλέον μεγάλωνε και δεν μπορούσε να συμβιώσει μαζί του ως οικόσιτο γιατί αγρίευε και είχε γίνει επικίνδυνος, βρήκε ως ιδανικότερη περιοχή να τον απελευθερώσει το φράγμα των Ποταμών».

Με την δημοσιοποίηση του θέματος, ήταν αρκετοί εκείνοι που πίσω από την… νέα κατοικία του Σήφη έβλεπαν σκοπιμότητες επαγγελματιών της περιοχής, τονίζοντας ότι «το ερπετό θα γεμίσει τα μαγαζιά και θα δουλέψουν», άποψη ωστόσο που διαψεύδουν οι ίδιοι σημειώνοντας ότι «στην αρχή ήρθε πολύς κόσμος, όμως οι περισσότεροι ήταν περίεργοι», που «έφθαναν στο φράγμα μήπως τον δουν, τον φωτογραφίσουν και να φύγουν».

Οι μέρες, πάντως, στη λίμνη των Ποταμών είναι οι ίδιες. Όσοι βρέθηκαν εκεί έφτασαν με τα αυτοκίνητά τους, έμειναν πάνω από τα νερά του φράγματος, έψαχναν τον κροκόδειλο με τις κάμερές τους για να τον φωτογραφήσουν και να τον πάρουν μαζί τους ως… ανάμνηση. Τα μαγαζιά θα φιλοξενήσουν το τραπέζι μιας βάφτισης από αποδήμους που βρέθηκαν στον τόπο τους και βάφτισαν το παιδί τους στο εκκλησάκι του βράχου του Αγίου Αντωνίου στον κοντινό Πατσό . Ο Σήφης θα μένει στα νερά και πότε-πότε θα βγαίνει για… ηλιοθεραπεία αναμένοντας τον Μπερά…
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ