2014-08-22 09:12:37
Φωτογραφία για Πάτρα: Βρέθηκε αγοραστής για την «οικία Παλαμά»
Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται με το σπίτι όπου γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς, στην οδό Κορίνθου 241.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Γνώμης, είναι θέμα ημερών η υπογραφή συμβολαίων για την αγορά του ακινήτου από Πατρινό επιχειρηματία που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις Η.Π.Α.

Οι προσπάθειες του Συλλόγου Καλών Τεχνών «Κωστής Παλαμάς» και ειδικότερα του προέδρου, Θόδωρου Μαλλιά και του γενικού γραμματέα, Γιάννη Λιβαθηνού, για την διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού σπιτιού, πιάνουν τόπο.

Ο συμπολίτης επιχειρηματίας ενημερώθηκε από το διαδίκτυο για τις προσπάθειες που καταβάλλονται και ήρθε σε επαφή με μέλη του Συλλόγου, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί και τους κινδύνους που εγκυμονούν για το κτίριο, λόγω της χρόνιας εγκατάλειψής του.

Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο που με την αδιαφορία των απογόνων ιδιοκτητών, των ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει υποστεί αρκετές φθορές.


Ο χρόνος, αμείλικτος έχει αφήσει τα σημάδια του, το νεοκλασικό κτίσμα θυμίζει «σπίτι τρόμου» και επισκέπτες του είναι μόνο τρωκτικά και έντομα.

Έχει υποστεί λεηλασίες κατά καιρούς, εφόσον το εγκαταλελειμμένο οίκημα παραμένει απαρατήρητο και ξεχασμένο απ’ όλους, αν και βρίσκεται στην καρδιά της Πάτρας.

Παράλληλα, του ανέλυσαν τις προοπτικές που υπάρχουν για να γίνει το σπίτι μουσείο σε μια προσπάθεια ανάδειξης της σύγχρονης πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Ο ίδιος επισκέφθηκε το χώρο και είχε εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί.

Ο ομογενής επιχειρηματίας ήρθε σε επαφή με το μεσιτικό γραφείο στο οποίο είχε ανατεθεί από τους τρεις ιδιοκτήτες του ακινήτου η πώληση του σπιτιού και μετά από μακρές διαπραγματεύσεις επήλθε συμφωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα παραχωρηθεί στο Σύλλογο Πατρινών Καλλιτεχνών, ο οποίος θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση των αδειών ανακατασκευής και διαμόρφωσης, με πρόθεση να μετατραπεί σε Μουσείου Ολυμπισμού, Τεχνών και Γραμμάτων.

ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ Κ. ΓΡΑΨΑ-εφημερίδα Γνώμη
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ