2014-08-21 14:57:06
Φωτογραφία για «Μπλόκο» κατοίκων στα Κονιδέικα!
Αιφνιδιαστική εμπλοκή με την εναπόθεση των απορριμμάτων του δήμου Ήλιδας στα «Κονιδέϊκα» ανέκυψε την... Τετάρτη το βράδυ, μετά την ενέργεια περιοίκων της περιοχής να μεταβούν και να αποκλείσουν το χώρο του υπό αποκατάσταση ΧΑΔΑ, αποτρέποντας την είσοδο των απορριμματοφόρων.

Ενέργεια που οδήγησε στην υποβολή μήνυσης από την πλευρά του δήμου και στη σύλληψη ενός περιοίκου, ο οποίος θα οδηγηθεί στα Δικαστήρια Αμαλιάδας σήμερα για να δικαστεί στα πλαίσια του αυτοφώρου.

Απέτρεψαν τα απορριμματοφόρα

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ της Τρίτης, όταν μετέβησαν τα απορριμματοφόρα του δήμου στην περιοχή των Κονιδεΐκων, προκειμένου να εναποθέσουν τα απορρίμματα που είχαν συλλέξει από τους κάδους της πόλης.

Οι οδηγοί βρήκαν την είσοδο αποκλεισμένη από περιοίκους της περιοχής και κατόπιν αυτού ενημέρωσαν τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ήλιδας κ. Βαγγέλη Χριστοφόρου και αυτός με τη σειρά του την Αστυνομία.


Στο χώρο μετέβησαν αστυνομικοί, ενώ ο κ. Χριστοφόρου έδωσε εντολή στους οδηγούς των απορριμματοφόρων να μην αδειάσουν απορρίμματα και μετέβησαν τελικά στο αμαξοστάσιο του δήμου μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Την Πέμπτη το πρωί τα απορριμματοφόρα επανήλθαν, με τους περιοίκους να εξακολουθούν να παραμένουν στην περιοχή και με παρούσες Αστυνομικές δυνάμεις. Αυτή τη φορά οι περίοικοι επέτρεψαν την είσοδο των απορριμματοφόρων, τα οποία και εναπόθεσαν τα σκουπίδια, μόνο που δεν επέτρεψαν την έξοδό τους. Το αποτέλεσμα ήταν οι οδηγοί να τα εγκαταλείψουν στο σημείο, μέχρι να δοθεί λύση με την παρέμβαση της Αστυνομίας.

Κατηγορούν το δήμο

Οι περίοικοι υποστηρίζουν ότι ο δήμος Ήλιδας παρανόμως κάνει χρήση του συγκεκριμένου χώρου και επικαλούνται και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο είχαν προσφύγει, βάσει της οποίας απαγορεύεται η εναπόθεση απορριμμάτων στα Κονιδέικα, τη στιγμή μάλιστα που ο χώρος βαίνει προς αποκατάσταση.

«Ο χώρος είναι σκουπιδότοπος για περισσότερο από 30 χρόνια και είμαστε σε δικαστική διαμάχη με το δήμο. Έχουμε δικαιωθεί από το ανώτερο δικαστήριο του κράτους και δεν υφίσταται πλέον σκουπιδότοπος, έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα από το δήμο και δεν μπορεί να ισχυρίζεται έκτακτη ανάγκη. Παρ’ όλα αυτά ο δήμος συνεχίζει να μολύνει το περιβάλλον, τη στιγμή που ο χώρος έχει μπει στο στάδιο αποκατάστασης και η εναπόθεση απορριμμάτων δεν συμβαδίζει με το έργο. Έχουμε προσφύγει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε στο patrisnews.com η κα Αλεξία Μάργαρη.

«Είμαστε νόμιμοι»

Από την πλευρά του ο δήμος υποστηρίζει ότι νομίμως γίνεται η εναπόθεση των απορριμμάτων στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς από τον περασμένο Μάιο έχει δοθεί σχετική παράταση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία έχει ισχύ μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2014.

«Έχουμε παράταση μέχρι τις 31 Αυγούστου και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να κλείσει το χώρο» τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Χριστοφόρου, ο οποίος απέδωσε σκοπιμότητα στην αντίδραση των κατοίκων δέκα μόλις ημέρες πριν λήξει η θητεία της νυν δημοτικής αρχής και είπε χαρακτηριστικά: «Είναι περίεργο να δημιουργείται θέμα δέκα ημέρες πριν λήξει η θητεία της δημοτικής αρχής, παρά το γεγονός ότι την παράταση για τη συνέχιση της εναπόθεσης απορριμμάτων στο χώρο την έχουμε λάβει από τον περασμένο Μάιο. Προσπαθήσαμε να το εξηγήσουμε στους πολίτες, αλλά δεν θέλουν να το καταλάβουν αυτό. Γιατί δεν αντέδρασαν το Μάιο και αντιδρούν τώρα; Θεωρώ ότι υπάρχει σκοπιμότητα στο όλο θέμα. Γνωρίζουν όλοι ότι η αποκατάσταση του χώρου ολοκληρώνεται σε δύο μήνες και σήμερα (σημ. χθες) συνδέεται με το ρεύμα ο δεματοποιητής. Η εναπόθεση των απορριμμάτων είναι μία προσωρινή κατάσταση».

Δικαστικές αποφάσεις

Οι περίοικοι από την πλευρά τους δεν αναγνωρίζουν το έγγραφο της παράτασης χρήσης του χώρου και υποστηρίζουν ότι η Περιφέρεια εκδίδει συνέχεια τέτοιες αποφάσεις που είναι εις βάρος του χώρου και εις βάρος τους και όπως ανέφερε η κα Μάργαρη, όταν λήξει η προθεσμία η Περιφέρεια θα εκδώσει και άλλη παράταση, την οποία χαρακτήρισε παράνομη και οδηγεί σε περιπέτειες και πρόστιμα τη χώρα. «Εμείς δεν τους απαγορεύσαμε να αδειάσουν τα απορρίμματα, εμείς τους είπαμε να αδειάσουν και ζητήσαμε από την αστυνομία να τους πάει αυτόφωρο. Εμείς θα παραμείνουμε στο χώρο γιατί ζητάμε το δίκιο μας. Έχουμε δικαστικές αποφάσεις και ζητάμε την συμπαράσταση του κόσμου» τόνισε η κα Μάργαρη.

Από το βράδυ της Τρίτης ενημερώθηκε και η Εισαγγελέας Αμαλιάδας για τις εξελίξεις και έδωσε εντολή να μπουν τα απορριμματοφόρα στο χώρο και να εναποθέσουν τα απορρίμματα, ενώ χθες στο σημείο βρέθηκε και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Κώστας Δίπλας.

Διασφάλιση της δημόσιας υγείας

Την Πέμπτη νωρίς το μεσημέρι ο κ. Χριστοφόρου μετέβη στην Αστυνομία και υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και λίγη ώρα αργότερα οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη ενός περιοίκου, ο οποίος και θα οδηγηθεί σήμερα στο αυτόφωρο για να δικαστεί, ενώ το μεσημέρι ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στην περιοχή.

«Με λυπεί το γεγονός, αλλά ήμουν αναγκασμένος να προχωρήσω στην υποβολή μήνυσης για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία. Δεν είχα άλλη λύση, τη στιγμή που έχουμε πάρει και τη σχετική παράταση από την Περιφέρεια. Και φυσικά να ξεκαθαρίσω, γιατί ακούστηκαν διάφορα, ότι η παράταση αφορά την εναπόθεση των απορριμμάτων του δήμου Ήλιδας και εμείς εναποθέτουμε στο χώρο μόνο απορρίμματα του δήμου μας. Και φυσικά, δεν ισχύει ότι έχουμε δώσει την αποκομιδή σε ιδιώτη» επεσήμανε ο κ. Χριστοφόρου.

Την Πέμπτη το βράδυ αναμενόταν να γίνει κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ σήμερα θα δοθεί η συνέχεια στα δικαστήρια.

Με το θέμα ασχολήθηκε και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Μαρία Καραμπάτση
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ